Wij geven ons over: Out, Loud & Proud

Vandaag, 11 juni hebben we de mogelijkheid gekregen om de Orkaan de hele dag te vullen met (Zaanse) Regenboog artikelen vanwege de ZaanPride. Daar maken we dan ook graag gebruik van. Eerder deze week hebben we al een aantal artikelen en filmpjes aangeleverd.

Zichtbaarheid en herkenbaarheid is nog zo belangrijk en zou niet tot een dag of een week beperkt moeten zijn, maar elke dag zichtbaar zijn.

Deze ZaanPride hebben vele mensen en organisaties de diversiteit van de Zaanse LHBTIQ+ groepen laten zien. En dan waren er oorspronkelijk meer activiteiten gepland die helaas vanwege corona nier door zijn gegaan. 

Dat gaan we zeker alsnog inhalen. Denk aan een politieke en literaire avond en een jongerenfeest (voor en door jongeren). Een jongeren-evenement is nu op 26 september gepland.

Vele organisaties, scholen, wijkteams en mensen hebben de afgelopen week de (Zaanse) regenboogvlag gehesen, foto’s kwamen vrijwel elke dag langs op onze social media. De Zaanse Regenboog is ook superblij dat er dit jaar 20 Zaanse Regenboogvlaggen aan diverse scholen zijn verkocht.

We hebben een prachtige opening gehad bij molen De Bonte Hen, in de aanwezigheid van maar liefst 2 burgemeesters (Jan Hamming van Zaanstad en Judith Michel-de Jong van Wormerland) en de wethouder Zaanstad met LHBTIQ+ in haar portefeuille, Rita Noordzij.

Een drukbezochte Roze viering in de Kogerkerk, Koog aan de Zaan. Voor de eerste maal een Roze viering in Zaanstad. Voorgegaan door Hanna van Dorssen. Bekijk hier het ZaanPride-lied:

Een week vol activiteiten in de zorgcentra van Zorgcirkel Saenden, Evean Erasmushuis en Evean Guisveld. Met verwennerijen voor de bewoners, een regenboogbingo, een optreden, gezellige praat– en spelletjes middagen. Voor foto’s kijk op de website van De Zaanse Regenboog.

De opening van de prachtige foto-expositie waar portretten van 15 LHBTIQ+ jongeren met hun verhaal in een expositie bijeen hangen. Portetfoto’s gemaakt door fotograaf Jasper Groen. Deze expositie blijft te zien in het Zaans Museum tot eind augustus. Daarna is de expositie te leen, wij nodigen dan ook onderwijs-, jeugd-, welzijns- en maatschappelijke instellingen uit om deze tentoonstelling te lenen. Meer info hierover bij De Zaanse Regenboog.

Natuurlijk wil je naar deze expositie, boek zelf je entree via de website van het museum.

Vandaag 11 juni, nog naar de Queer Pub Quiz bij café het Pand (van 16.00 tot 18.00 uur) en om 19 uur naar de film in Filmtheater De Fabriek: Changing The Game. Als je snel bent kun je nog kaartjes voor de film bestellen.

Zaterdag 12 juni: ZaanPride Wandeldag

Naast 4 meer besloten wandelingen vanwege de coronaregels bij Evean Guisveld, Evean Erasmushuis, Zorgcirkel Saenden en Odion Wormer zijn er 2 langere wandelingen van 10 en 20 km. Met de 2 laatstgenoemde kunnen de mensen die van een langere wandeling houden zich nog aansluiten.

En dan is er natuurlijk niet te vergeten de MINI PRIDE WALK door Zaandam vanaf Stadhuisplein VVV met routebeschrijving en zes Regenboogterrassen op de route. 

Zie het artikel in de Orkaan van vandaag of kijk op het programma op onze website:

De Zaanse Regenboog

De Zaanse Regenboog is een platform voor de diverse organisaties die LHBTIQ+ activiteiten organiseren sinds juni 2018. In oktober 2019 zijn we een stichting geworden.

De Zaanse Regenboog erkent dat de diverse LHBTIQ+ groepen verschillende belangen (kunnen) hebben. Maar er is ook een gemeenschappelijk belang. Erkenning dat ieder mens het recht heeft om te bestaan en leeft  op de manier waar  men zelf voor kiest.

De Zaanse Regenboog wil een (Zaan)stad  waar iedereen zichzelf kan zijn, thuis en op straat, zonder dat je steeds op je hoede moet zijn voor mensen die daar agressief op reageren.

Nog steeds worden, ook in Zaanstad, LHBTIQ+ers gediscrimineerd, gepest, getreiterd, uitgescholden, bedreigd en mishandeld. De Zaanse Regenboog blijft zich manifesteren en laat zich niet terug in de kast jagen.

Stichting De Zaanse Regenboog doet veel, check de website en de andere social media. Word vrijwilliger, donateur of facebook vriend/in.

Onze activiteiten kosten geld. Wilt u ons financieel ondersteunen maak dan een bedrag over op NL27 RABO 0348 2710 85 van St De Zaanse Regenboog. 

Meer info www.dezaanseregenboog.nl of mail naar dezaanseregenboog@gmail.com

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Marijke van Viegen

  Wij, van Evean Erasmushuis en Evean Guisvekd, werken enthousiast samen met de Zaanse Regenboog en Regenbooggemeente Zaanstad.
  Frank en anderen, Top dat jullie vandaag de regie hebben over de invulling van de Orkaan. Mooie artikelen!! Wij gaan ervoor. Geniet allemaal van d emotie initiatieven deze week.

  • P. Hoogkamer

   Hoi Marijke dat is fijn… maar wst zou het mooi zijn als de regeboogvlag ..groot en fier wappert voor het Guisveld ipv van een zielig kleintje achter op de parkeerplaats waar niemand het ziet. Leg de loper uit.

 • Dank je wel Marijke, we werken ook heel graag met jullie samen, al vanaf eind 2018.
  En top wat jullie bij Evean deze week allemaal hebben georganiseerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *