Dit weekend op zaterdag o.a.: Halloween, jaarlijkse vogelshow, Nacht van de Nacht, Uilen in de molen (foto), tributeband Diva Turner, Captain Albatross, Oktoberfest, MIX UP – OPEN MIC avond, Zaanse Regenboogcafé, Duurzame Huizen Route en een expositie in het Weefhuis…

Zondag o.a.: Filmvoorstelling in De Fabriek, Spooktocht Krommenie, Open ateliers in de Kunstgenieloods, Rondo Ensemble, Theater Gnaffel, Stiltewandeling in het Twiske, Muziekfeest in Poelenburcht, Cleanup opruimactie en een expositie in het Weefhuis…

Verderop deze week: Archiefqueeste, lezing door Paul Tjeertes, Open oefenavond brandweerkazerne Vermiljoenweg, expositie FluXus Verkadefabriek, Babel Cinema bij de Fabriek, Allerzielen, inloopbijeenkomst (verkeers-)veilige schoolomgeving basisschool Het Zaanplein, Alexander Broussard, Alzheimer Café Zaanstad.

Zaterdag 28 oktober

The Wicker Man 50th Anniversary
 • Vogelvereniging De Paradijsvogel houdt per 31 december op te bestaan en organiseert daarom voor de laatste keer haar laatste jaarlijkse vogelshow (tentoonstelling). Bij Buurt- en Speeltuinvereniging Het Havenkwartier zijn t/m 29 oktober 475 vogels te bewonderen. Meer informatie over de tijden op de website van De Paradijsvogel. Locatie: Havenstraat 71, Zaandam.
 • Beleef de Nacht van de Nacht in de Zaanstreek. Op verschillende locaties worden activiteiten in het donker georganiseerd. Een kampvuur met verhalenverteller, sterrenkijken door telescopen, een vaartocht en meer.
 • Uilen in de molen: Een magische ervaring bij Birdlive’s ‘Het mysterie van mevrouw de uil’ in houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Er zijn drie verschillende sessies om 19.00 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor jongeren tot 18 jaar). Inschrijven kan via de Zaansche Molen. Locatie: Kalverringdijk 31A, Zaandam (Zaanse Schans). (foto boven)
 • De tributeband Diva Turner treedt op in de Bullekerk. Vanaf 20.00 uur kun je genieten van de grootste hits van Tina Turner zoals ‘Proud Mary’, ‘Nutbush City Limits’ en ‘Private Dancer’. Kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Diva Turner – The Tribute show (fotograaf William Rutten)
 • Captain Albatross met ‘Nirvana Unplugged 30 jaar’ bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Nieuw in Oostknollendam: het Oktoberfest. Op initiatief van Nova Vita-jeugd is er vanavond vanaf 21.00 uur een Oktoberfest in het Dorpshuis. Kaarten kosten € 40,00 (incl. drankjes en broodje bradwurst, let op: vol is vol. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • MIX UP – OPEN MIC avond in PLAY room, in samenwerking met De Zaanse Regenboog. De avond is van 19.00 – 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Het Zaanse Regenboogcafé is van 14.30 – 17.30 uur in Café Zaanzicht. Deze middag is er een optreden van zanger Jarko. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad doet tijdens de Nationale Klimaatweek weer mee aan de Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november. Tijdens deze open dagen stelt een deel van de huiseigenaren haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.
Nationale Duurzame Huizen Route

Zondag 29 oktober

 • In het kader van de Maand van de Geschiedenis – Eureka! (bij het Gemeentearchief Zaanstad) vertoont De Fabriek in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een speciale film. Er wordt een ode gebracht aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Deze middag is er een compilatie te zien van historische filmbeelden van de Zaanse industrie over de periode 1925 – 1960. De filmvoorstelling in De Fabriek begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. Uitverkocht
 • Spooktocht door Krommenie. Vanaf 18.30 uur wordt er verzameld bij de muziektent in het Agathepark en om 19.30 uur start daar de spooktocht. Rond 20.00 uur is de spooktocht afgelopen en is er ruimte om eigen verhalen, gedichten of liederen voor te dragen. Locatie: Eikelaan 51, Krommenie.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Een dag vol reuring op het terrein van de Kunstgenieloods. Van 14.00 – 17.00 uur zijn de ateliers geopend. Iedereen is welkom om de ateliers en het werk van de kunstenaars te bekijken. Locatie: Busch en Dam 13, Krommenie/Uitgeest.
 • Het Rondo Ensemble treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Het operaconcert met klassieke hoogtepunten uit romantische opera’s van o.a. Mozart, Rossini, Vivaldi etc. begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Theater Gnaffel geeft de voorstelling ‘Weet je nog, Sammie 6+’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Excursie ‘Stilte beleving in de natuur van het Twiske’. Op de dag van de stilte verzorgt Pieter Hottentot deze excursie van 10.00 – 12.00 uur. De start is bij de sporthal in Oostzaan, deelname is gratis (vrijwillige bijdrage is altijd welkom). Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.
 • Muziekfeest in Poelenburcht met optredens van verschillende artiesten. Het feest is van 13.30 – 17.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Weerpad 1 A, Zaandam.
 • Cleanup opruimactie langs het Noordzeekanaal en het IJ. Het doel is al suppend, varend, en lopend de rivieren vrijmaken van zwerfafval, samen met buurtbewoners en andere betrokkenen in de regio. Er zijn verschillende trajecten waar je een bijdrage kunt leveren.

Verderop deze week:

Maandag 30 oktober

 • Maand van de Geschiedenis – Eureka! bij het Gemeentearchief Zaanstad. In Gemeentearchief Zaanstad zijn deze maand Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • De geschiedenis van de Nederlandse politie staat centraal in de lezing die Paul Tjeertes vanmiddag komt geven bij het Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier. Inloop is vanaf 13.30 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
Gemeentepolitie H.J. Claassens met motor (GAZ 21.30168)
 • Open oefenavond bij brandweerkazerne Vermiljoenweg. Op de oefenavond kun je zelf ervaren en beleven wat het brandweerwerk inhoudt. De avond begint om 18.30 uur en aanmelden kan via het aanmeldformulier. Locatie: Vermiljoenweg, Zaandam.
 • Duurzaamheidscafé De Saen in Het Sociale Winkeltje. Van 19.30 – 21.00 uur kun je met elkaar in gesprek gaan over alles wat je bezig kan houden als het over duurzaamheid en klimaat gaat. Kom binnen, stel je vragen of kom gewoon om te luisteren bij een kopje thee of koffie. Locatie: Kaaikhof 7, Assendelft.
 • Expositie van de cursisten van André Huisman bij de FluXus Verkadefabriek. De expositie is van maandag t/m zaterdag (t/m 14 december) dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Dinsdag 31 oktober

 • Een nieuwe Babel Cinema bij de Fabriek. De Canadese documentaire ‘City Dreamers (2018)’ wordt vertoond met na afloop een nagesprek met Marian van der Waals en Madeleine Steigenga. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 1 november

 • Herfstknutselen ‘Maak je eigen Pompoen Vriend’ bij FluXus Verkadefabriek. Samen met juf Palina en juf Tsira wordt er door kinderen van 5 – 10 jaar kawaii getekend en pompoenen versierd. Het knutselen is van 16.00 – 17.00 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • De Bullekerk zet van 19.00 – 20.30 uur de deuren van de kerk open voor Allerzielen. Bezoekers kunnen langskomen voor het herdenken van een overleden dierbare door het aansteken van een kaarsje. Met medewerking van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De podcast ‘De Plantage van onze voorouders’ komt tot leven in het Zaantheater. Voorafgaand aan de voorstelling organiseren Orkater en Stichting Keti Koti Tafel een Keti Koti Dialoogtafel. Tijdens de tafel is er een maaltijd, rituelen, klinken er treur- en bevrijdingsliederen en voeren deelnemers één-op-één gesprekken. Aanvang van de tafel is om 19.00 uur en deelname kost € 5,00. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zij te koop vanaf € 19,35. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad organiseert een inloopbijeenkomst (verkeers-)veilige schoolomgeving basisschool Het Zaanplein. Tussen 18.30 – 20.30 kun je in de basisschool binnenlopen om het voorontwerp te zien en vragen te stellen. Locatie: L.T. Roggeplein 1, Zaandam.
 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ bij theater de Kaasfabriek. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
Alexander Broussard

Donderdag 2 november

Vrijdag 3 november

 • VrijdagMiddagBorrel met Cecilia (zang) en Sybren (gitaar) in de Bullekerk. De borrel is van 16.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Geannuleerd
 • Noord Hollandse Indie Hiphoptour in De Groote Weiver in Wormerveer, met Middenweg (Zaanstad), Wallplug (Hoorn) en Kompas (Purmerend), support acts: Engel (underground hiphoplegende) en Woord Omhoog (Zaans hiphopcollectief). Entree: € 10 Deur open: 20.30. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Middenweg (Ron Koffeman)
 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Het kunstatelier ‘THUIS met zorg Zaanstreek’ heeft zich laten inspireren door schilderijen van Monet. Daarvoor hebben zij verschillende technieken gebruikt zoals keramiek en etsen. Vanaf vandaag tot 26 november is in het Monetatelier de expositie van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.
 • Doe vandaag en/of morgen mee met de Natuurwerkdag. In de Zaanstreek zijn er verschillende locaties waar klussen zijn, die erop gericht zijn om de natuur te behouden en te herstellen. Werk samen met andere vrijwilligers bijvoorbeeld aan het vrijmaken van de Kooiakkers in Zaandam of help met maaien Landje C169, een stukje veenmosrietland dichtbij Krommeniedijk. Kijk voor meer informatie over locaties en aanmelden op de website Natuurwerkdag.
 • Seniorenvereniging Zaanstreek organiseert in samenwerking met Buurtcentrum De Vuister een Seniorenbingo. Er zijn weer leuke prijsjes en deelname kost € 4,50 per bordje (€ 3,50 voor leden). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Alex Roeka met de voorstelling ‘Nieuwe dromen’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz in de winkel Clubshow met Steffen Morrison bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Steffen Morrison

Zaterdag 4 november

 • Het laatste Halloweenfeest is Fright Night in Oostzaan
 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Tim Knol & Nico Dijkshoorn met ‘Gedeelde passies’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten €24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Tim Knol & Nico Dijkshoorn
 • Presentatie van het jubileumboek ‘Hoe was het ook al weer’ van de Historische Vereniging Wormerveer in De Kosterij. Het boek is gemaakt vanwege het twintigjarig jubileum van de vereniging en gaat over het veranderde beeld van Westknollendam en Wormerveer. De presentatie begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Locatie: Noordeinde 20A, Wormerveer.
 • Roots aan de Zaan organiseert een dubbelconcert van twee nieuwe parels in de Britse folk: Katie Spencer en Iona Lane. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Rommelmarkt bij Buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Jongeren impuls – VR Event met o.a. virtual gaming, voetbal, graffiti en vormgeven poster. Het evenement van 15.00 – 19.00 is voor jonge vrouwen van 14 t/m 27 jaar in Sporthal Zuid. Deelname is gratis. Locatie: De Weer 26, Zaandam.
 • Historische rondleiding bij Fort Krommeniedijk. De rondleiding is van 13.30 – 14.45 uur en deelname kost € 7,00 voor volwassenen / € 3,00 voor kinderen. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • De jaarlijkse Pennemes Bazaar bij zorgcentrum Pennemes. Van 10.00 – 15.00 uur kun je voor een klein prijsje van alles verkrijgen, zoals serviesgoed, elektrische spullen, woondecoratie en speelgoed. Er zijn prijzen te winnen bij de loterij en het Rad van Fortuin. De opbrengst komt volledig ten goede aan zorgcentrum. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam
 • Kindertheatervoorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten! (4+)’ naar het gelijknamige boek in de Zuidervermaning. De voorstelling voor kleuters begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Dick Karman
 • Vincent Bijlo geeft de voorstelling ’ Laat dat nou maar aan mij over (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). In deze voorstelling neemt neemt Bijlo de zienden bij de hand. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • Toneelvereniging Herleving Westzaan speelt in Dorpshuis De Kwaker de voorstelling ‘Foute Schouten’. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Deze zijn per mail te bestellen bij Gerda Steenbergen. Ook te zien op 10 en 11 november. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Ook op 5, 11 en 12 november. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • In de reeks Kogerkerkconcerten treedt het Zaans Klarinet Kollektief op in de Kogerkerk. Het concert, onder leiding van Simon Dubbeld, begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Joost Eerdmans, Annabel Nanninga en andere JA21-kandidaten voor de Tweede Kamer komen naar het Inntel Hotel Zaandam. Van 13.30 tot 16.30 uur presenteren Joost en Annabel de oplossingen van JA21 en horen graag uw mening. Aanmelden kan door een mail te sturen naar de persvoorlichter. Locatie: Provincialeweg 102, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route. De eerste dag vond plaats op 28 oktober. Vandaag stelt een deel van de huiseigenaren opnieuw haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.

Zondag 5 november

 • Allerzielen Oostzaan op het kerkhof in Oostzaan.
 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theater XXIV geeft de voorstelling ‘Sasha, gooi de vuilnis buiten’ in de Bullekerk. Het is een verhaal over liefde en manipulatie, familie en menselijke relaties, waar de lach en de traan elkaar ontmoeten. De voorstelling begint om 16.00 uur en is in het Engels met Oekraïense ondertitels. Kaarten kosten € 14,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Ook op 11 en 12 november. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Pianiste Marietta Petkova geeft een klassiek concert in theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Schubert en Breet door Marian Dragt (zang) en Violetta Fialko (pianoforte) in het Honig Breethuis. Het huiskamerconcert in winterse sferen begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 17,50. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is het raadzaam tijdig te reserveren. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • De Zaanse artiest Danny Loef  komt met zijn muziekale project ‘Dark Bird’ naar Podium de Flux. Vandaag vindt de release van de videoclip op groot scherm plaats. Support act is singer-songwriter Luca Takes (17) uit Zaandam. De middag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 8,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Het Trio Bienvenue brengt met ‘Willkommen, Bienvenue’ musicalsongs naar de Wormerveerse Vermaning. Judith Petra en haar collega’s van het Groot Omroepkoor brengen een licht klassiek programma met hoogtepunten uit grote musicals. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18.50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Popquiz om 16.30 uur bij Het Pand. Teams van maximaal 5 personen kunnen zich aanmelden. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.
 • In samenwerking met Stichting Comité 30 juni-1 juli Zaanstreek (Keti Koti Zaanstreek) vertoont De Fabriek eenmalig de documentaire ‘The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady’ in het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Na de film gaat Reinier Fosch in gesprek met regisseur Mildred Roethof. De film begint om 16.30 uur en kaarten kosten 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Bridgedrive van 13.30 – 17.30 uur in Buurtcentrum De Vuister. Bij voldoende belangstelling worden de beginners en gevorderden apart ingedeeld. Deelname kost €4,00 en vooraf aanmelden is gewenst. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Jazz Inverdan met een optreden van saxofonist/componist Ben van Gelder. Zijn nieuwste project ‘Manifold’ erwijst naar meerstemmigheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ben van Gelder (foto Boas Reisel)

Maandag 6 november

 • Lunchcafé van 12.30 – 14.00 uur in Buurtcentrum De Vuister. Niet alleen de lunch is belangrijk, maar ook de sociale contacten. Zin om mee te doen? Deelname kost € 4,50 en opgeven kan door een mail te sturen naar Hedy Merck. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Open Podium Herfstconcert FluXus Muziekschool. Het Open Podium is niet alleen voor leerlingen van FluXus, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. De avond begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt Erik Schaap geïnterviewd door Ed Pielkenrood over zijn boek “De Verraadster”. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Extinction Rebellion (XR) Zaanstreek-Waterland staat van 11.45 – 12.15 uur weer op het Stadhuisplein om de eis voor een eerlijk klimaatbeleid te onderstrepen. Om 11.45 uur wordt het nummer ‘People have the Power’ van Patti Smith gezongen. Locatie: Stadhuisplein, Zaandam.

Woensdag 8 november

 • Stichting Historisch Oost-Knollendam (SHOK) organiseert een filmavond. In het Dorpshuis wordt de film “Van Voetveer naar Brugverbinding” met historische filmbeelden van de Zaanbrug vanaf 1889 tot 1965 getoond. Na de pauze komt oud-inwoner Arjan Postma als spreker. De film begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
Zaanbrug
 • Pier van Leeuwen geeft de lezing ‘Zaans Papier’ in het Weefhuis. In zijn lezing resumeert hij de Zaandijker familiebedrijven die tussen ca. 1675 en 1875 hoogwaardig witpapier produceerden, dat wereldwijd aftrek vond. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing ‘Zaans Papier’

Donderdag 9 november

 • De film ’50+ Une Année difficile’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Une Année difficile

Vrijdag 10 november

 • Toneelvereniging Herleving Westzaan speelt vandaag en morgen in Dorpshuis De Kwaker de voorstelling ‘Foute Schouten’. De voorstelling begint (beide avonden) om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Deze zijn per mail te bestellen bij Gerda Steenbergen. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • De band Lesoir geeft een optreden bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Muziekvereniging Soli Zaandam geeft een concert in de Noorderkerk. Het thema is ‘Sounds of the Galaxy’. Tijdens het concert speelt Soli muziek van bekende films zoals Guardians of the Galaxy, Star Trek, Star Wars. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten €15,00 (€ 10,00 voor kinderen t/m 10 jaar). Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.
 • Faulty Towers The Dining Experience in de Bullekerk. Je gaat dineren in de Bullekerk en laat je bedienen door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit de bekende televisiekomedie. De komedieavond begint om 19.00 uur en is geheel in het Engels. Kaarten kosten € 75,00 (incl. driegangendiner) Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 11 november

 • Toneelvereniging Herleving Westzaan speelt in Dorpshuis De Kwaker de voorstelling ‘Foute Schouten’. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Deze zijn per mail te bestellen bij Gerda Steenbergen. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is op 11/12/18 en 19 november van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
expositie ‘Curiouser and Curiouser’
 • Bokketocht Krommenie-Assendelft vanaf 14.00 uur op 8 locaties. Meer informatie nog niet bekend.
 • Karin Bloemen Solo met muziek en conferences uit haar repertoire in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 24,50. Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jasper van der Veen geeft de cabaretvoorstelling ‘Niet gehinderd door enige kennis’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Crescendo Oostzaan en bet Opstaporkest Oostzaan geven onder leiding van Bart Koning een Winterparade Concert in de Grote Kerk in Oostzaan. De Grote Kerk wordt verlicht met honderden lichtjes om alvast in de winterstemming te komen. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Reserveren kan per e-mail. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zondag 12 november

 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De tiende editie van het Landelijk Atelierweekend. Kunstliefhebbers krijgen door het hele land de kans om binnen te kijken in de werkplaats van een kunstenaar bij hen in de omgeving. In de Zaanstreek is alleen de werkplaats van Haggith van Hees aangemeld als deelnemer. Haar atelier is van 10.00 – 12.00 uur gratis te bezoeken. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.
 • Simon & Garfunkel popdienst bij kaarslicht in de Grote Kerk in Westzaan. De muziekdienst begint om 17.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Ook op 18/19 november. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De band Rauw & Teder met Rock van Zaanse bodem bij Podium de Flux. Het optreden begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt prachtige prenten uit kinderboeken tot leven in de fysieke theatervoorstelling ‘Hé, wie zit er op de wc?’. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt de voorstelling ‘Liefste Jan’ gegeven voor kinderen tussen 9 en 11 jaar. De voorstelling begint om 11.00 uur en is gebaseerd op de liefdesbrieven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van de grootouders van Linda Willemszoon: Jan en Duifje Dupon. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De Zaanse musici Julia Barnes (altviool), Joke van der Bunt (piano) en Damiano Rizzato (fluit) geven het concert ‘Autumn Leaves’ in de Wormerveerse Vermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ar Keltia sleept bezoekers mee in Keltische sferen in de Zuidervermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Maria & Nathalia Milstein spelen Schubert (deel II) bij de MuziekHaven. Het optreden is van 16.00 – 17.10 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Popup Choir Singalong ‘David BowieHeroes’in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Woensdag 15 november

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en rechtsbescherming, bewindvoering en mentorschap’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Donderdag 16 november

 • De film ’50+ Het Smelt’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 17 november

 • Nationale en internationale artiesten strijken weer neer in De Flux voor het tweedaagse festival Blues aan de Zaan 2023. Het festival begint vanavond om 20.30 uur met optredens van Tarn House Renegades en Birdmens. Kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Boban Benjamin Braspenning met de muzikale cabaretshow ‘Boompje, Beestje’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 november

 • Nationale en internationale artiesten strijken weer neer in De Flux voor het tweedaagse festival Blues aan de Zaan 2023. Het festival begint vanavond om 19.00 uur met optredens van o.a. Nienke Dingemans Band en Ruben Hoeke Band + nieuwe talenten. Kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Dit weekend organiseert De Fabriek in samenwerking met Stichting DIDF Zaanstad het allereerste Zaans Anatolië Filmfestival. Er worden vier films vertoond met verhalen die zich afspelen op het Anatolische schiereiland.Losse tickets per film kosten € 10,00 en een passe-partout voor het gehele festival kost € 30,00. Meer informatie, tijden en reserveren kan op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 12,50. Ook te zien op 19 november om 14.00 uur. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Dimitry Ferschtman, Mila Baslawskaja & Mara Mostert in de kerk van Jisp. Deze avond een familiefeestje: Dmitry en Mila treden op met hun kleindochter Mara als pianotrio. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘Voices of the Violin’ met Joe Puglia in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via Nieuwe Huys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam
 • The Rocket Guy komt (opnieuw) naar de Bullekerk met Guy Harris als Sir Elton John. Het concert is een ‘Tribute to Elton John’ en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Rocket Guy

Zondag 19 november

 • Dit weekend organiseert De Fabriek in samenwerking met Stichting DIDF Zaanstad het allereerste Zaans Anatolië Filmfestival. Er worden vier films vertoond met verhalen die zich afspelen op het Anatolische schiereiland.Losse tickets per film kosten € 10,00 en een passe-partout voor het gehele festival kost € 30,00. Meer informatie, tijden en reserveren kan op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Fabriek Comedy Night: schuif aan voor een komische try-out Stand Up Comedy Show! In de show wisselen 5 tot 7 verse talenten en professionele comedians elkaar af met korte shows. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Een zondamiddagconcert door Kaskedieze met intermezzo in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het optreden van Barry Krom (piano) en Merlijn Vos (slagwerk) begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Derde Zondag met expositie Laurien Sneep in de Zuidervermaning Westzaan. Van 12.00 – 16.00 uur kun je een kijkje nemen in het monumentale gebouw en de expositie bezichtigen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaans Symfonieorkest, met Joep van Beijnum als solist. Onder leiding van dirigent Jakob Gaede. Het concert begint om 14,30 uur in de Kogerkerk. De toegangsprijs is € 15,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Werken van Beethoven, vioolconcert in D, opus 61 en Symfonie nr. 6 in F, opus 68, ‘Pastorale’. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Donderdag 23 november

 • De film ’50+ Moeder Suriname’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Film & Psycholgie bij De Fabriek in samenwerking met Parnassia: ‘Als de nacht maar niet valt’. Na de film is er een nagesprek met de Zaanse regisseur Marc Schmidt. De film begint om 20.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Zaanse Business Talk & More 2023 in de Bullekerk. Tijdens dit initiatief van De Maatschappij en De Corner gaan de aanwezigen, onder leiding van Julia Wouters, in gesprek met schrijver en ondernemer Sander Schimmelpenninck. Onderwerpen als vermogens- en kansongelijkheid en de woningmarkt komen aan bod. De middag is van 14.45 – 18.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en kaarten kosten € 37,50 (€ 25,00 voor leden van De Maatschappij en De Corner). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Sander Schimmelpenninck

Vrijdag 24 november

 • Een avond vol woorden, taalkunst, poëzie, spoken word, rap en muziek bij BIND. De avond met o.a. Lisa van Tongeren, Jorgen Gario en Marvin Adam begint om 19.30 uur. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.
 • Open Podium de Rotonde bij de Groote Weiver. Het Open Podium biedt podiumervaring voor acts op het gebied van o.a. muziek, varieté, poëzie en dans. Iedereen die zijn kunsten wil vertonen is welkom. De avond is van 21.00 – 00.00 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 25 november

 • Café De Melterij organiseert een veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nét iets langer duren. De veiling begint om 20.00 uur met en er zijn optredens van zangersduo Peter & Arie. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • De Culturele Raad presenteert Arthur Japin in de Bullekerk. Deze avond vol verrassingen is van 20.00 – 22.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Arthur Japin
 • De tweede editie van het festival Cirque Mystique op het Hembrugterrein. Het terrein wordt omgetoverd tot een muzikaal circus. Het festival is een mix van elektronische muziek met bijzondere acts is. Een belevingsfestival met onder andere circusartiesten, vuurspuwers en een human discoball. Het festival is vandaag van 13.00 – 02.00 uur en morgen van 13.00 – 23.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf € 44,50. Locatie: Hemkade 16, Zaandam.

Zondag 26 november

 • De Special ‘Callas – Paris, 1958’ bij De Fabriek. Deze concertfilm van bijna 65 jaar geleden wordt tweemaal teruggebracht op het grote doek. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 2 december om 19.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Franklin Beaufort International (FBI) Jazzband treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. De jazzband brengt diverse stijlen, eigen arrangementen, verrassende solo’s en hilarische zangpartijen. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Orkest ZFC Zaandijk presenteert Avalon in de Kogerkerk. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 17 jaar € 2,50). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Maandag 27 november

 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘AI: een vloek of een zegen?’ in café De Fabriek. Is AI een existentieel risico of biedt het de samenleving juist volop kansen? Krijg meer achtergrond informatie over kunstmatige intelligentie en praat mee, Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (aanmelden via website van De Vonk). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Eerdere editie van het Vonk De Debat

Woensdag 29 november

 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Fabriek verzorgt een eenmalige vertoning van de film ‘Inside Aut’ in samenwerking met het Zaans Autisme Loket. Vooraf zal er een korte inleiding gegeven worden en na afloop is er ruimte om na te praten en vragen te stellen. De film begint om 19.50 uur en kaarten kosten € 1,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Samen met de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko verzorgt hij vandaag een Oekraïens Herdenkingsconcert. De situatie in Oekraïne vormt het vertrekpunt voor een uur troostrijke klanken. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 30 november

 • De film ’50+ Rocco & Sjuul’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 1 december

 • De Queen tribute band ‘Queen Must Go On’ treedt op in de Bullekerk. De vier bandleden Ward Palmen (zang), Ralph Derksen (gitaar), Geert Horvers (bas), Mick Gravéé (drums) maken voor de echte Queen-sound gebruik van dezelfde instrumenten en versterkers zoals Queen die ook gebruikte. Het staconcert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 2 december

 • Jazz in de Winkel 2023 met optredens van Trijntje Oosterhuis, Maite Hontele & NJJO, ZO! Gospel Choir en Zuco 103. Vanaf 15.00 uur wordt nieuw talent en gevestigde namen gepresenteerd op de pop-up locaties Westzijde, Bullekerk, Zaanse Vermaning, Playroom en Fluxus Pasveerzaal. Kijk voor meer informatie en kaarten op Jazz in de Winkel.
 • Op de verjaardag van Maria Callas wordt de concertfilm ‘Callas – Paris, 1958’ van 65 jaar nog een keer op het grote doek getoond. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zondag 3 december

 • Jazz Inverdan met een optreden van het ‘Spoken Quartet’. Het kwartet bestaat uit Gijs Levelt, Stefan Schmid, Mark Haanstra en Joost Lijbaart. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Spoken Quartet – fotograaf Thomas Huisman
 • Zangeres en cabaretière Mylou Frencken geeft de voorstelling ‘Minnares’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten €18,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mylou Frencken – fotograaf Anne van Zantwijk
 • Royal Opera House: Don Quichot bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 6 december

 • Joanne Zegers neemt je in de lezing ‘Kleur’ in het Weefhuis mee in de wereld van kleuren. Ze stipt de betekenis van kleur aan in vroeger tijden en wandelt zo door de geschiedenis van kleuren maken en bekijken. De lezing is van 19.30 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing Kleur door Joanne Zegers

Donderdag 7 december

 • In het kader van de Internationale dag voor de rechten van de mens komt Sinan Çankaya op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland naar De Fabriek. Hij vertelt over zijn boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Voorafgaand wordt de documentaire ‘De Blauwe Familie’, over uitsluiting bij en door de politie, vertoond. Het programma begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 9 december

 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€13,50 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Dinsdag 19 december

 • De jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz in Café De Fabriek. De tijd vliegt rap richting 2024, maar wat gebeurde er in 2023 in de Zaanstreek? Weet jij nog wat er allemaal is gebeurd, schrijf je dan gratis in met een team van maximaal 5 personen. Inschrijven kan via info@deorkaan.nl o.v.v. ‘OEN’, met daarbij de teamnaam en de naam van de kapitein. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Tot en met 4 november is een schilderijententoonstelling van Marijke Habernickel te zien in Chocolaterie De Cacaoboom. Er worden regelmatig andere schilderijen opgehangen. De tentoonstelling is van dinsdag t/m zaterdag tussen 10.30 – 16.30 uur te bezichtigen. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Lady in bleu

Van 23 september t/m 5 november is de expositie ‘KUNST & KLEUR’ te bezichtigen bij Artzaanstad. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. Locatie: Grote Hulzen 11 , Zaandam (Hembrugterrein).

Van 3 november t/m 26 november is in het Monetatelier de expositie van kunstatelier ‘THUIS met zorg Zaanstreek’ te bezoeken. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door schilderijen van Monet. Daarvoor hebben zij verschillende technieken gebruikt zoals keramiek en etsen. Het Monetatelier is open van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Van 13 oktober t/m 30 november geeft de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De 16 actieve leden beheersen allerlei technieken en hebben zo ieder hun eigen kleurenpalet. Voor de expositie hebben zij zich laten inspireren door fabeldieren en Mythologie. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. In het Bartel Jacobsz Centrum op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. In theater de KunstGreep van 17 oktober t/m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12 / Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 27 oktober t/m 30 november is de expositie van Katrien van Klaveren, gecureerd door Kinga Wieczorek Art, te zien bij De Fabriek. De werken zijn gemaakt in corona tijd en geschilderd over on-affe schilderijen op foam, van leerlingen van het Zaanlands Lyceum. Kunstdocente Katrien van Klaveren vond het zonde om dat weg te gooien. Bij alle werken zie je fragmenten van die schilderijen van leerlingen. Het zijn een soort dagboeken geworden. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van De Fabriek en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 30 oktober t/m 14 december geven cursisten van André Huisman een expositie bij FuXus Verkadefabriek. Andre Huisman geeft al sinds 1990 teken en schilderles, in verschillende technieken voor zowel jong als oud. De expositie is van maandag t/m zaterdag dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl