Station Zaandijk Zaanse Schans: ‘Zeg nooit nooit’ (filmpje)

Het is de toegangspoort voor onze gasten die de Zaanse Schans willen beleven.

En vandaag is het exact een jaar geleden dat we schreven over het onzichtbare kunstwerk in het tunneltje van Station Zaandijk Zaanse Schans dat 80.000 euro heeft gekost. Het werk werd niet herkend en niet gezien. Niet door Zaankanters en niet door toeristen.

‘Zeg nooit nooit’ zei Zaanstad in reactie op onze vraag of er nog iets gedaan zou worden aan de zichtbaarheid van het dure gebbetje.

Een jaar later durven we eigenlijk best ‘nooit’ te zeggen. Eerst maar even de film van een Zaanse minuut die we gisteren maakten. Wij volgden Gerrit en Ria op hun ontdekkingstocht door de tunnel:

De tunnel die voor veel toeristen van Zaanstad de eerste kennismaking is met onze streek stinkt, is waterig, beschikte gisteren – alweer – over een stukke, én piepende lift, en heeft een coating die het nu al opgeeft. Daarbij ziet werkelijk niemand de 80.000 euro die het kunstwerk dat er toch echt is gekost heeft. Orkaan-lezeres Eveline Blok stuurde ons foto’s van de gebladderde coating:

Positief

Beloofd is beloofd. Het filmen van een echtpaar dat naar de tandarts moet en vervolgens voor een defecte lift komt te staan gaat je niet in de koude kleren zitten. We besloten het terrein niet te verlaten zonder eerst tot rust te zijn gekomen. Bij de koffietent van Bart Nijenhuis op het perron vonden we de lekkerste koffie en een luisterend oor! Daarbij waren we er getuige van dat Bart en zijn prettige stagiaire fungeerden als een volwaardig informatieloket voor de NS en als toeristenservicepunt voor de Zaanstreek. Of ze daarvoor worden beloond door ZNSTD of door ProRail weten we eigenlijk niet. Wel weten we dat hun heerlijke gastvrijheid misschien niet te koop is, maar wel onbetaalbaar.

Tip voor Zaanstad en ProRail

Zo’n jaar geleden werd het ‘gloed-vernieuwde’ station ingewijd door pepernoten uit te laten uitdelen door hotemetoten. De nootjes en dames werden geleverd door een niet Zaans bedrijf dat van ver werd ingetreind. Wellicht kunnen de losse eindjes voor Sinterklaas worden opgelost (kunstwerk zichtbaar maken, lekkage oplossen, coating aanbrengen, liften maken). Wat zou het een feest zijn als ondernemer Bart Nijenhuis (die genoeg shit van jullie allebei oplost aan z’n balie) dan de opdracht gegund krijgt om op kosten van de burger en ProRail voor Sinterklaas te spelen! Wij komen dan graag filmen.

Hierbij een greep uit onze arthouse-collectie ‘Tunnelvisie’:

 

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marjorie Verhoek

    Wat een geniaal filmpje van Frans Wytema! Abstract……

    Ik mis hem nu al.

  • Ernst Debets

    En die lift aan de Rooswijk zijde staat al zo’n 2 weken te piepen. Niemand die kennelijk de moeite neemt om dit alarm uit te zetten, want ja, de lift doet nog gewoon wat hij moet doen: mensen met kinderwagens, fietsen of zware koffers van de tunnel naar straatniveau brengen en -vv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *