Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Rozengrachtoren.

Wat? Waar? Wanneer?

Het zou natuurlijk kunnen dat de Rozengrachttoren nog komt, maar wij geloven er niet meer echt in. De eerste plannen dateren van 2016 en wij houden die seven-year-itch graag aan: als het in 7 jaar niet gebeurt, gebeurt het waarschijnlijk nooit meer.

In de woontoren van 14 verdiepingen naast het voormalige V&D-gebouw zouden 38 à 44 appartementen moeten komen (inclusief een luxe penthouse van 175 m2). Op de begane grond is zo’n 390 m2 bestemd voor commerciële ruimte, het ‘merendeel’ van de appartementen valt “in het betaalbare segment”. De Rozengrachttoren wordt ontwikkeld door GREEN Real Estate, ook eigenaar van het Rozenhof. Parkeren zou in de parkeergarage van het Rozenhof moeten.

En wat nu?

Niks. Gek genoeg zijn er voor de Scapino-panden (rechts op de onderstaande foto) wel nieuwe en concrete plannen ingediend, terwijl die plannen later zijn gemaakt (en van dezelfde ontwikkelaar zijn). De Rozengracht ligt er nog bij zoals 7 jaar geleden.

Wat kwam er niet?

Onder diverse impressies van de verschillende plannen die er allemaal niet kwamen.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.