Volgend jaar sloop Peperstraat, bewoners vrezen toekomst

Alle flats aan de Peperstraat worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Vanavond is er een bijeenkomst voor de bewoners waarbij ook Zaanstad en Sjoerd Soeters aanschuiven.

Bewoners zijn er niet gerust op, ze zijn bang dat hun belangen op de laatste plaats komen omdat Accres zo snel mogelijk wil beginnen met slopen en bouwen.

Accres wil 460 woningen realiseren in het gebied, die komen in een nieuwe woontoren op de plek waar nu de Beatrixflat staat, grondgebonden huizen en in woonblokken van vier verdiepingen langs de nieuwe Peperstraat. Dat moet geen doorgaande weg naar het centrum meer worden, maar een straatje met veel groen volgens de tekeningen. Nu huren er nog 112 huishoudens woningen van Accres.

De panden moesten volgens de bewoners al eind vorig jaar klaar voor de sloop zijn, de bewoners zouden verhuisd moeten zijn, maar het ‘sociaal plan’ waar de nieuwe huisvesting in geregeld zou worden, functioneerde niet, “het bestond uit de suggestie om je bij Woningnet in te schrijven en bij makelaars langs te gaan” aldus een betrokkene. De bewoners hebben zich intussen verenigd in een bewonersplatform.

Lees hier het verslag van de bewonersbijeenkomst.

Slopen in 2021

De sloopplannen zijn nu opgeschoven naar het eerste kwartaal van 2021 als er drie blokken gesloopt worden, drie andere staan voor het eerste kwartaal van 2023 op de nominatie. In 2026 moet de hele Peperstraat onherkenbaar vernieuwd zijn.

Op eerdere bijeenkomsten in augustus en september waren Accres Real Estate, gemeente Zaanstad en PPHP (ontwerpers) aanwezig.

Voormalig Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters en zijn bureau PPHP die eerder van Zaanstad de opdracht kregen om ook eens naar Centrum-Oost te kijken zijn nog steeds betrokken bij het project. Bij een vorige bewonersbijeenkomst gaf hij een presentatie van de plannen.

Haalbaarheid

Ook vanavond is Soeters van de partij. Tijdens de (besloten) bijeenkomst in de Bonifatiuskerk (vanaf 19.30 uur) komt ook het ‘sociaal plan’ voor de bewoners aan bod. Volgens Accres wordt het ‘haalbaarheidsbesluit’ snel genomen waarna de bewoners een jaar de tijd hebben om een nieuwe woning te vinden. Op dit moment hebben de bewoners “nog geen voorrang bij het zoeken naar een nieuwe woning en de mogelijkheid tot ontvangen van verhuiskostenvergoeding” aldus Accres.

In februari of maart organiseert Accres ‘buurtbrede informatiebijeenkomsten’.

B&W van Zaanstad beslissen in maart over de haalbaarheid, daarna kan pas de sloopvergunning worden aangevraagd en het sociaal plan in werking treden.

Dit schreven wij over de Peperstraat, o.a. over de kraakacties, het klusje van PPHP/Soeters, de Heineken-link, en de plannen voor 2040,

peperstraat soeters types

peperstraat soetershr


Bronnen: huurders van woningen in de Peperstraat, website Vernieuwingpeperstraat, eerdere berichtgeving op De Orkaan, contact met woordvoerder wethouder Krieger en met Accres; foto boven: De Orkaan, illustraties onder uit eerste presentatie van Sjoerd Soeters.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Anja Uitendaal

  Hoe gaat dat dat werken met het oog op de Dam tot Dam loop?

 • roel sluis

  Gewoon op de gedempte gracht of op de dam.
  Dit laatste lijkt mij het beste!.
  Het is toch van Dam tot Dam !.

 • Wouter Bahlmann

  Ik denk dat de Damloop nog wel het minste probleem is. Ik vraag mij af hoe het met al het huidige verkeer en busroutes gaat. Alle aansluitende wegen zijn zo ingericht dat de Peperstraat de ingang tot het centrum is vanuit Zaandam oost en zuid…

 • Willemijn Lepelaers

  Gelukkig gaat die armoede weg. En de Damloop???? Eindelijk weer de finish en het feest op de Burcht??

 • Joannes Schouten

  De huidige bewoners goed begeleiden en tegemoetkomen dat kan toch tegelijkertijd met beoogde goede verbetering van de Peperbuurt ?
  Doen !

 • Carin de Kovel

  Wij willen geen flats in onze achtertuin het is nu al een lawaai van jewelste en we krijgen nu al scheuren in de muren van het verkeer stop deze bouw bewoner Klaas katerstraat .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *