Zaanse Dromen #9: Worn Again…

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de recyclefabriek en de showroom van Worn Again.

Wat? Waar? Wanneer?

Uit De Orkaan van 1 februari 2019:

“Het Engelse bedrijf Worn Again wil een fabriek in Zaanstad bouwen waar afgedankt textiel verwerkt wordt tot kunststof en garens waarvan opnieuw kleding gemaakt wordt.

In de intentieovereenkomst tussen Zaanstad en Worn Again is sprake van een kleinschalige fabriek en showroom op een locatie in Zaanstad. Uiterlijk in september 2020 zou de fabriek moeten werken.”

Wethouder Sanna Munnikendam was blij:

“We gaan in de Zaanstreek iets doen wat nog nooit eerder is gedaan Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben.”

Het waren niet zomaar plannen, de gemeente betaalde er ook aan mee, er werd € 13.000 overgemaakt “voor externe expertise”. En Zaanstad ging zich inspannen, als vertegenwoordiger van de MRA (Metropool Regio Amsterdam), om “aanzienlijke steun en geld voor het project bij elkaar te krijgen”. Na die proeffabriek zou een echte grote fabriek gebouwd worden. Zaanstad wilde ook meewerken aan “mogelijk uitgifte van een bedrijfsterrein”.

Het is nu drieëneenhalf jaar verder (en bijna twee jaar nadat de fabriek in werking zou moeten zijn), maar het is angstaanjagend stil rondom de plannen. Op de website van Worn Again wordt vooral gezocht naar partners en investeerders. Dit jaar zou zou er wel een eerste testfabriek gebouwd worden… in het Zwitserse Winterthur.

We vroegen aan Worn Again hoe het zat met de Zaanse plannen, hun antwoord: “We will contact you as soon as we can.” (dat was dus ruim een week geleden)

Maar waar is dat geld dan aan besteed? Zaanstad:

“met Worn Again is een businesscase ontwikkeld, daar is het geld aan besteed. Het bleek dat voor de technologische ontwikkeling van de pilotplant van Worn Again nog extra tijd en kapitaal nodig was. Als tussenstap heeft Worn Again in Engeland een groter laboratorium ontwikkeld.”

De € 13.000 is dus besteed aan het inhuren van expertise voor het opstellen van de business case, maar “de business case is vertrouwelijk omdat er vertrouwelijke bedrijfsinformatie in staat”. In hoeverre Zaanstad daarvan profiteert is duister. Er is in ieder geval geen locatie aldus een woordvoerder.

En wat nu?

Er wordt wel gedacht om opnieuw steun te verlenen:

“Daarnaast ontbreekt er nog een technologische industriële schakel tussen het sorteren van het afgedankte textiel met Fibersort Zaanstad en de mechanische vervezeling of chemische recycling (Worn Again). In Zaanstad wordt momenteel verder gewerkt aan de realisatie van deze ontbrekende schakel en aan het digitale volg- en sturingssysteem. Zaanstad beraadt zich nog op mogelijkheden deze stap richting realisatie te ondersteunen.”

Fibersort / Wieland Textiles wordt ook gesteund door Zaanstad. Dat bedrijf heeft als partner Worn Again. Met Wieland, Brightloops | Loop.a life en het Leger des Heils / ReShare is in 2018 het Dutch Centre for Circulair Textiles opgericht, dat wordt “gevestigd in Zaanstad”. Ook dat is niet gerealiseerd. Ondertussen is Zaanstad in een nieuw avontuur gestapt: aandeelhouder worden in Textiles2Textiles (T2T) voor € 200.000 en eenzelfde bedrag te lenen aan de BV.

Wat kwam er niet?

Dat weten we eigenlijk niet. Er is wel een foto van wethouder Munnikendam die het contract ondertekent.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jacob Cabida

    Tja, dit lijkt mij toch weggegooid geld! Is gemeente Zaanstad niet gewoon domweg belazerd? Vreemd dat de gemeente dan vervolgens nog een keer zo’n stap zet door €200.000 te lenen aan deze onderneming.
    Ik begrijp dat niet.

    • Ton Lameijer

      Ach, het raakt bestuurders niet, want het is hun eigen geld niet. Was het dit wel, dan garandeer ik je dat er geen stuiver geinvesteerd zou zijn. Mooi voorbeeld is ook de Floriade in Almere. Smakken met geld over de balk gegooid en wie betaald de rekening? Juist, de burger en niet de bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *