Zaanse corona-besmettingen stijgen weer…

In de afgelopen week steeg het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek. Er werden ruim 200 mensen per 100.000 inwoners positief getest in de afgelopen week wat volgens het RIVM nog steeds ‘ernstig’ betekent.

Drie Zaankanters overleden aan corona in de afgelopen week, alle drie in Wormerland wat het aantal sterfgevallen in die gemeente in februari op 17 brengt, vorige week overleden 14 inwoners. De overlijdensgolf is te herleiden tot besmettingen in het Wormerse verzorgingshuis Torenerf eind januari. Zie ook: Corona eist slachtoffers in Torenerf

Vanavond zal het kabinet waarschijnlijk enkele verlichtingen voorstellen, met name voor het onderwijs, winkels en kappers. De avondklok blijft voorlopig gehandhaafd.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het daggemiddelde daalde sinds eind januari, maar stijgt nu weer, het is nu gemiddeld 53.

De Zaanstreek zit in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 100 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 202 over de laatste zeven dagen (194 in Zaanstad, 307 in Wormerland en 164 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis steeg met ruim 50 procent.

Zaanstreek-Waterland staat volgens de GGD “op een 2e plek van de regioā€™s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners.”

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 4 in de laatste week. Totaal kwamen 302 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 4, de week ervoor met 16. Totaal overleden er 190 Zaankanters aan corona, 134 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (151), in Wormerland waren 31 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf 1 september 2020.

Vaccinatie

Zorgpersoneel in de gehandicaptenzorg wordt sinds 17 februari gevaccineerd. De GGD vaccineert ook nog steeds mensen in de leeftijd van 80+ en zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties.

Het moment waarop zorgmedewerkers van thuiszorg, WMO en PGB aan de beurt zijn, moet nog worden vastgesteld.

Sinds maandag 15 februari gebruikt de GGD het vaccin van AstraZeneca naast het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens de landelijke strategie wordt het Pfizer/BioNTech vaccin gebruikt voor mensen in de leeftijd van 65+ en AstraZeneca voor de andere doelgroepen.

In heel Zaanstreek-Waterland zijn ruim 12.000 mensen gevaccineerd, zo’n 3.600 kregen al de tweede vaccinatie. Zo’n 97 procent van de inwoners (totaal 350.000) is nog niet gevaccineerd.

Stand vaccinaties Zaanstreek Waterland, 19 september

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *