Zaanse pophistorie: 3,95 voor een singletje…

Volgende week zaterdag is het de dag van de Zaanse Pophistorie in De Fabriek in Zaandam: muziek, films, bands, herinneringen, foto’s en plaatjes… de fifties, sixties en seventies…

We hadden nog lang haar en spaarden voor Satisfaction, Meneer de President of No Reply… En dan op naar één van de vele platenzaken die de Zaanstreek rijk was.

Een singletje kostte 3,95, een LP 17,50 of zelfs 19,90 (in guldens dan). Een tochtje terug in de tijd, waar kochten we die?

UPDATES: veel aanvullingen op dit artikel, helemaal doorscrollen tot het einde!

Onze favoriete platenzaak was Tot + Beers (‘Daar staat wat achter’). Toen ze nog op de Dam zaten hadden ze hoge krukken aan een soort van ‘luisterbar’ waar je via twee luidsprekers aan handvatten muziek kon luisteren. Na de verhuizing naar de Peperstraat werden daar luistercabines ingericht waar je zelf je platen op een draaitafel mocht leggen (en met z’n tweeën in zo’n hokje).

Niet alleen van de aanschaf bij Tot + Beers hebben we bewijzen middels de stickers: hierboven All You Need Is Love in een hoesje met artiestenfoto’s van Imca Marina, Buck Owens en Vic Dana, onder: Get Back.

Ook de aanschaf van een Adamo-single bij Muziekhandel Volmer is te bewijzen.

Volmer zat op de Gedempte Gracht in Zaandam (v/h Kleyn), evenals Koopman. Later verhuisde de winkel met bladmuziek naar de Czarinastraat. In 2015 ging de winkel dicht. Koopman had als leus: “Alles draait om Koopman”.

In Wormerveer werden bij Ger Vreeling ook platen verkocht (hieronder een single van Cuby). In mei van dit jaar schreven we een verhaal over deze muziekwinkel en Ger en Rein Vreeling.

De winkel aan de Wandelweg. Later verhuisde zaak naar de Zaanweg (nu Music & More, waar dus nog steeds muziek verkocht wordt (en vinyl zoals we laatst konden vaststellen).

Ook in Wormerveer: de platenzaak van Cees Siekerman aan het Krommenieërpad.

En we kochten platen bij Wastora en V&D in Zaandam (en Wormerveer) en in Koog a/d Zaan bij Fonteijn (voorheen Tromp, nu BnB Het Zaanse Koopmanshuis).

Bij Coco aan de Zuiddijk kan je nog steeds muziek (inclusief vinyl) kopen, net als bij Muziek Freak in Koog a/d Zaan. Onder Coco heeft zeven jaar lang De Platenkelder van Dirk Rijken gezeten (alleen vinyl). Coco heeft daarnaast gedurende een paar jaar ook een klassieke muziekwinkel gehad aan de Savornin Lohmanstraat.

Tot + Beers had ooit een vestiging in Krommenie maar dat is eigenlijk het terrein van Heijne (beide destijds Heiligeweg, later Weverstraat). Van Harlingen zat op het Vlietsend. In de Zuiderhoofdstraat zou in de jaren ’70 platenwinkel Ludiek hebben gezeten (van Edwin Stelling en Wietse Huisman), het is nu een kledingwinkeltje. Ludiek zou ook in Wormerveer hebben gezeten.

Voor onze tijd was er ook een muziekhandel Steijn aan de Westzijde tegenover de Bullekerk, eentje van Stuster op de Dam, Abbink grammofoonplaten aan de Troelstralaan, Dobber aan de Vinkenstraat en muziekhandel Rien Waerts op de Zuiddijk. In Wormerveer zaten muziekhandel Schaap en Pranger & Verhoeven (Zaanweg) en op de Marktstraat was een Wastora-vestigng waar platen werden verkocht.

UPDATES:

Na Tot + Beers kwam Valkenberg in de winkel aan de Peperstraat, ook daar verkochten ze platen (foto via Ed Idema). Verkoper Hans Appel (krullenkop) verhuisde in 1973 mee naar Valkenberg.

Bij Tot + Beers werkte Henny Huisman bij de muziekafdeling. Foto van Henny (1968) via de onvolprezen Rob Hendriks, foto van de winkel via Irene Heinicke-Jongewaard.

In Poelenburg (winkelcentrum De Bloemkorf) zat Televersum waar ook platen werden verkocht, er zouden zelfs twee zaken in Zaandam zijn geweest. De keten (nog steeds is er een winkel in Amsterdam) had een zakelijke band met Radio Veronica, in Zaandam zaten ze er vanaf eind jaren ’60 tot begin jaren ’70. DJ Rob Out heeft daar zelf achter de kassa gestaan (zie reacties). Op de foto die we uit een folder hebben die Heleen Hardonk op Facebook zette komt deze foto (1968). Volgens de platen-sticker (ook via Heleen) gaat het om een winkel die Rob Out Grammofoonplaten heette. Was het een hoekje in Televersum?

In Wormer had een andere beroemdheid een platenzaak: Hans Bouwens (a.k.a. George Baker) in ‘winkelcentrum’ Plaszoom.

Jan Idema deelde twee geweldige foto’s van de platenafdeling van V&D. Het moet eind jaren zestig zijn geweest, de plaat rechts (foto 2) is ‘Een avond met Wim Sonneveld’ die in 1965 uitkwam.

En de V&B sticker (via Eric Bunkerheadz Hart)

We hebben dankzij Irene Heinicke-Jongewaard nu ook een Wastora-sticker (LP voor 17,95) en een Tot+Beers Sint-verpakking voor singles.

Een Wastora platenzak van Kelvin Hulsebos.

Cees Jan Fonteijn een tasje van Koopman.

Jan Leguijt stuurde een hoes met een stempel van D. Abbink die aan de Troelstralaan 23 zat.

Irene had ook nog een foto van Koopman op de Gedempte gracht, daar kocht ze Dark side of the moon van Pink Floyd.

Eric Bunkerheadz Hart stuurde dit label met Kleyn Muziek en eentje van Dobber.

Coco aan de Zuiddijk (foto via Ed Idema).

Eric Bunkerheadz Hart stuurde de platensticker (± 1990).

De winkel van Pranger & Verhoeven aan de Zaanweg in Wormerveer (rechts)

In Wormerveer op de Wandelweg zit al heel lang 2e hands winkel Yesterday & Today (zie reacties). In Krommenie zat ooit een 2e hands winkel van Arie Moltmaker (later ging hij zichzelf Azing Moltmaker noemen en begon een Beatles-museum in Alkmaar).

Op de Westzijde in Zaandam zou een platenzaak van DJ Max de Snaaijer hebben gezeten in het winkelcentrum dat op de hoek Beatrixbrug – Westzijde stond. Later zou de zaak op de Dam hebben gezeten (naast of boven Luto). Volgens Wilfred van der Kluft (zie reacties) ging het om de ‘Boetiekcentrum’ waarin verschillende bedrijfjes gevestigd waren, zoals de ‘Oranje Deur’ parfumerie, Abbassi tapijten, Ricks Coffeeshop, Dijkman Muziek en een kledingzaak. Wilfred werkte in de muziekwinkel en gaf daar ook gitaarles. Het hele complex is afgebrand op een autoloze zondag (dat moet in 1973 of 1974 zijn geweest).

Op de Gedempte Gracht zat tot niet zo lang geleden ook nog de Free Record Shop. Ook Van der Leeden zou platen hebben verkocht. Op de Peperstraat voor de brug zou in de jaren negentig een platenzaak hebben gezeten: Music Zone. Rhythm Import wordt ook genoemd, de zaak zou op de Dam hebben gezeten.

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Ferry

  Dirk Heijne muziekwinkel in Krommenie.
  Vroeger op de weverstraat. Was klein maar was een supershop. Nu trouwens nog steeds voor apparatuur en instrumenten.

 • Piet Zwikker.

  In winkelcentrum Poelenburg was ook een platenzaak van D.J.Rob Out van Veronica. Heb daar wel eens een plaat gekocht.Hij stond toen zelf achter de kassa.

 • Bert

  Valkenberg op de Peperstraat Zaandam

 • Wilfred van der Kluft

  Die zaak waar Max de Snaaier in zat het de Boetiekshop er waren verschillende bedrijfjes in gevestigd
  De Oranje deur parfumerie Abbassi tapijten Ricks Coffeeshop Dijkman muziek en nog een kledingzaak ben ik de naam van kwijt. Ik werkte in de muziekwinkel en gaf daar ook gitaarles
  Helaas is het hele complex afgebrand op een Autoloze zondag

 • Hans

  Helemaal zeker weet ik het niet … bij van der Leeden (Philips speciaalzaak) kon je ook plaatjes kopen.

  • Dea Kat

   Fantastische zaak was van der Leeden. De vrij dure Philips stereoset+boxen en radiowekker doen het nog prima! Slechts één keer reparatie aan de tuner hier in Friesland.

 • Fred

  In Wormer de platenzaak van Hans Bouwens aka George Baker (in ‘winkelcentrum’ Plaszoom)

 • Ben

  Ik herinner mij in Koog aan de Zaan een klein platenwinkeltje, aan de kant van de Zaan tussen de fabrieken. Ik haalde daar eind jaren 60 op weg van het Zaanlands naar huis de verse top 40 lijst. De naam van die zaak wil mij niet te binnen schieten.

 • Adriaan Kesselaar

  Dobber in de Vinkenstraat te Zaandam. Fonteijn in de Koog op de Lagedijk, later de Discoshop.

 • Wilfred van der Kluft

  Het moet zijn Boetiekcentrum

 • B van der Honing

  Zijn vader Ted Hijne was met deplaten zaak begonnen op de noorderhoofdstraat. Hij had zover ik weet ooit een prijs of award gewonnen omdat hij een top omzet had met het platen merk polydor. O. a james Last

 • Herman Aartsen

  Ben dat was vanuit Zaandam even voorbij de Noorderbrug. Is tegenwoordig een B&B.

 • Dennis

  yesterday & today zit op de wandelweg in wormerveer,

  Er zat in krommmenie ook een 2e hands /beatles platenzaak van moltmaker (?)

 • Maurien

  De muziekfreak in Koog aan de Zaan begon onder de Vomar in Zaandam. Hij verkoopt tweedehands platen en cd’s. Je kan er nog steeds terecht!

 • Cora Hakvoort

  Ik heb bij Tot+Beers gewerkt en heb nog een foto van de opening Peperstraat, een kleurenfoto van de platenafdeling.

 • Piet Zwikker

  Luke op de Hogendijk vlakbij het rustenburg,later op de Hogendijk vlakbij de inrit naarhet Krimp.

 • Jaap Meeuwsen

  Volgens mij verkocht Luke TV geen grammofooplaten, alleen elektronica.

 • Gert van Houts

  Weet niet zeker of al genoemd, maar Max de Snaaijer verhuisde na de brand in het Boetiekcentrum zijn platenzaak naar de Vrieschgroenstraat onder het Bowlingcentrum. Daar zat toen ook de McDonalds. Heb daar een paar elpees gekocht. Hij verkocht toen vooral goedkope Franse persingen via parallel import. Die waren een paar gulden goedkoper dan de reguliere persingen.

  • Harry Derlagen

   Leuk was dat Gert, ik heb Max ook nog geholpen met schilderen dat hij nog een winkeltje kreeg boven boekhandel Luto op de Dam. Max was een Kleurrijk persoon en goeie DJ, wat hebben wij niet genoten in de hoogtijdagen van Bar dancing ’t Slop. Ik heb nooit begrepen dat hij nooit een plek heeft gekregen bij een radio zender zoals bv Radio Veronica. Vlak daarna kwam gelukkig Dim v Gerven met zijn Coco platenwinkel die ook DJ was.

 • Ferdinand Piet

  Er zat op de zaanbocht in Wormerveer een elektronica winkeldief ook platen verkocht. Vlak naast Vreelink. De platenzaak van Vreelink ging verder onder leiding van Erwin Vermast (geloof ik) en verhuisde later naar krommenie

 • gerrit onrust

  ook heeft er een korte tijd een platenzaak gezeten bij dat Chinese restaurant bij de vermiljoenweg. een soort van importzaak.

  bij rob out kocht ik tenderness junction van the fugs. hijzelf vond het een afschuwelijke plaat. nou, ik niet. en nog steeds niet.

 • Harry Derlagen

  zie bovenstaande bericht van Gert v Houts betreffende de naam platenzaak vermiljoenweg.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *