Bij een eerste telling van het aantal Zaanse kandidaten voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen kwamen we niet verder dan twee: Songül Mutluer op de 10e plek van de PvdA en Johan Dessing nr. 42 bij het Forum voor Democratie.

Nu alle 37 (een record!) lijsten binnen zijn bij de Kiesraad hebben we er nog zeven gespot. Geen verkiesbare plekken, maar wel Zaankanters.

Zo staat Jaap Hollebeek (Oostzaan) op de 18e plek bij de Partij voor de Dieren. Dierenvriend (dat zegt hijzelf) Jaap is Statenlid Provinciale Staten Noord-Holland voor de Partij voor de Dieren.

André Linnenbank uit Zaandam is de nr 11 op de lijst van de Piratenpartij, hij is natuurkundige werkte als onderzoeker in een ziekenhuis.

“Na 25 jaar tijdelijke aanstellingen liep mijn contract af, dus ik heb aan den lijve ervaren hoe flexibilisering van de arbeidsmarkt leidt tot verspilling van geld en ervaring. Tegenwoordig ben ik docent natuurkunde op twee middelbare scholen.”

Op de 11e plek bij Trots op Nederland (TROTS) – ooit opgericht door Rita Verdonk – vinden we Maikel Kat. Trots is de vierde partij van Kat in de afgelopen vier jaar. Tot november 2017 was hij raadslid in Zaanstad voor de SP, hij stapte boos uit de fractie omdat hij laag op de lijst was gezet. In 2018 deed hij zijn nieuwe partij De Volkstem mee aan de verkiezingen maar haalde te weinig stemmen voor een zetel. In januari 2019 dook Kat als nr 5 op bij Code Oranje voor verkiezingen van de Provinciale Staten. De partij haalde het niet. Ze doen wel mee bij de Tweede Kamer, maar niet met Kat die aan z’n vierde partij bezig is.

Rob Muntz (Zaandam) is lijstduwer (nr 11) bij de Partij voor de Republiek.

Bij de (islamitische) Partij voor de Eenheid vinden we Laila Akka uit Assendelft op plek 8. Ze werd bekend toen ze naar Marokko verhuisde (maar vervolgens weer naar Assendelft terugkeerde). Lijsttrekker bij de PvdE is de ex-PVV’er Arnoud van Doorn.

Ilse Zaal, gedeputeerde in Noord-Holland voor D66 en Zaandamse, staat 73e – in de Kieskring Den Helder.

Wethouder (Zaanstad) Gerard Slegers uit Westzaan staat ietsje hoger (56) en bij een andere partij natuurlijk, het CDA. Ook alleen in Den Helder.