Vier islamitische scholen gepland in Zaanstad, B&W adviseert negatief

In 2021 zijn er vier aanvragen voor het stichten van islamitische scholen in Zaanstad ingediend: drie basisscholen en één middelbare school.

De gemeente Zaanstad heeft voor alle aanvragen een negatieve zienswijze afgegeven bij het ministerie van OCW. Volgens de gemeente willen de islamitische schoolbesturen niet in overleg met de gemeente.

Tot 1 februari van dit jaar moesten de aanvragen bij de gemeente worden ingediend. Tegenwoordig beslist het ministerie daarover. De gemeente mag alleen een zienswijze indienen. En die was negatief omdat de indieners niet tot overleg bereid waren terwijl dat wel verplicht is.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) diende zowel een aanvraag voor het stichten van een nieuwe basisschool als voor een nieuwe voortgezet onderwijs school. Onder deze stichting valt nu basisschool De Horizon (vroeger De Roos) aan de Zuidervaart in Zaandam. De stichting botste al in 2016 met Zaanstad over een nieuwe school toen de gemeente de aanvraag afwees.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO Noord-Holland) heeft een aanvraag gedaan voor het stichten van een nieuwe basisschool. Deze stichting heeft al een basisschool in Amsterdam.

Ook heeft Stichting Sahar opnieuw een aanvraag gedaan voor het stichten van een nieuwe school.

In juli 2020 kondigde Zaanstad aan de aanvragen van de Stichting Sahar en van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland voor nieuwe islamitische scholen niet te honoreren.

Volgens Zaanstad is er bij de nieuwe aanvragen

“geen sprake van inzet door de initiatiefnemers om het gesprek met de gemeente daadwerkelijk tijdig en constructief in te plannen en te doen plaatsvinden. Het initiatief om in overleg te gaan ligt bij de schoolbesturen die een aanvraag hebben gedaan.”

De gemeente stelt dat de schoolbesturen “ambtelijk en bestuurlijk meerdere malen actief door de gemeente zijn benaderd om te komen tot een overleg.”

In vorige gevallen was het vooral de leerlingenprognose die tot een negatief oordeel leidde, hoe die prognoses nu zijn – en of die tot de stichting van een nieuwe school kunnen leiden – is onbekend.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • In mijn ogen dient geen enkele school welke religie dan ook te op te leggen aan leerlingen.

  Ik ga niet beweren dat seculier onderwijs probleem vrij is maar onderwijs met als basis religie is niet wenselijk in mijn ogen en van mij mogen alle scholen die als basis een religie hebben uitgebannen worden. En dan maakt het mij niet uit of het hervormd, protestant, katholiek, soenitisch, shitisch, boedistisch, joods, of welk geloof dan ook is.

  Wat je gelooft is prima zolang je dat thuis doet en niet op school..

 • Waarom onderscheidt op basis van geloof in het onderwijs. Beter alles openbaar zonder onderscheidt van geloof, afkomst etc.
  Wbh Basis onderwijs zijn ik liever zien dat er in Zaanstreek Noord een kern school komt zodat de kinderen niet meer met taxi naar Zaandam hoeven en beter intergreerbaar zijn binnen de buurt waar ze wonen.

 • Fred Blijestein

  Religie is de bron van zo veel ellende.Het heeft zoveel kapotgemaakt. Ga dat bij de wortel aanpakken en stop de religieuze praatjes al bij een basisschool. Alles openbaar zonder bijbel of koran invloeden

 • De maatschappij waar de kinders later in terecht komen is ook gemengd, dus waarom een basis meegeven die geënt is op één overtuiging. Ik heb altijd op openbare scholen gezeten en mijn kennis van de Bijbel, Koran en Thora is echt niet nihil.

 • Helemaal waar. Geloven doe je maar thuis! Openbaar onderwijs voor iedereen maar zolang CDA in regering zit zal dit helaas niet gebeuren!
  Dus ook geen school met de bijbel of iets dergelijks!
  Op openbare scholen zou je het vak LEVENSBESCHOUWING kunnen geven.

 • Yasmin Duijnenveld

  Juist wel een voorstander van geloof zowel Christelijke als Islamitische en noem maar op.
  Er kom veel meer warmte bijkijken. Ik zelf heb op een Christelijke basis school gezeten en vond het er erg fijn! en ik ben moslima half Nederlandse dus het kan! en ook dat LGBT word er buiten gehouden iets waar ik helemaal happy van word. Juist dat LGBT doe je maar lekker thuis als volwassene en niet op vroege leeftijd ongewild de kinderen de meest verschrikkelijke seksuele voorlichtingen willen meegeven, alleen de boeken etc. vind ik al misselijkmakend. kinderen met rust laten geloof word enkel meegegeven qua feesten en normen en waarden die zijn vredig maak je daar maar geen zorgen over. Neem een kijkje in plaats van oordelen! geen enkel geloof of religie kent haat, probleem ligt bij de mens zelf de grootste boosdoener is de politiek zelf van Rutte tot aan Bush hebben niemand vooruit geholpen… het ligt totaal niet aan een heilig boek! zou zeggen verdiep je erin pak alle boeken erbij bouw kennis op alleen dan kan je spreken! Joram klaveren is een goed voorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *