Opnieuw plannen islamitische school Zaandam

De Stichting Islamitisch basisonderwijs Amsterdam (IBA) wil per 1 augustus 2022 een school op islamitische grondslag in Zaandam beginnen.

De Stichting heeft een verzoek aan Zaanstad gestuurd om in het Plan van Scholen te worden opgenomen.

Een nieuwe basisschool kan alleen in aanmerking komen voor bekostiging door het Rijk (en vervolgens ook zorgplicht van de gemeente) als deze onderdeel uitmaakt van het Plan van Scholen.

Eerdere pogingen

IBA zal later “een prognose van het te verwachten aantal leerlingen en een beschrijving van het voedingsgebied” aan de gemeente sturen. Eerdere pogingen van stichtingen die islamitisch basisonderwijs in Zaanstad wilden vestigen liepen hierop stuk.

In juli 2020 kondigde Zaanstad aan de aanvragen van de Stichting Sahar en van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland voor nieuwe islamitische scholen niet te honoreren. Ook in 2016 werd zo’n verzoek afgewezen.

Zaanstad heeft nu één islamitische basisschool: De Horizon aan de Zuidervaart in Zaandam. Voorheen heette de school De Roos.

Geheim

Volgens ‘goed’ gebruik heeft Zaanstad in de stukken over de aanvraag alle persoonsnamen weggehaald zodat niet bekend is wie er achter de stichting die de school wil oprichten zitten. Volgens Zaanstad was dat op verzoek van de aanvragers.

Alleen werd bekend gemaakt dat de stichting is gevestigd aan de Albardagracht 106 in Amsterdam. Via andere kanalen is te achterhalen dat de bestuurders van de stichting Omar Abdelmalek (voorzitter), Ayhan Arslantas (secretaris) en Necipullah Halici (penningmeester) zijn.

Hun stichting heeft begin vorig jaar ook een aanvraag ingediend voor een islamitische school in de gemeente Haarlemmermeer. Deze werd door een krappe meerderheid in de gemeenteraad (20 tegen 19 stemmen) afgewezen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *