Zomer van Monet (2021) van de baan

De grote Monet-expositie in Zaanstad was al eerder geschrapt. Nu is ook een streep getrokken door het programma Zomer van Monet.

“Vanuit praktisch en moreel oogpunt is het niet verantwoord om in 2021 een stadsbreed programma neer te zetten” aldus de stichting De Zomer van Monet.

De beslissing is genomen in overleg met de Programmaraad waarin het Zaans Museum, stichting Monet in Zaandam, stichting Marketing Zaanstreek en FluXus zijn vertegenwoordigd.

Voor de voorbereidingen had Zaanstad al € 765.000 gereserveerd. Voor ‘kwartiermaker’ Eltje de Klerk is al €22.520 uitgetrokken (ex btw), in hoeverre er ook andere kosten zijn, is tot dusver niet bekend. De Orkaan heeft die kosten bij Zaanstad opgevraagd.

Guusje ter Horst, voorzitter van het bestuur van de Stichting Zomer van Monet 2021 zegt over dit besluit:

“In verband met de coronacrisis zien wij ons, tot onze spijt, genoodzaakt de voorbereidingen voor het programma van de Zomer van Monet 2021, te staken. De coronacrisis heeft een enorme impact op ons land en in het bijzonder grote gevolgen voor de cultuursector, zo ook in Zaanstad. Vanuit praktisch perspectief zien wij -, mede door alle coronamaatregelen en de ongewisse toekomst in een anderhalve meter samenleving – geen mogelijkheden om het ambitieniveau te halen dat ons voor ogen stond met de Zomer van Monet 2021.”

Veel culturele instellingen, kunstenaars en makers hebben volgens Van der Horst “moeite om het hoofd boven water te houden.”:

“Wij vinden het daarom vanuit moreel oogpunt niet verantwoord om een stadsprogramma te realiseren, mede gezien de oplopende financiële nood in het culturele veld van Zaanstad.”

De foto werd gemaakt door Joost Kuipers tijdens het Monetweekend in juli 2019 in de Zaanbocht in Wormerveer.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jan de Bruin

    Als kunstenaars, culturele instellingen en makers moeite hebben om hun hoofd boven water te houden zou een geldstroom die kant op juist helpen ipv het te stoppen in peperdure overhead!
    Stoppen uit “moreel oogpunt”!?
    Onzin van meet af aan is veel te laat begonnen met de voorbereiding.
    De prangende vraag die nu rest is hoeveel geld er verdampt is door toezeggingen, want het vrijwilligerscollectief van de stichting Monet in Zaandam wil een poging wagen om er toch nog iets moois van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *