Zaanse Dromen #23: China Center Zaandam

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: China Center Zaandam.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2014 tekenden de Chinese investeerders Fortune Top China Ltd en China Center Zaandam Ltd een overeenkomst met Zaanstad voor exploitatie van het voormalige VVZ-terrein. Op het terrein zouden drie hotels (samen ruim 300 kamers), woningen, een Chinese internationale school (1000 leerlingen na vijf jaar) en bedrijven komen die gericht waren op de Chinese markt.

Wethouder ruimtelijke ontwikkeling Dennis Straat zei destijds:

“de gemeente probeert al langere tijd een goede invulling voor het terrein te vinden. Dit plan sluit qua omvang goed aan bij de weg die is ingezet met de routekaart buitensport, waarbij het VVZ terrein/Oostzijderveld is aangewezen als een herontwikkelingsgebied.”

Zaanstad was blij:

“Het initiatief kan ervoor zorgen dat de handelsbetrekkingen tussen Zaanstad en het Verre Oosten worden aangehaald. Bovendien levert het een bijdrage aan de vergroting van de naamsbekendheid van Zaanstad en biedt het kansen voor het bedrijfsleven en toerisme in Zaanstad en daarbuiten. (…)

Het China Center Zaandam combineert tijdelijke huisvesting en gelegenheid voor (tijdelijke) kantoorruimte met de mogelijkheid voor onderwijs en recreatie. Het initiatief is de grootste in zijn soort in Nederland. Een onderdeel van het plan is een kleinschalig casino ten behoeve van gasten van het hotel.”

En wat nu?

Het ging niet door. Wat er wel komt is ‘Oostzijderpark’. Dat is al voor een deel gebouwd.

Wat kwam er niet?

Dit krijgen we nooit te zien. Het Center was dus aan de randen gepland en ook aan de overkant van de Gouw.

Lees ook:

Tip kwam van Bert Versteeg.

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *