Toeristenbelasting gaat definitief omhoog

Zaanstad gaat de toeristenbelasting fors verhogen van € 3 naar € 7 per nacht per persoon. Het wordt de hoogste heffing in Nederland.

Hotels hebben grote bezwaren tegen deze verhoging en ook vanuit de oppositie wordt aan het het nieuwe tarief getwijfeld. Maar hoeveel denkt Zaanstad op te gaan halen met deze regeling? En zijn er geen alternatieven?


UPDATE: een motie om de belasting niet te verhogen van DZ werd niet aanvaard.


Eerst maar eens de tarieven zelf. Tot 2012 was het € 2 en daarna geleidelijk omhoog naar € 3 in 2016, in 2019 wordt het € 7. Opmerkelijk is dat de VVD, de grootste partij, altijd voor afschaffing is geweest.

Dan de inkomsten en verwachte inkomsten. Zaanstad inde in 2017 € 827.000 aan de toeristenbelasting, voor 2018 is een voorzichtige prognose van € 740.000 geformuleerd maar dat zal wel hoger worden. Voor 2019 (nieuw tarief) wordt ruim € 3 miljoen verwacht. Dat komt ook voor een klein deel omdat er meer kamers zijn.

Manzo, Easyhotel en Zaan Hotel kwamen erbij en voor de komende jaren wordt nog meer groei verwacht. In de grafiek staan de ‘kamers’, de beddencapaciteit is dus ongeveer twee maal zo hoog.

Hoeveel bedden zijn er in totaal? De Provincie Noord-Holland liet dat uitrekenen in 2017. Toen kwam men op een totaal aantal bedden van 2000 in Zaanstad: hotels, BnB’s en AirBnB’s. De hotelcapaciteit was ongeveer 900, men becijferde dat de 260 AirBnB-aanbieders ook 900 slaapplekken aanboden, de overige 200 plekken komen voor rekening voor ‘reguliere’ BnB-aanbieders.

2000 per nacht dus. Zaanstad telt in 2017 echter maar 755 overnachtingen per nacht waarvoor toeristenbelasting is betaald: een bezettingsgraad van minder dan 40 procent (38 om precies te zijn) als alle bedden worden meegeteld.

Dat kan maar twee dingen betekenen: of het gaat ontzettend slecht met de Zaanse hotels en BnB’s met zo’n lage bezettingsgraad, of niet iedereen betaalt toeristenbelasting… Dat laatste wordt niet alleen gesuggereerd door de hotelondernemers en de verenigde horeca in Zaanstad, ook VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen kwam al eerder met aanwijzingen dat niet iedereen braaf belasting afdraagt.

Een kleinere verhoging en een betere controle op afdracht zou wel eens hetzelfde effect kunnen hebben als deze mega-stijging. Wethouder Dennis Straat (alweer VVD) heeft al eerder voorstellen daarvoor naar de raad gestuurd.

Foto: Zaanhotel 1 (gebouwd) en 2 (in ontwikkeling).

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Bart Prins

    Goed voorstel. Veel eerlijker en het schept weer banen. En nog een extra effect: het voorkomt dat toeristen Zaanstad gaan mijden.

  • Fred Henneke

    Voor wat betreft de draai van de grootste Zaanse partij van eerst tegen een verhoging naar de hoogste belasting in NL: zo kennen we de VVD in ieder geval weer. En dan de toeristenbelasting zelf: Zaanstad ziet de groei in toerisme in de regio Groot Amsterdam, heeft zelf eindelijk weer een stadscentrum dat er zijn mag en waar wereldwijd over gesproken wordt en wil een graantje meepikken. Heel begrijpelijk. Maar om nu gelijk “van vloer naar zolder” te gaan en een exorbitante verhoging door te voeren waarmee we op de kaart komen te staan als de duurste gemeente in Zaanstad lijkt me niet echt bevorderlijk voor het toerisme. De Airbnb’ers dienen ook toeristenbelasting te innen én af te dragen, maar gebeurt dat ook? Als daar de crux zit, is dit relatief eenvoudig op te lossen. Airbnb biedt de mogelijkheid aan gemeentes om een overeenkomst te sluiten waarbij het afdragen van de toeristenbelasting via het bedrijf zelf gaat. Voor de verhuurders zeer eenvoudig, geen omkijken meer naar en de kans op “vergeten” afdragingen wordt verkleind. Er wel van uitgaande natuurlijk dat alle overnachtingen netjes geboekt worden. Overigens berekent A’dam als ik me niet vergis een percentage van de huursom van de kamer i.p.v. een vast bedrag waardoor de toerist eigenlijk een beetje zelf de hoogte van de belasting bepaalt. Ook een idee…..Maar een kleinere verhoging en inderdaad betere controle is de beste oplossing.

  • Ger Aarts

    Alle ‘Vrienden op de fiets-locaties’ vallen onder een vereniging en hoeven helemaal geen toeristenbelasting te betalen!! Schandalig dat de gemeente Zaandam dit niet weet en derhalve locaties dit wel in rekening laten brengen. Bovendien is het bedrag belachelijk hoog. 30% bovenop de vaste prijs van de ‘Vrienden op de fiets’ organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *