Zaanse pophistorie: op het podium!

Zaterdag 10 november: de Zaanse pophistorie Live! Met films, interviews, Zaanse pophelden en een live band… Maar waar was ooit live in de Zaanstreek?

We graven diep in ons geheugen en komen vooral bij zalen, café’s, podia, buurthuizen, jongerencentra en andere plekken die niet meer bestaan (of waar geen live muziek meer is te horen).

La Bamba… Lindenboomschool… El Sombrero… Drieluik… Waakzaamheid…


De Zaanse Pophistorie Live is 10 november in De Fabriek. Lees ook over de platenwinkels en Zaanse Singles… links hieronder van de Zaanse Pophistorie


In Zaandam was jarenlang het Drieluyk (Drieluik, 3-luik) de plek voor nationale (Cesar, Gruppo Sportivo) en internationale (Wreckless Eric, Jonathan Richman, Raymond van ’t Groenwewoud) acts, vooral toen het jongerencentrum verhuisde van de Joachim Kleinsorgstraat naar de Botenmakersstraat. Daarvoor zat L’Ecole in het pand (wij zagen daar soul-gigant ‘Big’ John Russell). Op het Rustenburg zat korte tijd Provadya? (met een ? dus).

In de Bond (Volksbond) trad ooit Pink Floyd op, wij zagen The Shirts en een ‘prille’ Herman Brood, die bij gebrek aan repertoire drie keer binnen één set Saturday Night speelde. Dat had best nog een paar keer gemogen…

In ’t Makerijtje trad ooit Jules de Corte op, maar het was vooral folk (mannen met baarden).

In Koog a/d Zaan was de Lindeboomschool de meest vermaarde locatie (Pretty Things!) met als goede tweede de Waakzaamheid (Les Baroques). In Ons Huis speelden zondagmiddag de New Sounds (foto boven).

In Wormer speelden bands o.a. in Landzicht (The Outsiders, Rob Hoeke, The Teckels), Weromeri (The Golden Earrings), het Moriaanshoofd (onder The Rolling Four) en in 17 Plus (bij RK Verenigingsgebouw).

Krommenie had het Witte Huisje aan de Provincialeweg, La Bamba (Van Morrison speelde daar ooit, tot zijn eigen ongenoegen) terwijl ook aan het eind van de Militaireweg een café was waar bands optraden.

In Wormerveer werd o.a. opgetreden in De Soos en Ons Huis aan de Zaanweg.

Jisp had twee café’s met een podium: Bonte Os (later afgebrand) en De Lepelaar.

Assendelft? Bij AJV, in het Wapen en bij Koppie (nog steeds)…

Oostzaan? Café Centrum

Zaandijk? Westzaan? eehhhh…

Deel dit artikel:

21 reacties op Zaanse pophistorie: op het podium!

 1. keess schreef:

  In de jaren ’90 was er elke zaterdag een blues- of rockband in Crossroads op de Dam. Zowel plaatselijke acts als nationaal of internationale bands. Uit de laatste categorie herinner ik me Blues ‘n’Trouble. Een band die ik eerder al een paar keer in Drieluik had gezien.

 2. Gbest schreef:

  Tot nu toe mis ik de Jolly s ook wel bekend onder de naam Jollie dolls

 3. Erik Schaap schreef:

  Prodadya? is ongetwijfeld Provadya?. En ik mis De Groote Weiver in Krommenie (beschikbaar voor nationale en internationale bands vanaf 1984). De Zaandijkerkerk heeft trouwens ook een tijdje gefungeerd als poppodium.

 4. Piet Zwikker schreef:

  In Zaandijk was de showboat van Joop van Enkhuizen in de 70er jaren een druk bezochte plek.

 5. Hans schreef:

  In oostzaan in 1962 of 63 Peter Koelewijn zien spelen. En de Rockets natuurlijk

 6. Leo de Boer schreef:

  Ik kan me nog van hëél lang geleden huize Negrijn op de hoge dijk herinneren waar vaak die heerlijke Indo-bandjes optraden.

 7. Jannie Lageweg schreef:

  Ik mis ZZ en de Maskers. Heel veel opgetreden in Moriaanshoofd in Wormer omstreeks 1964. Maar ook veel in Oostzaan. Heerlijke tijd met al die bandjes in de jaren 60. Mijn vriendin Gonnie Rijkes (latere Didi Pitt). Zij trad in 1964 veel op in Moriaanshoofd met de band The Rolling Four. Gonnie werd (ontdekt) door Bob Bouber., die leadzanger was van ZZ en de Maskers. Zij ging toen als eerste :Beatgirl: zangeres door het leven. ZZ en de Maskers traden ook regelmatig op in Moriaanshoofd

 8. Freek Willem schreef:

  Ook Cafe De ROEMER in Krommenie is in dit artikel vergeten.

 9. Freek Willem schreef:

  Nou nou wat een felle reactie.Soms slecht geslapen? Als er zaaltjes genoemd moeten worden dan licht je de ooit zo populairste plekken eruit en de rest van de”tientallen ” niet.

 10. Judith Thomson schreef:

  Ja geweldig bovenvermelde band te zien met oa Ruud Meijns, links Ed …
  Ik herken deze band, omdat mijn vader toentertijd de gitaren heeft gebouwd!

 11. Paul Peeper schreef:

  Old gun 1973 was een discotheek/ bar en de eigenaar of beheerder woonde erboven met zijn vrouw. Weet iemand zijn naam nog?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *