Nieuwe Ja/Ja-stickers in 2021 (denken we)

In 2021 voert Zaanstad de nieuwe Ja/Ja-sticker in. Alleen wie zo’n sticker heeft, krijgt nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus.

De planning van de gemeente is dat de nieuwe afvalstoffenverordening waarin dat is opgenomen “voor het einde van dit jaar is vastgesteld”.

In brievenbussen zonder sticker mag dan geen reclamedrukwerk meer. In brievenbussen met een Nee/Ja-sticker mogen alleen huis-aan-huisbladen. Wie helemaal niks wil hebben moet een Nee/Nee-sticker plakken.

Afgehandeld?

Gister schreven we over de invoering naar aanleiding van een motie uit 2017 waarin daarom werd gevraagd. Die was ‘afgehandeld’ volgens de gemeente, medio 2020 had het ingevoerd moeten zijn. Begin dit jaar moesten de afvalstoffenverordening en de APV veranderd worden, dan was het geregeld. Dat zat in de praktijk anders volgens Zaanstad:

Het aanpassen van de afvalstoffenverordening duurt langer dan verwacht, maar is in vergevorderd stadium. Zodra de aangepaste verordening is aangeboden aan de gemeenteraad en de gemeenteraad instemt met de wijziging, bepalen zij wanneer de wijziging ingaat.

We zijn in gesprek met betrokken partijen (onder meer de uitgevers van reclamefolders) over deze voorgenomen wijziging, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Er is een planning voor het uitvoeren van de motie, vandaar dat de motie op ‘afgehandeld’ is gezet.

Eind 2017 werd de motie aangenomen, op 1 januari 2019 zou het worden ingevoerd. In mei van dat jaar bleek dat de invoering werd uitgesteld. In september van 2019 kwam er groen licht. Medio 2020 zou de sticker beschikbaar komen. Dat wordt dus minstens een half jaar later, alhoewel het antwoord geen concrete invoeringsdatum bevat.

Ook Wormerland wil deze stickers. Wethouder Harold Halewijn zegt tegen De Orkaan:

“Ja, dat is nog steeds het plan. We hebben ruim een jaar vertraging opgelopen. Behandeling van dit onderwerp, samen met andere maatregelen gericht op VANG [Van Afval Naar Grondstof] doelstellingen, is gepland op 15 december. Uitvoering dan in 2021.”

NEE / NEE blijft

In de brief die wethouder Wessel Breunesse eind 2019 aan de raad stuurde ontbrak de optie van de Nee/Nee-sticker in Zaanstad waardoor het niet-ontvangen van huis-aan-huisbladen niet meer voorkwam, “die optie ontbreekt per abuis in de RIB van 2019” aldus de woordvoerder van Breunesse. Deze onderste blijft dus.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *