De ‘voorlopige’ uitslag in Zaanstad is bekend, maar wie er in de nieuwe gemeenteraad komt, is nog niet 100 procent duidelijk.

Als mensen genoeg stemmen verzamelen (wij schatten dat je er ±353 nodig hebt) kunnen ze via deze voorkeurstemmen in de raad komen. Vandaag wordt de uitslag per kandidaat verwacht.

Elk jaar proberen kandidaten via eigen kanalen, sociale media of speciale flyers en affiches aandacht voor zichzelf te krijgen. PvdA-raadsleden Eylem Köseoglu (2) en Kübra Kara (4) waren zeer actief op Instagram, hun collega Geert Rijken lanceerde de campagne “Niet Zeiken. Stem Rijken”. Wij kregen een speciale CDA-flyer van/met Marc Wit (nr. 2) en een dito exemplaar van nr 15 (Sandra Kruithof) van DZ. De PvdA- en CDA-kandidaten zijn sowieso gekozen. Sandra wacht nog af. Dat geldt ook voor D66-kandidaat Jan de Vries (laag op de lijst) die ook aankondigde via voorkeurstemmen in de raad te willen.

UPDATE: Julie van ’t Veer (CDA) en Marieke Visser (PvdA) schuiven op dankzij voorkeurstemmen

2014 en 2018

In Zaanstad kwamen ook in 2014 en 2018 kandidaten via voorkeurstemmen in de raad. In 2018 waren dat Marianne de Boer-Doeves (VVD, later LZ, nu DZ), Elif Hotaman (DENK) en Anna de Groot (SP). De laatste zag van de voorkeurszetel af (maar komt nu wel in de raad).

In 2014 duwden bij de VVD Rina Schenk en Annemarie van Nieuwamerongen Harm Jan Egberts en Armagan Babaoglu uit de raad. Bij D66 werden Martin Hoek, Wouter Zorg en Flip Hoedemaker voorbijgestreefd door Jan de Vries, Bahar Palabiyk en Murat Baylan. Van beide laatste raadsleden heeft de partij weinig plezier gehad, ze waren op z’n best onopvallend en keerden in 2018 niet terug. Bij de POV werd Alex Folla (4) ingehaald door An Kaaijk (11) die niet in de raad wilde.

Hier voorlopige uitslag. De verschillen tussen de partijen zijn zo groot dat het geen nek-aan-nek-race is die tot op het eerste gezicht tot hertelling zal leiden. Als de verdeling van de restzetels wel ‘nipt’ wordt, zou dat wel kunnen betekenen dat één of meer partijen hertelling gaan aanvragen. Maandag is de officiële uitslag.

Foto’s van Edwin Kleiss (tellen in De Tref, Zaandam)