Zaanse Dromen #41: Rozengrachttoren

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Rozengrachtoren.

Wat? Waar? Wanneer?

Het zou natuurlijk kunnen dat de Rozengrachttoren nog komt, maar wij geloven er niet meer echt in. De eerste plannen dateren van 2016 en wij houden die seven-year-itch graag aan: als het in 7 jaar niet gebeurt, gebeurt het waarschijnlijk nooit meer.

In de woontoren van 14 verdiepingen naast het voormalige V&D-gebouw zouden 38 à 44 appartementen moeten komen (inclusief een luxe penthouse van 175 m2). Op de begane grond is zo’n 390 m2 bestemd voor commerciële ruimte, het ‘merendeel’ van de appartementen valt “in het betaalbare segment”. De Rozengrachttoren wordt ontwikkeld door GREEN Real Estate, ook eigenaar van het Rozenhof. Parkeren zou in de parkeergarage van het Rozenhof moeten.

En wat nu?

Niks. Gek genoeg zijn er voor de Scapino-panden (rechts op de onderstaande foto) wel nieuwe en concrete plannen ingediend, terwijl die plannen later zijn gemaakt (en van dezelfde ontwikkelaar zijn). De Rozengracht ligt er nog bij zoals 7 jaar geleden.

Wat kwam er niet?

Onder diverse impressies van de verschillende plannen die er allemaal niet kwamen.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Mieneke Kolen

  Wat ben ik blij dat die toren nooit gebouwd is. Hoe is het mogelijk dat een architect daar zo een kolos kan verzinnen. Eigenlijk griezelig.

 • Peter van Haasen

  Zaanse nachtmerrie #41
  Zaanstad is een arme gemeente die nauwelijks eigen bouwgrond bezit, de enige binnenstedelijke ruimten in eigen bezit zijn sportparken en parkeerterreinen. Natuurlijk ook het voormalige parkeerterrein op de Rozengracht. Er zijn ook plannen voor bebouwen van het parkeerterrein Behouden Haven en de Burcht.
  Dit plan voor de Rozengracht is bijna niet realiseerbaar als er geen alternatieve locatie kan worden gevonden voor de markt tijdens de bouwtijd van deze woontoren. (anderhalf jaar)
  De bouw van deze woontoren zou anders de doodsteek zijn voor de Zaanse markt.

  • mieneke kolen

   Niet alleen de markt Peter, maar op zo een kleine ruimte is geen sociaal leven mogelijk.

  • Niek Grandiek

   Ongelóvelijk! Zo’n loeres van 14 verdiepingen hoog in het ‘centrum’ van Zaandam. De hele dag zit de buurt er omheen in de schaduw. Als dat ding gebouwd wordt zit de buurt 1, misschien wel 2 jaar in de herrie en in een bouwput. En wat doet zo’n bouwproject met de funderingen van de nevenstaande panden?
   Parkeren in de Rozenhofgarage? Volgens mij is die al vaak bomvol. Een parkeervergunning voor de toelomstige bewoners zit er niet in, geen plek meer…
   Betaalbare appartementen…. tegenwoordig noemen ze €1200 kale huur per maand al betaalbaar.
   Dat ding moet er gewoon niet komen.
   Dan maar geen skyline van internationale allure.

 • Jaap Veldman

  Laten ze eens gaan bouwen op dat gigantische terrein aan de provincialeweg en oostzijde . kunnen heel veel torens op .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *