Piccolo wordt weer Hobo…

De straatnaam Piccolo in Zaandam wordt weer Hobo. Wie aan de Piccolo woont, kan na de zomer op kosten van de gemeente adreswijzigingen gaan versturen.

En Zaanstad staat weer op de kaart.

Volgens de gemeente wordt door de naamswijziging uitvoering gegeven aan een motie die in oktober 2018 door de Zaanse gemeenteraad is aangenomen.

“in de media was ophef ontstaan dat de straatnaam Hobo op verzoek van bewoners was gewijzigd. Dit zou zijn omdat zij geen associatie met het woord homo zouden willen. Omdat Zaanstad een regenbooggemeente is en niet vereenzelvigd wenst te worden met homofobe gedachten, heeft de gemeenteraad via de motie het college opdracht gegeven om de originele straatnaam Hobo in ere te herstellen en de naam Piccolo te schrappen. Het college onderschrijft net als de raad het belang om een regenbooggemeente te zijn en voert de motie uit.”

Zelden zal een straatnaam tot zoveel commotie hebben geleid (alhoewel we ook een Mandelastraat hebben, deels vernoemd naar de dubieuze Winnie).

Zaanstad stelde een onderzoek in “naar de juridische en financiële consequenties en de maatschappelijke impact van de uitvoering van de motie”. Als onderdeel daarvan is met “bewoners die in 2015 het proces van naamgeving hebben meegemaakt” gesproken, “deze bewoners herkennen zich in de wens om de straatnaam Hobo te hebben willen wijzigen.”

Rond de zomer is de officiële naamswijziging een feit: “bewoners zullen door de gemeente worden gecompenseerd voor de eventuele kosten die zij moeten maken naar aanleiding van deze straatnaamwijziging.”

In maart 2016 schreef De Orkaan als eerste over de naamswijziging. Ruim twee jaar later, in augustus 2018, schrijft het bureau Discriminatiezaken dat die naamswijziging niet okay is. Vervolgens zijn de publicitaire poppen aan het dansen. Daar gaat de regenboog-reputatie van Zaanstad. Hobo moet terug (december 2018) maar veel zin heeft Zaanstad er niet in: “Gezien de eerdere media-aandacht voor dit onderwerp is het te verwachten dat elk besluit rondom dit onderwerp opnieuw aandacht zal krijgen.”

Hier de hele tijdlijn van de Hobo-soap.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Erik Esteie

  Ik ben blij dat dat de gemeente tot inkeer is gekomen en dat elke verwijzing naar een klein(piccolo) geslachtsdeel als straatnaam gewoon niet kan

  Stel je eens voor dat je moet uitleggen dat je op Piccolo 7 woont, of 3

  Grappen hierover zijn gewoon niet leuk kan ik me zo voorstellen….

 • Johannes de heer

  Moeten dan alle plattegronden van Zaanstad (die net zijn gedrukt) worden vernietigd en opnieuw geproduceert?

 • Jos Kerkhoven

  Symbool Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *