Waarheen? Bovenkamers, Zenith Trio, expositie Hanneke Kuik…

Dit weekend o.a.: Lotte Velvet, Bovenkamers, Zenith Trio (foto), Nationale Molen- en Gemalendag, Wij4en, Stichting Lettergieten Westzaan, Zaanse markt Wilhelminapark, Music & Movie Night, Zaanse Bokketochie, Stephanie Struijk, Zincafé, The Old Time Stringband, Feest der Poëzie, Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Zestig jaar popmuziek in de Zaanstreek (deel 2), inloopbijeenkomst nieuwbouwlocatie Hilko, voorjaarsexpositie SOK, voorjaarsmarkt Odion Zonnehoek, excursie stiltebeleving in het Twiske en Magic Cabaret Theater Diner.

Vrijdag 12 mei

 • Lotte Velvet geeft de cabaretvoorstelling ‘Ondergrond’ in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Na het succes van de Ladies Only is er vanavond een Men’s Only Bingo in dorpshuis De Kwaker met ‘echte mannenprijzen’. De bingo begint om 20.00 uur en er worden 6 rondes gespeeld. Een dubbele kaart kost € 35,00. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • De première van de musical ‘Bovenkamers’ door MusicalOpera Theaterproducties in Het Motorblok. De cast van bestaat uit Richard Spijkers, Danny Nooy, Abel Leemans, Suzanna Pleiter, Guus Boswinkel en Kees Dobbe. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 33,50. Kaarten reserveren kan via MusicalOpera. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • Projectkoor Ardore zingt een compleet nieuw programma met muziek die hoop, troost en houvast biedt in de Kogerkerk. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 17,50. Reserveren kan vooraf of aan de zaal. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Talenten van het Conservatorium van Amsterdam geven een zomerconcert in het kerkje van Markenbinnen. Het concert begint om 20.15 en de toegang is gratis. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor o.a. de onkosten voor dit concert en de instandhouding van het kerkje. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen. (foto boven)
 • Jan van der Male geeft een lezing en orgelbespeling over het leven en werk van orgel- en pianobouwers Flaes en Brünjes. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Oostzijderkerk. De entree bedraagt € 10,00. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Zaterdag 13 mei

 • Tijdens Nationale Molen- en Gemalendag is Gemaal ’t Leven voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Het monumentale gemaal uit 1904 is van 11.00 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 145, Zaandijk.
 • Tijdens Nationale Molendag zijn de Zaanse molens, o.a. op de Zaanse Schans en in Westzaan, te bezoeken. Informatie over toegangsprijzen, tijden en activiteiten op de website van vereniging De Zaansche Molen.
 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het textielcollectief Wij4en (Hanneke Leeuwerink, Manja Markies. Marionne Jacobs en Tineke Oost) geeft de expositie ‘Aangekleed gaat uit in de Zaanstreek’ in het Weefhuis. Om 12.00 uur wordt de expositie geopend door Frans Hoving van het Zaans Archief. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Vanaf vandaag is er een tentoonstelling van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars in het Bartel Jacobsz Centrum. Deze expositie wordt georganiseerd naast de traditionele voorjaarsexpositie i.v.m. de aanloop naar het 25 jarig bestaan van de Oostzaanse Kunstenaars. De expositie op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. te bezoeken (uitgezonderd 14 mei en 25 juni). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Stichting Lettergieten Westzaan houdt van 10.00 – 16.00 uur een open dag. De stichting heeft als doel de collectie lettergietmachines en de matrijzen te beheren en het ambacht van het lettergieten in stand te houden en te demonstreren. Locatie: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan.
 • Een feestelijke Zaanse markt in Wilhelminapark Wormerveer. De markt heeft muzikale omlijsting van het eveneens jubilerende Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina uit Heerde (ook 125 jaar). De tijdens zijn nog niet bekend. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Lentekleurenchemie! bij het HemLAB. Voor kinderen van 7 tot 14 jaar met azijn, bakingsoda, zuurstof en elektriciteit mengen en roeren in buisjes. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Harmoniecorps Tuindorp geeft een voorjaarsconcert bij theater De KunstGreep. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan via de website van Harmoniecorps Tuindorp. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Bazaar met Turkse hapjes om moeders in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië te steunen. Tussen 16.00 – 19.00 uur kun je allerlei Turkse hapjes kopen en meenemen in de Doopsgezinde Vermaning. Locatie: Noorderhoofdstraat 46 te Krommenie.
 • De Zaanse band The Surphonics bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een Music & Movie Night bij café De Fabriek. De film Rock City begint om 20.30 uur. Na de film, vanaf 22.00 uur, wordt de band ingeleid door Zaanse popkenner Rob Hendriks en volgt een swingend jubileumoptreden in het café. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Het Zaans Showorkest Singalong o.l.v. Henk Ummels in de Bullekerk. Marcel Kramer en Carmen Jansen nemen de zang en duopresentatie voor hun rekening. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Verkrijgbaar via www.hetzaansshoworkest.nl en aan de deur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het 52ste Zaanse Bokketochie (Lentebier). Vanaf 13.00 uur kun je met de fiets de tocht maken langs 5 verschillende horecapunten langs de Zaan.
 • Brouwerij Hoop doet niet meer mee aan het Bokketochie, maar wel open voor een Bokke Stop. Van 14.00 – 21.00 uur lokaal bier, eten en de vertrouwde deuntjes door DJ SWIM. Locatie: Lagedijk 71, Zaandijk.
 • Linda van Veen gaat nog een keer een tentoonstelling geven. Het gaat om een totale opruiming van haar schilderijen in Galerie Blauw. Er zijn 35 schilderijen van klein formaat tot 180×120 cm (met uiteenlopende prijzen). Iedereen is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur welkom. Locatie: Aris van Broekweg 2, Zaandam.
 • Stephanie Struijk komt naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • De beste Petanque spelers van Nederland en België komen in actie bij het invitatietoernooi bij Petanque Vereniging Atlantic Boules. Het toernooi begint om 10.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom. Locatie: Wezelstraat 5, Koog aan de Zaan (achter de topsporthal).
 • Een lezing en een eendaagse tentoonstelling in de Jisper Kerk. Vooraf zullen burgermeester Judith Michel-de Jong en wethouder Jeroen Schalkwijk van Wormerland twee nieuwe informatieborden onthullen die de geschiedenis van Jisp in woord en beeld vertellen. Het eerste bord wordt om 11.00 uur onthuld ter hoogte van basisschool de Harpoen. Daarna loopt het ‘gezelschap’ naar het kommetje bij de Lepelaar waar het tweede bord wordt onthuld. Aansluitend is de Jisper Kerk geopend, waar Piet Kleij en Nico Koelemeijer een lezing geven. Om 16.00 uur sluit de tentoonstelling. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Fietsarrangement ‘de geschiedenis van Uitgeest-Krommeniedijk’. De start is om 13.00 uur bij het Fort bij Krommeniedijk. Gidsen Hans en Theo geven een rondleiding en vertellen de geschiedenis van het fort. Rond 14.30 uur start de fietstocht (20 km) o.l.v. een gids. Deelname kost € 12,50 en vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • Het bedrijf YONGLI Belting zit al 29 jaar in de Zaanstreek en organiseert een open dag voor omwonenden. Tussen 09.30 – 14.00 uur wordt er een rondleiding gegeven en kun je zien wat er allemaal gebeurt. Misschien raak je wel zo geïnteresseerd dat je er wilt werken. Locatie: Bordwalserstraat 6, Wormer.

Zondag 14 mei

 • Het 52ste Zaanse Bokketochie (Lentebier). Vanaf 13.00 uur kun je met de fiets de tocht maken langs 5 verschillende horecapunten langs de Zaan. Vandaag is er bij ieder Lentebok café live muziek.
 • Het textielcollectief Wij4en (Hanneke Leeuwerink, Manja Markies. Marionne Jacobs en Tineke Oost) geeft de expositie ‘Aangekleed gaat uit in de Zaanstreek’ in het Weefhuis. Om 12.00 uur wordt de expositie geopend door Frans Hoving van het Zaans Archief. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Zincafé in de Kogerkerk met een lezing door Heleen Zorgdrager. De lezing ‘Wat is de weg van de vrede: kerken en de oorlog in Oekraïne’ begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • The Old Time Stringband treedt op in de Jisperkerk. Het jazzmuziekfeestje begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat46, Jisp.
 • Feest der Poëzie met ‘Kom zijn liefste’ over Herman Gorter in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Voorafgaand aan ‘Feest der Poëzie’ is er een voorprogramma over Herman Gorter in de Wormerveerse Vermaning. Rond 13.15 uur start een Gorter programma met een kleine expositie, gevolgd door een korte wandeling naar het geboortehuis van Herman Gorter. Tegen 14.00 uur brengt Simon Mulder een ultrakort voorproefje van zijn programma ‘Kom zijn liefste’ onder het motto ‘Een Rood lied zingt er’. De toegang tot het voorprogramma is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Eerste Trapgevel concert bij Eva Tebbe en Eef van Breen thuis. Om 15.00 uur is iedereen van harte welkom in het iconische trapgevelpand aan de Noorderhoofdstraat 13 te Krommenie. De toegang is gratis, inclusief een drankje. (Maar een vrije gift voor de onkosten is welkom.
Eva Tebbe en Eef van Bree
 • Gitarist Ruben Hoeke komt met zijn voltallige band zijn nieuwe lichting gitaartalenten presenteren in de Groote Weiver. De middag begint om 16.00 uur en kaarten zijn alleen nog aan de deur te verkrijgen voor € 7,50. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Moederdagbraderie in het centrum van Oostzaan. De braderie is van 09.30 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Naast de braderie is er een kermis op de Klaverweide. Locatie: Lisweg, Oostzaan.
 • Crescendo Oostzaan presenteert o.l.v. Bart Koning voor het eerst een Borrel Concert in de Grote Kerk Oostzaan. De borrel begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
Crescendo Oostzaan
 • Linda van Veen gaat nog een keer een tentoonstelling geven. Het gaat om een totale opruiming van haar schilderijen in Galerie Blauw. Iedereen is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur welkom. Locatie: Aris van Broekweg 2, Zaandam.
 • Excursie vaartocht met archeoloog Piet Kleij in het Wormer- en Jisperveld. Piet Kleij kan beeldend vertellen én laten zien welke sporen mensen uit de prehistorie, de ontginning van het moerasgebied, de walvisvaart en molenindustrie in onze Gouden Eeuw hebben nagelaten. De vaartocht begint om 13.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Veerdijk 106, Wormer (Poelboerderij).
 • De maandelijkse ‘BOERenMARKT’ van 13.30 – 17.00 uur op de White Ranche. Op het boerenerf zijn lokale producten, proeverijen en duurzame producten. Locatie: Groenedijk 4, Assendelft.
 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunst van Hanneke Kuik

Verderop deze week:

Maandag 15 mei

 • Zestig jaar popmuziek in de Zaanstreek (deel 2) door Rob Hendriks in de Wormerveerse Vermaning. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (voor leden van ’t Nut gratis). Reserveren kan uitsluitend via ’t Nut. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Rob Hendriks

Dinsdag 16 mei

 • Het voormalige terrein van de zeepfabriek Hilko en de voormalige verffabriek Evert Koning in de Slachthuisbuurt worden een nieuwe woonbuurt en daarover een inloopbijeenkomst in Het Motorblok. De bijeenkomst is van 19.00 – 21.00 uur. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.

Woensdag 17 mei

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • In aanloop naar het 25 jarig bestaan hebben de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars twee tentoonstellingen ingericht. Eén van de tentoonstellingen is vanaf vandaag t/m 26 juni in de KunstGreep. De voorjaarsexpositie is van 08.30 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Algemene Ledenvergadering van de vereniging Historisch Zaandam in buurtcentrum De Bovenkruier. De vergadering begint om 14.00 uur en zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Jaarlijkse voorjaarsmarkt bij Odion Zonnehoek. Van 13.00 – 15.00 uur is er van alles te koop om cadeau te doen of voor jezelf natuurlijk. Locatie: Populierenlaan 46, Krommenie.

Donderdag 18 mei

 • Pieter Hottentot verzorgt een excursie stiltebeleving in de natuur van het Twiske. De stiltewandeling is geen traditionele excursie in de natuur met veel weetjes maar een beleving om op eigen kracht de natuur te ervaren. De wandeling begint om 09.00 uur bij de sporthal in Oostzaan. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.
 • Het Magic Cabaret Theater Diner van Rob en Emiel komt naar LAB44. Een show vol cabaret, magie, stand-up comedy en mentalisme begint om 18.30 uur en kost € 63,29. Locatie: Middenweg 44, Zaandam (Hembrugterrein).

Vrijdag 19 mei

 • Vrijdagmiddagborrel met Cecilia en Sybren in de Bullekerk. De middag is van 16.30 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Brouwerij Hoop paky samen met De Zaanse Regenboog groots uit met de lancering van het Pride Bier 2023. Tijdens de silence disco zorgt DJ Kevin voor de muziek. Iedereen is welkom vanaf 21.00 uur. Locatie: Lagedijk 69-73, Zaandijk.
 • Fleetwood Mac tribute band Mirage treedt op in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mirage – Fleetwood Mac Tribute Band

Zaterdag 20 mei

 • Lentekleurenchemie! bij het HemLAB. Voor kinderen van 7 tot 14 jaar met azijn, bakingsoda, zuurstof en elektriciteit mengen en roeren in buisjes. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Jaarlijkse voorjaarsmarkt met meer dan 150 kramen in Krommenie. De markt is van 10.00 – 17.00 uur. Locatie: Zuiderhoofdstraat, Krommenie (centrum).
 • Dit weekend organiseert Stichting Tengel een overzichtstentoonstelling bij FluXus. Deelnemers aan de atelierroute laten hier elk één werk zien. Het thema van dit jaar is ‘Haar’. Vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. (De officiële opening is om 13.00 uur door Majanka Fröhlich). Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Fabian Franciscus geeft de cabaretvoorstelling ‘Lekker gezellig’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De fortepianisten Alexandra Nepomnyashchaya en Richard Egarr vormen al jaren het vermaarde Duo Pleyel. Het duo speelt Beethoven symfonieën bij de MuziekHaven. Het concert is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Schilderijen en keramiek van Heleen van Deenen plus posters van schilderijen van haar partner Rob Keyzer (1952-2021) worden geexposeerd bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Heleen van Deenen
 • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert een ledencontactmiddag in De Kosterij. Bernard Boot geeft een presentatie over het verzetsverleden van zijn ouders, familieleden en Instituut Boot. Daarnaast vertelt hij verhalen van zijn vader over de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Locatie: Noordeinde 20-A, Wormerveer (achter de protestantse kerk).
 • De Zaanse indieband Lorena & The Tide geeft een optreden in podium De Flux. De avond presenteren ze hun nieuwste singles ‘Surfer’ en ‘Surfer II’. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 12,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • CW Productions – Goud maar Fout feest bij de Bullekerk. Het feest is van 19.00 – 00.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 voor de early bird, € 20 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Artiesten Goud maar Fout feest

Zondag 21 mei

 • Schilderijen en keramiek van Heleen van Deenen plus posters van schilderijen van haar partner Rob Keyzer (1952-2021) worden geexposeerd bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Dit weekend organiseert Stichting Tengel een overzichtstentoonstelling bij FluXus. Deelnemers aan de atelierroute laten hier elk één werk zien. Het thema van dit jaar is ‘Haar’. De tentoonstelling isvan 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • De expositie van de Zaanse kunstenaar Mas Vrooman wordt geopend in de Bullekerk. De opening is van 15.00 – 18.00 uur en wordt gepresenteerd door Jamura Vrooman, dochter van de in 2013 overleden kunstenaar. De expositie is nog t/m 3 juni te bezoeken. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Werk van Mas Vrooman
 • Open podium bij Café Groos. Het café gaat om 15.00 uur open met Edgar Koelemeijer, Dirk van Hoven en Arjen Knaap. Het open podium begint om 16.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Jazz ‘goes’ on met ensemble Nol Sicking in de Wormerveerse Vermaning. Om 15.00 uur start een programma van jazzsongs uit het American Songbook en Braziliaanse songs en instrumentale jazzstukken. Kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Versjeskade bij De Verskade in Zaandam. Van 15.00 -18.00 uur kun je borrelen e genieten van versjes, gedichten en andere woordkunst van dichters van binnen en buiten de Zaanstreek. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 174A, Zaandam.
 • Het New Moon Orchestra (NMO) geeft een optreden in de Groote Weiver. In het NMO spelen muzikanten uit de hele wereld, jong en oud en amateurs en professionals met elkaar. Het optreden begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€12,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Succulenta Zaanstreek/Waterland organiseert een open dag cactuskassen. Van 10.00 – 17.00 uur zijn twee kassen van 32 m2 bezocht worden. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 714, Assendelft.
 • Muziekfestival Pleinfestijn van het OntroerendGoedKoor op het Marktplein in Wormerveer. De muzikale middag met optredens van diverse koren en muzikanten is van 12.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.
 • Lezing ‘De stoepplantjes van Thijsse’ bij het Zaans Museum. Maxime Boersma en Hanneke Jelles vertellen hoe geweldig het is om oog te krijgen voor het moois op je eigen stoep. De lezing is van 11.00 – 12.00 uur en kaarten kosten € 14,50 (€ 11,50 voor 65+). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Verkadezaal).

Maandag 22 mei

 • De Expogroep van FluXus geeft de expositie ‘Contrast’ in de Verkadefabriek. De expositie is tot en met 30 juni te bezoeken tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Donderdag 24 mei

 • Stichting Babel organiseert een discussiebijeenkomst over de stadsparken van de toekomst. Een drietal sprekers verbinden verleden, heden en toekomst en gaan vervolgens met de zaal in gesprek. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Noorderkerk en deelname is gratis. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.

Donderdag 25 mei

 • Aan de slag met DigiD in De Bieb Krommenie. Een afspraak maken bij de gemeente, pensioenoverzicht bekijken of zorgkosten declareren gaat tegenwoordig allemaal via DigiD. Van 15.00 – 17.00 uur kan iedereen gratis de cursus DigiD volgen. Inschrijven kan via de De BiebAcademy. Locatie: Heiligeweg 170, Krommenie.
 • Koor Zilver geeft een optreden in de koepel op de Gedempte Gracht met o.a. repertoire van Robert Long. De optredens beginnen om 19.30 en 20.00 uur (duur 20 minuten). Locatie: Gedempte Gracht, Zaandam.

Vrijdag 26 mei

 • De 31e editie van de Luilakpolderloop. De dag begint met een miniloop voor basisschoolleerlingen. De start is bij de Lepelaar en finish bij de vv Jisp. Daarna volgen de start van de 5, 10 en 16,1 km. De start en finish is bij vv Jisp en de route gaat door Jisp, Neck en Wijdewormer. Deelname kost € 8,00. Locatie: Molenpad 2 (de Lepelaar) / Dorpsstraat 108a (vv Jisp), Jisp.
 • Dansavond met DJ Patrick in de Bullekerk. Van 21.00 – 01.00 uur muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Dansavond Bullekerk

Zaterdag 27 mei

 • Lentekleurenchemie! bij het HemLAB. Voor kinderen van 7 tot 14 jaar met azijn, bakingsoda, zuurstof en elektriciteit mengen en roeren in buisjes. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • De (Pinkster)kermis in Jisp gaat weer van start. Vanaf vandaag t/m dinsdag 30 mei is er kermis in Jisp. Locatie: Molenpad, Jisp.
 • Edisonwinnaar Philippe Elan ‘Ma France en chanson’ in de Bullekerk. Zijn programma bestaat uit kleine hommages aan de grote sterren van de Franse chanson, zoals Charles Aznavour, Julien Clerc en Edith Piaf. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De schilder Valentin Horba geeft een expositie bij Zaansgroen. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen in zachte kleuren, met een vleugje humor. Tijdens de expositie is Valentin zelf aanwezig en verspreid over de dagen zijn er optredens van Hailander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Valentin Horba
 • Rommelmarkt van 09.30 – 14.00 uur in buurtcentrum De Bovenkruier. De toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Het luilakontbijt in de Grote Kerk Oostzaan komt weer terug. Samen met JongOostzaan en Oostzaners voor elkaar worden de lange tafels weer tevoorschijn getoverd. Het ontbijt begint om 07.00 uur en deelname kost € 5,00. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zondag 28 mei

 • De schilder Valentin Horba geeft een expositie bij Zaansgroen. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen in zachte kleuren, met een vleugje humor. Tijdens de expositie is Valentin zelf aanwezig en verspreid over de dagen zijn er optredens van Hailander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad gaat al om 06.00 uur open en de route sluit om 16.00 uur. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).
 • Donna Musica met ‘De Vergeten Diva’ in het kerkje van Krommeniedijk. Het (opera)concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Daarnaast is er een expositie olieverfschilderijen van Daniël Haans. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Donna Musica

Maandag 29 mei

 • De schilder Valentin Horba geeft een expositie bij Zaansgroen. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen in zachte kleuren, met een vleugje humor. Tijdens de expositie is Valentin zelf aanwezig en verspreid over de dagen zijn er optredens van Hailander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 09.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).
 • De Zaanse historie van Pinksterdrie wordt in de voorstelling ‘Pinkster3Vuur!’ door Gonda Kaai tot leven gebracht. De voorstelling begint om 20.15 uur in de Zuidervermaning en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Pinksterzaan, Zaanse schans. (Op dit moment nog geen informatie over bekend.)

Dinsdag 30 mei

 • De Historische Vereniging Wormerveer houdt van 10.00 – 16.00 uur een SchoolFotoKijkdag in het clubgebouw. Het thema van vandaag: van VSO IVVO, VSO Soelam en VGLO Prof. Kohnstammschool. Ook zijn er foto’s van de Nijverheidsschool voor meisjes Zaanstreek-Noord ofwel De Schakel. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (ingang achterzijde naast Steijnstraat 2).

Woensdag 31 mei

 • Het Gemeentearchief organiseert een invoermiddag voor de deelnemers aan het Vele Handen-project “Zaanse transportakten” in ‘t Reghthuys. Samen worden een aantal akten invoeren. Ook geïnteresseerden die nog niet mee doen, zijn van harte welkom. Deelnemen kan door een mail te sturen naar gemeentearchief@zaanstad. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Vrijdag 2 juni

 • Zaanpride 2023 gaat vandaag van start. Om 13.00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag bij het St. Michael College gehesen als startsein en officiële opening Zaanse Regenboogweek/ZaanPride. Tot en met 10 juni zijn er iedere dag activiteiten. Meer informatie en het complete programma vind je op de website ZaanPride. Locatie: Leeghwaterweg 7, Zaandam.
 • Het Zaans Klarinet Kollektief treedt o.l.v. dirigent Simon Dubbeld op in de Zuidervermaning met haar voorjaarsconcert. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 8,00 (tot 18 jaar gratis) in de voorverkoop, te bestellen via het Klarinet Kollektief. Aan de deur kosten kaarten € 10,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Zaans Klarinet Kollektief

Zaterdag 3 juni

 • Braderie met 100 – 150 kramen in de Zaanbocht in Wormerveer. De braderie is van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Fadrily Pianotrio (Judith van Driel, Michelle Lynn en David Faber) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Sabin Kech
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Feest bij kinderboerderij ’t Weidje. Van 10.00 – 16.00 uur wordt het 50-jarig bestaan gevoerd met o.a. een ambachtenmarkt, oudhollandse spelletjes, een springkussen en Rad van Fortuin. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • The Best ABBA Tribute speelt vanaf 20.00 uur in de Bullekerk. Dit concert maakt onderdeel uit van de ZaanPride. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Best ABBA Tribute

Zondag 4 juni

 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het Tijs Klaasssen Quintet. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. De soepsessie vindt plaats rond 18.00 uur. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Popup Choir Singalong The Cure – Friday I’m in Love in de Bullekerk. De laatste singalong van het seizoen begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 7 juni

 • Zaanse jongeren en studenten gaan in gesprek met klimaatprofessor Jan Rotmans over perspectief in tijden van crises. Scholieren, studenten, of gewoon een geïnteresseerde jongvolwassenen zijn welkom om mee te doen aan het debat in Het Motorblok. Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.

Donderdag 8 juni

 • Een gastprogrammering met het Vespucci kwartet & Ekaterina Litvintseva bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Vrijdag 9 juni

 • De vijfkoppige muziektheatergroep Släpstick geeft de voorstelling ‘Schërzo’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Zaanse Hiphopduo Middenweg organiseert de derde editie van Middenweg Live bij De Groote Weiver. Op het programma staan o.a. TheBeatRuckus, Psychose en Lucas de Gier. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 10 juni

 • Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble Arx Ardens geven o.l.v. Cor Brandenburg een concert in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Rein-Willem Gloudemans
 • Jeugdtheaterschool Theater MUS geeft met medewerking van 20 leerlingen uit de reguliere musicalklassen de voorstelling ‘MarsJongensVenusMeisjes’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Historische Vereniging Wormerveer houdt een boekenmarkt in het clubhuis van de vereniging. Van 10.00 – 15.00 uur is iedereen welkom. De Historische Vereniging Wormerveer staat vandaag ook met een kraam met kunstboeken en prenten op het ‘Kunst uit de Bocht’. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (ingang achterzijde naast Steijnstraat 2).
 • ‘Kunst uit de Bocht’ langs de Zaan in de Zaanbocht Wormerveer. Een kunstmarkt met een grote diversiteit aan kunst, waar meer dan 30 kunstenaars aanwezig zullen zijn. Het evenement is van 10.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Het jaarlijkse Clam Dycke MS&K Buitenvolleybaltoernooi vindt plaats op de voetbalvelden van Sporting Krommenie. Het toernooi begint om 09.30 uur en duurt tot circa 15.30 uur. Op het veld zijn attracties voor de jeugd en er is muzikale ondersteuning voor de sporters en toeschouwers. Locatie: Marslaan 10, Krommenie.
Impressiefoto van het toernooi in afgelopen jaren

Zondag 11 juni

 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De oudste Modeltreinbeurs komt deze zondag naar buurtcentrum De Vuister. De beurs is van 09.45 – 14.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Cardboard’. Leuk figuren maken van karton. Het platte materiaal wordt op zo’n manier bewerkt dat het als kunstwerk tot leven komt.. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Het eerste concert en tevens de afsluiting van het project Nieuw Talent Orkest bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 16 juni

 • Babbels Live Festival. Het festivalterrein is vanaf 15.00 uur geopend. Kaarten kosten € 39,50. Locatie: Omweg, Assendelft.
 • Puur de Nijs geeft een akoestische theatervoorstelling en brengt een ode aan Rob de Nijs in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Puur de Nijs

Zaterdag 17 juni

 • Babbels Live Festival. Het festivalterrein is vanaf 13.00 uur geopend en in de line up staan o.a. Gerard Joling, George Baker en de Snollebollekes. Kaarten kosten € 55,00. Locatie: Omweg, Assendelft. (kaarten zijn nog beperkt te koop)
 • Sport- en speldag voor de jeugd met demonstraties van verschillende sportverenigingen in het Wilhelminapark. Muziekvereniging Ratatouille uit Wormer treedt deze dag op. De middag is van 14.00 – 17.00 uur en wordt gecombineerd met Burendag Wormerveer-Zuid. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Hans Gritter
 • Alexander Broussard & Friends geven in de Bullekerk een muzikaal eerbetoon aan Elvis met ‘Elvis Aloha from Hawaii’. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 35,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alexander Broussard & Friends
 • De Zuidervermaning organiseert i.s.m. SUPFUN een Suptour door Westzaan. Om 13.00 uur wordt er verzameld en start na een korte uitleg het suppen. Onderweg wordt er verteld over de flora, fauna en historie van de polder Westzaan. Rond 14.00 uur wordt er aangemeerd bij de Zuidervemaning. Met appeltaart even uitrusten en tot slot een korte wandeling langs het dorplint terug naar het startpunt. Deelname kost € 25,00. Groep 1 start om 13.00 uur bij SUPFUN op JJ Allanstraat 105, Westzaan. Groep 2 doet de tour andersom en start om 14.30 uur bij de Zuidervermaning op Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 18 juni

 • Babbels Live Kids Festival van 14.00 – 19.00 uur met optredens van o.a. Luna (winnaar Junior Songfestival) en One Two Trio. Naast muziek ook een springkussen, draaimolen, schminken en meer. Locatie: Omweg, Assendelft. UITVERKOCHT
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Woensdag 21 juni

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 24 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • De allereerste Silent Disco Party (vanaf 20 jaar) in Wilhelminapark Wormerveer. Twee DJ’s bouwen een feestje vanaf de muziektent. De Disco Party begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Marjo Dames geeft de voorstelling ‘Hansje Brinker’ in de Zuidervermaning. De muzikale vertelvoorstelling (vanaf 6 jaar) gaat over De legende van het jongetje met zijn vinger in de dijk. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Narratio Quartet (Johannes Leertouwer, Franc Polman, Dorothea Vogel en Viola de Hoog) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kees te Kolsté
 • Het ‘smerigste feestje van Westzaan’ gaat weer van start. Vanaf Dorpshuis De Kwaker start de vijftiende editie van deze race. Meer informatie is nog niet bekend. Locatie: JJ Allanstraat 127, Westzaan.

Zondag 25 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Kinderboekenfestival in bij stadsboerderij het Darwinpark. Van 11.00 – 17.00 uur (tweedehands) boekjes kopen, kinderboekenschrijvers ontmoeten en deelnemen aan doe-activiteiten. De Hotze de Roos prijs wordt tijdens de Kinderboekenmarkt uitgereikt. Toegang en activiteiten gratis, eten en drinken voor kleine prijsjes. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Jong Talenten Concert met o.a. de finalisten van Jan Pasveer Concours 2023 in het kerkje van Krommeniedijk. De middag begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
 • Politie Zaanstreek organiseert een open dag. Er wordt nog gewerkt aan de inhoud van de dag, maar de datum staat vast. Verder informatie volgt.

Vrijdag 30 juni

 • De zevende editie BouleVaart met het thema ‘inside out’ gaat voor het eerst twee dagen duren. Vandaag van 19.00 – 23.00 uur een filmavond in een buitenbios. Welke film er vertoond wordt is nog een verrassing. Locatie: Parklaan, Krommenie.

Zaterdag 1 juli

 • De tweede dag van BouleVaart van 12.00 – 23.00 uur met live muziek op twee podia, foodtrucks, silent disco, theater, workshops, demonstraties en meer in het Agathepark in Krommenie. Locatie: Parklaan, Krommenie.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 2, 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.

Zondag 2 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren met optredens in tuinen verspreid over de gemeente. Tijdens het festival treden lokale amateurkunstenaars tussen 13.00 – 18.00 uur op in de openlucht. Na 14 mei zijn alle deelnemende tuinen en acts te vinden op de website Gluren bij de Buren.
 • Voor de eerste keer vindt het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals in Zaandam plaats. De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”. Van 13.00 – 17.00 uur staan de living statues in het centrum en op de route staan ook Kids Statues. De prijsuitreiking begint vanaf 17.30 uur in de Bullekerk. Locatie: centrum Zaandam.
 • De Zaanse Big Band geeft en optreden in buurthuis De Pelikaan. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Ontmoetings- en tourrit voor motorrijders door de Zaanstreek. Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij Huis te Zaanen (Wijn te Zaanen). Tussen 11.30 – 12.00 uur begint de tourrit van zo’n 40 – 50 km. Na afloop is er een lunch bij Huis te Zaanen. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Zaanweg 94, Wormerveer.

Zaterdag 8 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een tweede editie van Zaanse Natuurmarkt bij kinderboerderij het Darwinpak. Van 12.00 – 16.00 uur zijn een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving aanwezig. Er zijn verschillende activiteiten en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • De Nederpop coverband De Heeren van Haerlem geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Heeren van Haerlem

Zondag 9 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Slapstick theater’. Kinderen leren in deze workshop op een grappige manier toneelspelen, door fysiek te overdrijven. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ met Margriet Eshuijs Popkoor in het Wilhelminapark. Het optreden begint om 14.30 uur. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.

Vrijdag 14 juli

 • De zevende editie van Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer. Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek van 16.00 – 22.00 uur met ruim 80 foodtrucks, muziek en kindervertier. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.

Zaterdag 15 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark Wormerveer (’s middags) en bij Café de Melterij (’s avonds). Het festival begint om 13.00 uur met een hoofdpodium, een kleiner – open – podium en een balfolk podium. Bands die optreden zijn o.a. he Old Time String Band en De Band Zonder Toekomst. Het toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • De drie Oostzaanse muziekverenigingen Crescendo, Excelsior en Concordia zullen op het Kerkplein in Oostzaan van zich laten horen als afsluiter van het muziekseizoen. Het concert begint om 13.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest bij de Grootte Weiver. Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren dit feest elk jaar en deze keer is het thema jaren 70/disco. Het feest is van 19.30 – 23.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 16 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden vandaag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Donderdag 20 juli

 • Filmtheater De Fabriek en Stichting Monet Zaandam organiseren samen een speciale benefietavond voor het project Monet in Street Art. De documentaire Bomb It 2 wordt vertoond in De Fabriek. Kaarten kosten € 10,50 en de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen die kunstenaars Piotr Bac(z)ynski en Maciej Gadek in Zaandam gaan maken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 21 juli

 • Buurtcamping seizoen 2023 op het terrein van zwembad het Zwet. De ligweide wordt dit weekend (21/22/23 juli) deels omgetoverd tot camping. Meer informatie vind je op de website van de Buurtcamping. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 23 maart tot de zomer is er in de Wormerveerse Vermaning een nieuwe tentoonstelling van collages van de Zaanse kunstenares Letty Hesselink te bezoeken. Daar werkt ze driedimensionaal met klei en maakt ze beelden uit steen. Mensen, dieren en de natuur zijn een grote inspiratie voor haar. Haar werk is internationaal bekend door haar samenwerking met o.a. Versace. De expositie is tijdens evenementen en op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken.

Werk van Zaanse kunstenares Letty Hesselink

Van 5 april tot 15 mei geeft Aart Ruijter de expositie ‘Veenweide’ in de atrium van theater de KunstGreep. De foto’s (kleur en zwart-wit) verbeelden het landschap van het veenweidegebied ten noorden van Amsterdam. Bij de foto’s zijn camera’s uit de voormalige Sovjet-Unie tentoongesteld. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

camera’s uit de voormalige Sovjet-Unie

Van 8 april tot 13 mei geeft de Willem Jansen Stichting ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan opent een expositie, welke volledig is gewijd aan de aquarellen gemaakt voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf. De jubileumexpositie ‘De albums van Hille – Beschuit voor ’t plaatje’ is van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur te bezichtigen bij galerie Staphorsius. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.

Van 21 april t/m 23 juni is in de publiekshal van het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Eerste stenen’ te bezoeken. De geschiedenis ligt op straat. Foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal. Het stadhuis is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 08.30 – 17.00 uur en dinsdag en donderdag van 08.30 – 20.00 uur. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 22 april t/m 11 juni is in de expositieruimte van Artzaanstad de expositie ‘Beestenboel’ te bezoeken. 15 kunstenaars gaan los op het thema dieren met zeer divers werk, in alle vormen en maten, van realistisch tot abstract: schilderijen, tekeningen, brons en keramiek, taxidermie en meer; kortom, er valt ontzettend veel te zien. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 1 mei t/m 15 mei is de overzichtstentoonstelling ‘Han Bennink 80 jaar’ te bezoeken bij PLAY room. Jazz legende Han Bennink, geboren in Zaandam, is naast drummer ook beeldend kunstenaar is. De tentoonstelling is geopend van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Van 4 mei tot 21 juni 2023 is er in bezoekerscentrum de Poelboerderij een tentoonstelling van werk van Annie Harsveld-Leeuwerink (uit Wormer) te zien. Acrylverf heeft haar voorkeur, alhoewel ze het laatste jaar met olieverf op waterbasis is gaan werken. De natuur en polderlandschappen heeft sterk haar interesse. De Poelboerderij is van donderdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur geopend. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Werk van Annie Harsveld

Van 13 mei t/m 29 juni is een tentoonstelling van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars in het Bartel Jacobsz Centrum. Deze expositie wordt georganiseerd naast de traditionele voorjaarsexpositie i.v.m. de aanloop naar het 25 jarig bestaan van de Oostzaanse Kunstenaars. De expositie op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. te bezoeken (uitgezonderd 14 mei en 25 juni). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 17 mei t/m 26 juni is de voorjaarsexpositie van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars te bezoeken in de KunstGreep. De expositie is op maandag t/m donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdagmorgen tot 12.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan

Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

Van 22 mei t/m 30 juni geeft de Expogroep van FluXus de expositie ‘Contrast’ in de Verkadefabriek. De Expogroep werkt al jaren samen om voor de tentoonstellingen in Fluxus te zorgen. Nu werd het eens tijd voor een een eigen expositie. In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Prachtige herfstkleuren in Canada door Marielle Timmerman-Scheffer

Van 21 mei t/m 3 juni is de expositie van de Zaanse kunstenaar Mas Vrooman te bezoeken in de Bullekerk. Zijn kleurrijke sprookjes op doek en paneel zijn mysterieus en overgoten met verborgen boodschappen en symboliek. De vrijheid van interpretatie staat hierbij centraal. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Werk van Mas Vrooman

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *