€ 27.500 en excuses voor Toermalijn-buren

Zaanstad heeft een schadevergoeding van € 27.500 betaald aan bewoners die naast de plek woonden aan het Krommenieërpad waar ooit basisschool De Toermalijn zou komen.

Ook gaat Zaanstad per brief excuses aan de bewoners aanbieden.

De gemeente is tot betaling overgegaan na bemiddeling van de Ombudsman. Zaanstad benadrukt in een brief aan de raad dat ze juridisch niet verplicht is de schadevergoeding uit te betalen.

De Ombudsman heeft niet alleen naar de rechtmatigheid gekeken maar ook of er sprake is van behoorlijk bestuur en vindt in dit specifieke geval dat de gemeente schadevergoeding moet moeten betalen aan de bewoners.

Zaanstad heeft altijd geweigerd schadevergoeding te betalen omdat ze daartoe niet verplicht waren volgens de verzekeraar van de gemeente. Er werden alleen de wettelijk verschuldigde proceskosten aan de bewoners betaald die zij in de twee procedures hadden gemaakt. Bij deze procedures stelde de rechter de bewoners in het gelijk.

Het gevolg was dat de gemeente op zoek moest naar een nieuwe plek. Die is uiteindelijk gevonden aan het Noordeinde in Wormerveer. In 2015 werd al becijferd dat de zaak Zaanstad € 1,6 miljoen had gekost. De verwachting was dat het bedrag op zou lopen. De ontwikkelkosten voor de nieuwe plek zitten er bijvoorbeeld niet bij.

De namen van de bewoners worden in de brief niet genoemd. Maar in eerdere berichten werd duidelijk dat de families Heijnen en Sierhuis procedures hadden gevoerd.

Afbeelding: de school zoals die aan het Krommenieërpad had moeten komen.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *