Concrete plannen Poelenburg-Oost (snelle woonprojecten, deel 11)

Het plan om ten oosten van de straat Poelenburg huizen te bouwen dateert van eind 2016. Destijds werd eind 2018 als begin van de bouwperiode genoemd.

Het gaat allemaal wat minder snel. Maar nu is er wel een Ontwerpbestemmingsplan voor de eerste fase van Poelenburg-Oost.

In maart 2018 ging Zaanstad extra energie steken in 15 (later 16) woningprojecten. Binnen drie jaar moest daar gebouwd worden. De Orkaan loopt ze langs. Zijn er vorderingen, is er een nieuw bestemmingsplan, wordt er bouwrijp gemaakt of wordt er al gebouwd? Vandaag: Poelenburg-Oost (status: ontwerpbestemmingsplan)

Zaanstad wil “meer diversiteit in de bevolkingsopbouw van Poelenburg”, dus duurdere huizen. Het plan betreft ongeveer 80 grondgebonden woningen en zo’n 30 appartementen (beide ‘middelduur’) en 4 vrije kavels (‘dure woningen’). Daarnaast is er (beperkte) ruimte voor bedrijven, kantoren en maatschappelijke voorzieningen (bedrijven en kantoren ieder niet meer dan 750 m²).

Ter voorbereiding van het plan is er een ‘participatietraject’ geweest met vertegenwoordigers van de Sultan Ahmet Moskee, het volkstuinencomplex ‘Ons Ideaal’, kanovereniging De Geuzen, buurtcentrum ‘De Poelenburcht’, bewoners en ondernemers aan het Weerpad, Centrum Jong en de bewoner van de woonboot aan het Geuzenpad.

“Naar voren komt het beeld dat men graag een rustige woonbuurt wil met enige ruimte voor voorzieningen. Woningen betaalbaar en niet te hoog.”

Oorspronkelijk was het plan om tot de Oost Dorsch te bouwen, in het plan wordt nu het deel tussen de moskee en het Weerpad uitgewerkt. Het noordelijke stuk ligt braak, op het zuidelijke deel zijn De Geuzen, Centrum Jong en De Poelenburcht gevestigd en wonen mensen aan het Weerpad en in een woonboot in de Watering.

De Geuzen kunnen blijven zitten. De bedoeling is om zowel het wijkcentrum als Centrum Jong terug te laten keren in de buurt. Het gebouw van De Poelenburcht wordt gesloopt en op een andere plek herbouwd.

Bekijk hier de stand van zaken bij alle projecten in 2019. Lees hier alles wat wij schreven over Poelenburg-Oost.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Irene Meeuwsen

  Toch wel zonde dat ze wel 3 jaar geleden alvast alle bomen gekapt hebben en al het groen weggehaald hebben. Jammer voor alle vogels en andere dieren die daar woonden. Nu ligt de grond waarschijnlijk nog vele jaren ‘bouwklaar’…..

 • Agnes Maria Kerkhoven

  Een rustige buurt dat is wat men wil.
  Duurdere woningen.
  Waar moeten de mensen die in de duurdere woningen komen te wonen hun boodschappen doen en vertier zoeken in de Lobeliusstraat?
  De Poelenburgstraat is keurig geworden met de open ruimtes en tuintjes.

  Ik vraag me alleen af of er mensen zijn die in die “duurdere ” woningen willen wonen. Misschien ben ik te negatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *