De Balletjes van Oranje Toer, een Spaans benauwd tocht, de Walvisvaarder-route…

De horeca heeft het moeilijk, en de tijden zijn zwaar. Maar daar kijken de culturele/horecaondernemers die Zaans Ket vormen voorbij. 

Anja Meijer en Sandra Bakker van Groos uit Wormer, Pieter Grandiek van Café de Fabriek, Niels Busch van Cultureel Centrum Bullekerk, en Paul Riteco en Ruud Keinemans van Lab44, Slager aan de Schans, De Walvis en Brouwerij Hoop hebben elkaar gevonden in hun wil om leuke dingen te organiseren. 

Bij elkaar in Groos wordt direct duidelijk waarom ze hebben besloten de samenwerking op te zoeken: de ideeën vliegen razendsnel over tafel, worden aangevuld, versterkt en ingevuld: 

‘Als we het zelf leuk vinden, dan hebben we de helft al gewonnen.’ 

Geen ballonnetjes die wegzweven, maar evenementen die landen en concreet worden gemaakt. Met een anker in de Zaanse geschiedenis, want het gebeurt in onze streek. De naam van het collectief maakt dat direct al duidelijk: 

‘Zaans Ket betekent in Zaans dialect ‘Pret’ of ‘Plezier’. 

De woordenstroom tussen de partners is amper te temmen, daarom vragen we of het gezamenlijke initiatief in een woord te vangen is. Wie ermee komt weten we niet meer maar: ‘Belevingshoreca’ zou de lading moeten dekken.

Het gaat bij Zaans Ket om culinair cultureel contact en dat moet gepaard gaan met heel veel pret ket.

De eerste beleving staat al gepland: 

De Balletjes van Oranje Tour (Koningsdag!)

Een fietstocht van 25 km door de streek en die je langs een aantal ToGo punten brengt waar je tijdens een korte pauze een “Balletje van Oranje” kunt proeven. Overal smaken ze anders. Je vertrekt de 27e vanaf huis op het tijdstip dat het jou uitkomt en een start of finish kent de fietstocht niet.

De route kan worden opgehaald bij de Ketters:

  1. Groos, Dorpsstraat 206 Wormer
  2. Brouwerij Hoop, Lagedijk 71 Zaandijk
  3. Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 Zaandam
  4. Restaurant d’Swarte Walvis, Kalverringdijk 15 Zaandam
  5. Cultureel Centrum Bullekerk, Westzijde 75 Zaandam

Zaans Ket heeft nog geen budget vrijgemaakt voor een echt fotomodel, daarom werd Niels Busch als vrijwilliger aangewezen: