Zaanse pophistorie: op het podium!

Zaterdag 10 november: de Zaanse pophistorie Live! Met films, interviews, Zaanse pophelden en een live band… Maar waar was ooit live in de Zaanstreek?

We graven diep in ons geheugen en komen vooral bij zalen, café’s, podia, buurthuizen, jongerencentra en andere plekken die niet meer bestaan (of waar geen live muziek meer is te horen).

La Bamba… Lindenboomschool… El Sombrero… Drieluik… Waakzaamheid…


De Zaanse Pophistorie Live is 10 november in De Fabriek. Lees ook over de platenwinkels en Zaanse Singles… links hieronder van de Zaanse Pophistorie


In Zaandam was jarenlang het Drieluyk (Drieluik, 3-luik) de plek voor nationale (Cesar, Gruppo Sportivo) en internationale (Wreckless Eric, Jonathan Richman, Raymond van ’t Groenwewoud) acts, vooral toen het jongerencentrum verhuisde van de Joachim Kleinsorgstraat naar de Botenmakersstraat. Daarvoor zat L’Ecole in het pand (wij zagen daar soul-gigant ‘Big’ John Russell). Op het Rustenburg zat korte tijd Provadya? (met een ? dus).

In de Bond (Volksbond) trad ooit Pink Floyd op, wij zagen The Shirts en een ‘prille’ Herman Brood, die bij gebrek aan repertoire drie keer binnen één set Saturday Night speelde. Dat had best nog een paar keer gemogen…

In ’t Makerijtje trad ooit Jules de Corte op, maar het was vooral folk (mannen met baarden).

In Koog a/d Zaan was de Lindeboomschool de meest vermaarde locatie (Pretty Things!) met als goede tweede de Waakzaamheid (Les Baroques). In Ons Huis speelden zondagmiddag de New Sounds (foto boven).

In Wormer speelden bands o.a. in Landzicht (The Outsiders, Rob Hoeke, The Teckels), Weromeri (The Golden Earrings), het Moriaanshoofd (onder The Rolling Four) en in 17 Plus (bij RK Verenigingsgebouw).

Krommenie had het Witte Huisje aan de Provincialeweg, La Bamba (Van Morrison speelde daar ooit, tot zijn eigen ongenoegen) terwijl ook aan het eind van de Militaireweg een café was waar bands optraden.

In Wormerveer werd o.a. opgetreden in De Soos en Ons Huis aan de Zaanweg.

Jisp had twee café’s met een podium: Bonte Os (later afgebrand) en De Lepelaar.

Assendelft? Bij AJV, in het Wapen en bij Koppie (nog steeds)…

Oostzaan? Café Centrum

Zaandijk? Westzaan? eehhhh…

Deel dit artikel:

21 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *