Verschillende bedrijven bestoken inwoners van Westerwatering met verzoeken om hun woning ‘buiten makelaars om’ aan hen te verkopen.

Het lijkt er sterk op dat deze woningen vervolgens verbouwd worden en in de kamerverhuur gaan, of gesplitst worden.

Een aantal bewoners van Westerwatering ontving onlangs een brief van Amsterveen Investments (“actief in herontwikkeling van- en investering in onroerend goed”). Het bedrijf is “continue op zoek naar objecten om deze aan te kopen.” Ze bieden een ‘marktconforme’ prijs aan en zeggen geen makelaarskosten te rekenen.

AmstelVest / Amsterveen

Online is er zo goed als niks over het bedrijf te vinden, bij de Kamer van Koophandel staat het bedrijf (“bemiddeling bij handel, huur of verhuur van onroerend goed”) sinds februari 2018 ingeschreven op de Keizersgracht 768B in Amsterdam, met één parttime medewerker: M. Hesselink.

Deze kennen we. Hij is namelijk ook de man achter AmstelVest BV, het bedrijf dat gesommeerd is door Zaanstad om te stoppen met de illegale verbouwing (splitsing) van het monumentale pand Westzijde 134 in Zaandam. Amstelvest zou overigens ook onder die naam bewoners benaderen.

PensioenBorg

Eerder kregen inwoners ook een brief van een ander ‘bedrijf’: PensioenBorg. Bedrijf staat tussen ‘aanhalingstekens’ omdat het niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Handelen zonder inschrijving is verboden in Nederland. PensioenBorg is “actief in herontwikkeling van – en in onroerend goed” en biedt ook een ‘marktconforme prijs’ zonder makelaarskosten.

Eigenaar is Klaas Kaspar Kleijnnijenhuis (geboren in Zaanstad in 1993), deze Kas Kleijnnijenhuis is bij de Makelaarsgids Amsterdam te vinden als makelaar (Vinkenstraat 121-2, Amsterdam). De Kamer van Koophandel geeft bij de naam Kleijnnijenhuis geen makelaar (of PensioenBorg), maar wel een financieel bedrijf: Adonis Holding BV, ook op de Vinkenstraat 121-2.

Kleijnnijenhuis slaagde erin om in Westerwatering inderdaad onroerend goed aan te kopen.

Kamerverhuur

Volgens de gemeente is het golfje aanvragen van een vergunning voor kamerverhuur (21 in 2020) niet het gevolg van controles of handhaving maar komt dat doordat er ‘maar enkele aanvragers’ zijn.

In het Zaanstad Beraad van 10 maart komt het “Beleid over kamerwijze verhuur en woningsplitsing” aan de orde tijdens een rondvraag met wethouder Krieger. Peter van Haasen (PVV), Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp (VVD) en Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid) maken zich

“erg zorgen over de kamerwijze verhuur, woningsplitsing en AirBnB in Zaanstad en vooral rond het station van Zaandam. Door de zwaar verziekte woningmarkt in Amsterdam wijken beleggers en huisjesmelkers uit naar de randgemeentes.”

Ze willen dat gezinnen in eengezinswoningen wonen en vrezen voor overlast, “zeker als er geen enkele rem staat op deze ontwikkelingen en beleggers en huisjesmelkers de ene na de andere woning opkopen.”

“Wij vinden dat er duidelijke regels moeten komen voor kamerwijze verhuur, AirBnB en woningsplitsing”

Polen en expats

De verhuur in Westerwatering lijkt het topje van de ijsberg te zijn, ook voor woningen in Koog a/d Zaan, centrum Zaandam, Wormerveer en Krommenie zijn kamerverhuurvergunningen aangevraagd (zie kaart hieronder) terwijl online aangegeven wordt dat in het Westerwatering om meer huizen zou gaan, ook in de Tuinstraat in Zaandam en de Steijnstraat in Wormerveer zouden meerdere huizen voor kamerverhuur worden gebruikt of op de nominatie staan.

De relatie met Airbnb ligt voor de hand, één van de commerciële verhuurders van meerdere panden in de Zaanstreek zei tegen De Orkaan dat hij er wel “Polen en expats” in ging stoppen als de gemeente Airbnb ging verbieden.

Lees hier meer over kamerverhuur en woningsplitsing.

De oranje kamerverhuur (huisje) en woningsplitsing (dubbel huisje) zijn aangevraagd, de groene versies zijn al verleend.