Markt weer een beetje open

De Zaanse Markten zijn vanaf zaterdag 4 april weer deels open. Er mag alleen voedsel verkocht worden, er moet met minder personeel worden gewerkt, er mag geen koopwaar vóór de kraam staan, ter plekke mag niks geconsumeerd worden en alles moet verpakt meegegeven worden aan klanten.

Ook moeten kraamhouders ervoor zorgen dat de 1,5 meter afstand tussen klanten gewaarborgd blijft. De opstelling verandert ook: alleen aan de buitenrand komen kramen.

Dat melden ‘De Zaanse Markten’ op hun Facebook-pagina. Woordvoerder Silvia Vazquez Belon van wethouder Krieger die ‘markten’ in zijn portefeuille heeft, zegt dat het besluit nog niet officieel genomen is en pas vanmiddag bekend wordt gemaakt.

“de markt is naar ons toegekomen met het plan, waarbij ze zelf de veiligheid willen garanderen. Markten spelen een cruciale rol bij de voedselvoorziening. Zaanstad heeft positief gereageerd, vanmiddag wordt er formeel een klap op gegeven, maar de veiligheidsfunctionarissen zijn enthousiast ove het plan. Zaanstad blijft toezien dat de veiligheid in acht wordt genomen.”

Het nieuwe regime is vooral van belang voor de markten in Zaandam op donderdag en zaterdag en de woensdagmarkt in Wormerveer. Deze markten werden vorige week gesloten. De markt in Krommenie mocht op dinsdag wel doorgaan. Ook in Wormer (gemeente Wormerland) ging de vrijdagmarkt door.

UPDATE: het besluit is inderdaad in de loop van de dag officieel geworden.

Nu we toch bezig zijn… marktnieuws genoeg op De Orkaan. Behalve de sluiting vorige week hadden ook een uniek historisch filmpje over de markt in Zaandam 50 jaar geleden (foto onder) en een plan voor een markt op De Burcht van Bas Sommeijer (zij maakte ook de foto boven).

hema markt klompen

 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Goed zo! Verstand komt met de jare… eh weken!

 • Siem Meijn

  Als geboren en getogen Oostzaaners is het wel leuk dat deze foto op de site van De Orkaan staat. De klompenboer, is Van Za(a)nen uit mijn geboorte dorp.

 • Peter Blokker

  ik zag gisteren op de TV een marktkoopman voorover gebogen over de kazen zonder mondkapje praten met een klant ( die wel op 1,5 m stond ) is dat niet besmettelijk dan? dan komen de druppels toch op de kazen en als hij het virus bij hem heeft dan geeft hij het zo toch ook door? ik vind dus dat ze verplicht mondkapjes moeten dragen.

  • Eelco Aartsen

   Ook in niet-corona-tijden vind ik het erg onhygiënisch als er eten op de toonbank staat tussen klanten en personeel. Iedereen staat er overheen te sproeien. Voedsel altijd afdekken vind ik.

  • Jaap Meeuwsen

   Tja, heb je gelijk in Peter maar door hoeveel handen is alle verpakte waar in supermarkten, bouwmarkten, onlinebestellingen enz al gegaan vanaf de fabriek totdat ik het in de winkel pak ?
   Dat wordt echt niet allemaal ontsmet. En hoelang dit virus kan overleven op verpakkingsmateriaal daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld hoor, in het kort, we weten het niet echt.

   • Peter Blokker

    het gaat mij erom dat je wordt opgedrongen om 1,5 meter afstand moet houden(wat ik goed vindt) maar dat zo’n marktkoopman over onverpakte levensmiddelen praat, met alle gevolgen van dien? in de supermarkt zijn de meeste producten verpakt, dus dat is wat anders.

   • Winnie de Wit

    Bij mijn familie in Frankrijk – broer en zijn gezin, en mijn min of meer gestrande zus met onze ouders – worden alle boodschappen uit de supermarkt met handschoentjes aan met 70% alcohol afgenomen.
    Dit n.a.v. het gegeven dat het virus op plastic, metaal, karton en papier soms langer dan 24 uur nog besmettelijk blijkt te zijn.
    Als je hiervan uitgaat, zou je voor de veiligheid dan dus de krant eerst een etmaal moet laten liggen voordat je hem kunt pakken om te lezen… Geen gein aan!
    Vrienden zetten bij onze afwezigheid een paar dagen geleden – heel lief! – een bosje opfleurbloemen bij de voordeur neer. Zij verzekerden ons dat die met handschoentjes aan en na ontsmetting met alcohol te zijn neergezet. Dus die doen het ook zoals in Frankrijk.
    Nu vraag ik me af: zijn er meer Zaankanters die zo rigoureus te werk gaan?

    • Peter Blokker

     dus in Frankrijk kun je van het eten stomdronken worden

    • Gre Luttik

     Ja hoor, redelijk rigoreus Winnie, ik loop met een zelfgemaakt kapje om spetters en rondvliegend snot ect uit mijn gezicht te houden. Kapje wordt bij thuiskomst met een 90 graden dettoloplissing behandeld. Ik hoor ook bij die groep die niet besmet mag worden. Dus geen markt. Als mijn hond is geaaid moet hij het thuis bezuren met een korte behandeling met Dettol maar dan koud.. Ochoch, stom beest, Hij houdt zo van kindjes.

 • Wendy Kind

  Er zijn slagers die op mondhoogte boven de vitrines een plankje hebben met stukken paardenworst etc. Nog geen halve meter tussen de medewerkers en de klant.
  Ik raad iedereen aan dat gewoon even te zeggen tegen die winkeliers. Niet iedereen heeft alles meteen in de gaten en onder controle.

 • Bert Versteeg

  Goede zaak dat de markt weer gedeeltelijk open gaat.
  Ik lees hierboven een aantal negatieve reacties maar niemand is verplicht om naar de markt te gaan.
  Jaap heeft gelijk, voorverpakte produkten worden ook verpakt en niemand ziet in welke omstandigheden dat gebeurd.
  Als iedereen zich aan de regels houd is er weinig aan de hand.
  Mensen moeten ook niet te bang worden, iedereen moet toch eten en dan kun je de boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen of je laat iemand je boodschappen doen of je doet zelf je boodschappen er is altijd een kans dat je besmet raakt, hoe klein die kans ook is
  Morgen ga ik weer naar de markt om inkopen te doen en dan zien ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *