Toch nieuwe islamitische school in Zaandam

In het schooljaar 2024 – 2025 gaat een nieuwe islamitische basisschool van start in Zaandam. De school komt eerst in het gebouw waar vroeger de Petraschool zat (Jachtenlaan 9) en verhuist daarna naar de Tjotterlaan 11.

De nieuwe Elif-school is onderdeel van Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO NH). De school wil het liefste in Poelenburg of Peldersveld maar dat is dus niet gelukt, zowel Jachtenlaan als Tjotterlaan liggen in het Hoornseveld.

Als de nieuwbouw voor de Herman Gorterschool in de D. Doniastraat klaar is, komt Tjotterlaan 11 beschikbaar voor Elif als definitieve huisvesting. Voorheen was dit het schoolgebouw van Dynamica XL, het Dok.

In 2016 werd een aanvraag voor een tweede islamitische basisschool in Zaanstad afgewezen. Vervolgens werd er ook in 2021 negatief beslist op aanvragen voor islamitische scholen (zie tijdlijn onder). En ook nu gaat het niet van harte. De nieuwe school heeft toestemming gekregen van het ministerie om zich te vestigen, wethouder Natasja Groothuismink schrijft dat de gemeente “de verplichting (zorgplicht) [heeft] om te voorzien in huisvesting”.

De gemeente heeft altijd vraagtekens gezet bij het aantal leerlingen dat de school denkt te gaan te bedienen. Tussen SIO NH en de gemeente is in 2021 onenigheid geweest over de aanvraag. DENK heeft destijds vragen over de zaak gesteld.

Zaanstad houdt nog steeds een slag om de arm:

“Een nieuwe school heeft een proefperiode om te bewijzen of er voldoende belangstelling is, voordat bekostiging definitief wordt. Dat betekent dat Elif binnen vier jaar de helft van de stichtingsnorm (285 leerlingen) en binnen acht jaar de volledige stichtingsnorm behaald moet hebben.”

De tijdlijn:

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Harm Fabriek

  zitten we en wonen wij nog in NEDERLAND?

 • Aaf Aafjes

  Olievlek die ongebreideld zich verspreid. Kijk in het straatbeeld en je snapt dat het hier niet bij blijft. polarisatie vanuit een ander perspectief. Twee werelden zijn in de maak daar hoef je niet voor te hebben gestudeerd. Ik neem alleen waar en maak mij bezorgd. De scheiding begint bij basisonderwijs en wordt steeds groter. Geloof is mensen wijs maken dat je na dit leven op aarde pas echt gaat leven. Dat geloof je toch zelf niet. Indoctrinatie vanaf je geboorte om je voor te bereiden op een mooier leven na de dood. Ik had dit alleen mogen denken en niet mogen schrijven in een “vrij” land als Nederland van tegenwoordig.

  • Marcel Brandt

   Je snapt dat je zelf nu ook aan het polariseren bent? Daarnaast is deze comment ronduit racistisch als het gaat om straatbeeld. Diversiteit is niet raar of slecht. Islam net als andere religies die je niet aanhaalt is voor houden van je medemens ook als ze niet dezelfde mening of opvattingen delen. Hypocriet als je niet ziet dat het niet veel anders is dan joodse scholen of christelijke scholen.

 • VD Valk

  Mooi om te zien de gastvrijheid en de juiste werking van democratie. Op iedere hoek heb je een christelijke school wat de normaalste zaak is en best vreemd de nare reacties als er een tweede islamitische school komt in een stad met 50K+ allochtonen. Wens de toekomstige schoolbestuur succes en uiteraard heel veel plezier met het opvoeden van de kinderen volgens de islamitische leer.

 • R. Ekkes

  ja dat, nog even dan wonen we in het buitenland, en wij moeten ons aanpassen en niet andersom😡😠🤬

  • Vd Valk

   Je kunt geloof toch niet opleggen of aanpassen als iemand daar een andere mening over heeft (komt toch erg goed uit he vrije meningsuiting en je mag alles daaronder scharen als het je niet uitkomt, wat een mooie achterdeurtje lekker doen/zeggen wat niet mag en zeggen dat mag toch…)

   Trouwens sinds wanneer is Nederland niet een vrij land meer of geldt dat alleen als je christen/joods/ongelovig bent? En is het weer vrije meningsuiting om moslims uit te sluiten (vallen die niet onder de grondwet en zijn het tweederangs burgers, nog van de oude VOC mentaliteit?) en moeten die moslims net als de slaven van toen zich aanpassen omdat het niet past in onze democratische normen, die we zelf bepaald hebben en denken te kunnen bepalen/opleggen aan anderen? Best wel angstaanjagend en krampachtig om zo te moeten leven, wens u heel veel sterkte in dit mooie land, die alleen maar mooier wordt…

 • l. Boonstra

  Geweldig al dat gejank maar als je niet wilt dat er Boedistische,Hindi,Islamitisch of welke ander reden dan ook scholen komen moet je even de wet aanpassen. Vrijheid van onderwijs staat in de GRONDWET en is niet voorbehouden aan populisten.
  Maar even voor het goede die FvD scholen liften ook op dit artikel mee maar ja dat is “eigen” en niet erg voor klagers.

 • Karin Wildschut

  Wat mij beterft zou ik willen dat alle scholen die maar een geloof vertegenwoordigden weg zouden moeten en laten wij gewoon een openbare stroming maken waar alle geloven worden beleefd zodat er voor elk geloof respect komt.
  Ik denk dat dan pas de wereld er mooier uit gaat zien 🙏

 • weg met die moslims scholen ze willen toch in Nederland wonen en ook naar de Hollandse school. en anders terug naar hun eigen land en dat ruimt lekker op.

  • André, wat jou kennelijk ontgaat is dat een geloof niet aan een land gebonden is. In een hoop gevallen betekent het waarschijnlijk dat dat eigen land, waar ze van jou naar terug moeten, gewoon Nederland is.

   (En, strict genomen, waren Bonifatius en Wiilibrordus ook immigranten)

  • Marcel Brandt

   Wat moeten de Nederlands geboren en getogen moslims volgens jou doen? Terug naar hun eigen huis? Niet meer in de samenleving? Dit is ronduit discriminatie.

  • mo benbarki

   welke eigen land meneer Andre dekker ik ben een geboren en getogen Amsterdammer met Nederlandse nationaliteit. onze koning is Duits zijn vader was Duitser en opa ook en zijn vrouw is Argentijnse hoe wil je dat gaan doen. er bestaan bijna geen echte 100 procent Nederlanders meer heel veel mensen zijn gemixt tijdens oorlogen enz enz Nederland is een land met multiculturele samenleving.

 • Mike Dörr

  Nu we bijna uit de middeleeuwen zijn, wordt het niet eens tijd om na scheiding van kerk en staat ook scholen kerkvrij te maken? Die religieuze onzin moet beperkt worden tot de daarvoor aangewezen plaatsen, zoals kerken en moskeeën etc. Onze kinderen zouden niet meegesleurd moeten worden hierin.

  • Marcel Brandt

   En als het zo belangrijk is om informatie over religie bij te brengen dat ook alle religies dan wel kort of optioneel aangeboden worden. Maar nogmaals als de vraag er niet is dan zal de school niet lang stand houden en dat is logisch.

 • S Kuiper

  Jammer dat er niet een geloofsvrije basisschool komt, er is er niet een in deze wijk. We moeten uitwijken naar Rosmolen / centrum of de andere kant richting poelenburg/ peldersveld.
  Er zijn genoeg kinderen in kleurenbuurt / schepenbuurt om een openbare school te beginnen.

 • R vd Weerdt

  Ik geloof dat het getoeter over rascisme misplaatst is. De term wordt veel te vaak en veel te makkelijk gebruikt. In de kern zijn de meeste mensen ontevreden over de snelle veranderingen die -vooral- de grote instroom vanuit volstrekt verschillende culturen met zich meebrengt, gecombineerd met wokisme in de politiek/culturele bovenlaag. Dat uit zich in bovenstaande opmerkingen.
  Natuurlijk, er is altijd instroom geweest, maar dat waren vaak mensen die niet al te ver van ons af stonden en/of de aantallen waren kleiner, de instroom duurde korter.
  De instroom neemt ook een aantal ongewenste individuen met zich en van hen wordt niet altijd voldoende afstand genomen. Het is ook niet zo dat het effect op de samenleving overeen komt met de ingestroomde aantallen.
  Dat alles gecombineerd met iets dat zich “bestuurslaag” noemt, maar er een potje van maakt, vrijwel volledig zonder effectieve controle vanuir de parlementen en je hebt een recept voor de creatie van bange en boze mensen.
  Noem het maar rascisme en schuif de zorgen aan de kant. Maar mensen aan beide kanten van verschillende lijnen voelen zich bedreigd en boos.
  De opmerkingen hierboven dat veel van de mensen “die terug moeten naar hun land” vaak gewoon Nederlanders zijn, is te makkelijk. Mensen met verschillende achtergronden afficheren zich nogal eens naar believen. De ene keer Nederlander, de andere keer niet. Kennelijk zijn zij er zelf dan ook nog niet uit, net als de nog steeds klompendansende Canadezen.

  • Salima azmani

   In plaats van een oordeel geven over hoe moslims zijn en hoe buitenlanders denken op een website. Probeer is in gesprek te gaan met eentje.
   Ik vind het ook heel bijzonder dat we geplaatst worden als een stormig terwijl zover ik weet zijn we gewoon Nederlanders die behoefte hebben aan een school die aansluit aan onze geloofsovertuiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *