Camping station Zaandijk Zaanse Schans wordt ‘officieel’ (en gratis)

Zaanstad wil een ‘officiële’ plek voor 17 campers bij station Zaandijk Zaanse Schans. En gratis (voor de campers dan).

De voorzieningen op de overnachtingsplaats worden “tot een minimum beperkt” aldus wethouder Songül Mutluer. Op het terrein zijn afvalbakken geplaatst. Bij het tankstation aan de Fortuinweg kunnen campereigenaren hun chemisch toilet lozen.

Het camperkamp kost de gemeente jaarlijks € 22.350 (€ 4.100 voor beheer- en onderhoud en € 18.250 voor handhaving). Bij gemiddeld 10 campers en 150 nachten bezetting zou dat neerkomen op € 14,90 per nacht per camper. Dat is exclusief € 7 toeristenbelasting per nacht per persoon. Een nachtje camping zou voor een gezin op € 29,80 (2 personen) tot € 43,80 (4 personen) neerkomen.

Als een gemeente een camperplaats aanbiedt voor commercieel gebruik moet de integrale kostprijs worden doorgerekend. Dat wil Zaanstad niet. De camping wordt gratis.

“Een tarief vragen voor de camperovernachtingsplaats op een deel van het P+R terrein heeft als gevaar dat er een drempelwerking ontstaat voor de campereigenaren met als gevolg dat de campereigenaren gaan uitwijken naar de omliggende wijken.”

Zaanstad stelt dat er bij de Zaanse Schans geen overnachtingsplaats is voor bezoekers die met de camper komen. De overlast moet minder worden in de omgeving.

“Met het groeiend aantal campers in Nederland en toenemende overlast van campers die parkeren in de wijken rondom de Zaanse Schans groeide de behoefte aan een camperovernachtingsplaats in de buurt van de Zaanse Schans.”

De 17 camperplekken gaan ten koste van 41 autoparkeerplaatsen. Dit is niet problematisch volgens Zaanstad omdat er nog 120 autoparkeerplaatsen overblijven.

Vorige jaar (augustus) spotten we de camping, in april werd een deel ontruimd, mei van dit jaar keken we mee met handhaving en de overlast in de buurt.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Bart Nijenhuis

  Te zot voor woorden. Voorzieningen bieden aan toeristen die geen cent uitgeven. En aan de inwoners mededelen dat nergens geld voor is. Het kenmerk van een campertoerist is dat hij de dag voor vertrek 500kg voer in zijn bus laad om onderweg zo min mogelijk uit te geven. Bij het tankstation moet worden betaald voor het legen van je toilet. Heb met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe een chemisch toilet werd geleegd over het hek op de parkeerplaats. Dit soort ideeën is de gemeente WAANSTAD in optima forma. Compleet gebrek aan een langetermijn visie. Als je net als in Italië en Frankrijk 12/15 euro vraagt voor een overnachting op een camperplaats haal je €30000,- tot €40000,- op. Deze inkomsten zijn kosten dekkend en dan kan je geld uitgeven aan je inwoners die belasting betalen. Gemeente Zaanstad zorg eerst eens voor fatsoenlijk bestuur en een lange termijn visie alvorens je campinkje gaat spelen.

 • Marijke Becker

  Wat een belachelijk argument ‘uitwijken naar andere plekken’.
  Lekker makkelijk. Het is natuurlijk veel werk om het innen van o.a. toeristenbelasting te doen. Dat wordt aan wel van particulieren verwacht (air b&b). Rechtsongelijkheid ook t.o.v. hotelovernachters

 • Jaap Meeuwsen

  € 18.250 per jaar voor handhaving ????
  Staan daar 24 uur per dag 10 handhavers te handhaven of zo ?
  Belachelijk.
  Nu snap ik dat ik ze nooit zie als ik ze eens een keer nodig heb.

 • Siem van Westen

  Als we toch geld aan het weggooien zijn , moet men koste wat het kost de slogan van Noppes overnemen.
  Nieuw briefpapier en het wagenpark opnieuw bestickeren maar dan heb je wel iets moois dat direct laat zien waar je voor staat:

  “ZAANSTAD, JE BLIJFT JE VERBAZEN”

  Of met een kleine aanpassing van een oude slogan
  ” ZAANSTAD, FLOP VAN NOORD HOLLAND”

  Onbegrijplijk hoe mensen die volgens de gegevnes door geleerd hebben zulke besluiten kunnen nemen.
  Voor een groep toeristen die met dure campers/slagschepen naar Zaanstad komen.

  En voor de eigen bewoners, die het beduidend minder hebben……. een buurt camping?

  Mensen die winterstalling aanbieden heb ik nog niet horen klagen maar die gaan dit zeker ook merken.
  Enkele staan er nu al maanden dus die gaan nu zeker niet meer weg!

  Bizar

 • Jacques Eijpe

  Een normaal parkeertarief moet voor een camperaar geen prbleem zijn. Een bedrag tussen de vihf en tuuen euro per etmaal lijkt me niet onredelijk.
  Een camperaar
  Jacques uit Zutphen

 • Siem van Westen

  ” flop van de Randstad”

 • Siem van Westen

  Wordt de ongebruikte camperplaats in Wormerveer nu ook gratis?
  Dan is er nog een kans dat iemand er gaat staan en er bezoekers in Zaanstad-noord komen
  Dat was ooit het argument om de plek daar te maken

 • Annerieke Stuurman

  Als inwoner van Zaanstad heb ik enige ervaring met “camperen”. Dat doen mijn man en ik al meer dan 30 jaar! Camperaars zijn voor het merendeel gepensioneerden, de grijze golf dus. Die stouwen hun camper niet vol met aardappelen, die hebben wat te spenderen. De camperplaats in Wormerveer is langs de drukke Provincialeweg en spoorlijn. Daar slaap je niet lekker en ook de voorzieningen werken niet altijd naar behoren. De gemiddelde waardering is dan ook een 4. De camperplaats in Zaandijk is prima voor een bezoek aan de Zaanse Schans, maar nodigt niet uit om Zaanstad verder te gaan bekijken. Zaanstad doet er beter aan een camperplaats te zoeken in Zaandam, bv op het Hemwegterrein of aan de Houthavenkade nu de nieuwbouwplannen door het stikstofbesluit op losse schroeven staat. Camperaars kunnen dan per trein naar de Schans, Amsterdam en naar Zaandam met het Tsaar Peterhuisje en het nieuwe museum dat in het PTT gebouw moet komen. Dan geven de grijze golf camperaars wel hun geld uit. En gewoon een camperplaats met goede voorzieningen, waar je zeker €15,- voor kunt vragen. We hebben notabene een een bedrijf in Zaandam, Seijsener, dat internationaal camperplaatsen van voorzieningen voorziet! Ook toegangstechniek, dus dan kan handhaving tot een minimum beperkt blijven.

  • Marco Kerkhoven

   Wat een goed plan!!!! En goede argumenten.
   Heeft u al gedacht om de gemeente of een politieke partij te benaderen?

   • Annerieke Stuurman

    Wel aan gedacht, maar nog niet gedaan. Alle eventuele plekken in Zaandam staan natuurlijk onder druk vanwege de broodnodige woningbouw.

 • Egbert Visser

  Zaanstad en gratis ???? Is dit het nieuwste sprookje van Grimm ?
  Zaanstad had de slogan Top van de Randstad maar die top zijn voornamelijk de gemeentelijke belastingen!
  Moest daarom de toeristenbelasting naar 7 euro per persoon per dag???

  Mijn idee is het ook om er betaald parkeren voor campers van te maken, over de tarieven valt te discussieren maar parkeren op de parkeerplaats van de Zaanse Schans kost € 10,- per dag voor personenauto`s en € 22,00 voor touringcars dus reken voor die campers ongeveer € 15,- per dag.

 • Siem van Westen

  Men roept dat het seizoen nu voorbij is en dat er voor volgend jaar iets moet gebeuren maar ………. vanmorgen stonden er nog 24 campers op de 17 camperplekken!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *