Twee islamitische basisscholen in Zaandam-Zuid vindt Zaanstad genoeg. Over de aanvraag voor een derde islamitische school (el Amien) heeft Zaanstad een negatieve zienswijze aan het Ministerie van OCW gestuurd.

In Poelenburg is aan de Zuidervaart islamitische basisschool De Horizon (vroeger: De Roos) gevestigd. In 2024 gaat de nieuwe islamitische Elif-basisschool van start aan de Jachtenlaan (Hoornseveld). De school start in het gebouw waar vroeger de Petraschool zat en verhuist daarna naar de Tjotterlaan 11. Deze school had liever in Poelenburg of Peldersveld gezeten maar dat is dus niet gelukt.

el Amien

De derde school, een initiatief van de Stichting Nederlandse Islamitische Scholen (SNIS), is volgens Zaanstad geen goed idee. Het gebied zou te klein zijn voor een derde islamitische school, er is geen goed overleg met de school geweest, en de ‘inpassingsmogelijkheden van wensen van ouders in het bestaande aanbod’ zijn niet duidelijk. Bovendien is de vraag hoe ‘el Amien’ zich onderscheidt van de bestaande (De Horizon) en te vestigen islamitische school (Elif). De school zou in Poelenburg of Peldersveld moeten komen.

Zaanstad mag niet zelf beslissen over de komst van de school maar moet dat aan het ministerie overlaten. Ze mag wel een zienswijze indienen. Volgens wethouder Natasja Groothuismink had Zaanstad al twijfels of er wel genoeg leerlingen voor de Elif-school zouden zijn, een derde school zou echt een brug te ver zijn:

“Er zijn geen signalen bekend dat de vraag naar islamitisch onderwijs in dit gebied voldoende is voor de groei van één naar drie scholen.”

De stichting SNIS heeft nu twee el Amien-scholen in Amsterdam-West (Osdorp, Bos en Lommer).

Door Piet Bakker. Bronnen: Raadsinformatiebrief Zaanstad, website SNIS/el Amien, eerder nieuws op De Orkaan over islamitische scholen.