Windmolens langs de Noorder IJplas?

Het is een “lelijke plek tussen snelweg, industrie en elektriciteitsmasten” volgens NDSM Energie.

Een prima plek dus voor een energiepark met onder meer drie windmolens.

Volgens de initiatiefnemers kunnen de windmolens samen met een drijvend zonneveld en een batterij (zie een eerder bericht op De Orkaan) duurzame energie opleveren voor een derde van de huishoudens in Amsterdam Noord.

Maar… zeggen de mannen achter het plan: “de provincie ligt dwars”. Die heeft namelijk een stokje gestoken voor het bouwen van nieuwe windmolens, voor elke nieuwe molen moeten er eerst twee oude gesloopt worden… ze roepen dan ook op alleen op echt duurzame partijen te stemmen op 20 maart bij de Provinciale Staten verkiezingen (de huidige coalitie hoort daar kennelijk dus niet bij).

Ze leggen het nog eens uit in onderstaand filmpje (let ook op de kruiperige interviewer).

https://youtu.be/kAgdh3IrzQU

 

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Flip Hoedemaeker

  In de huidige PS coalitie zit het vooral vast op het NJET van de VVD. Dat is niet meer vol te houden na 20 maart.

 • Martin

  Ik heb toch de indruk dat deze lelijke plek een recreatiepark gaat worden. De plas wordt niet voor niks gedumpt. Meen dat het Noorderpark of zoiets gaat heten.

 • Andre van den Berg

  Waarom draconische maatregelen nemen die minstens 1000 miljard € gaan kosten voor een wereldwijde afkoeling van 0,00033 gr (Volkskrant/NRC factcheck), waarom niet gewacht tot China, India, Rusland, VS en Zuid-Amerika ‘en bloc’ meedoen, pas dan kun je immers iets meten en/of effect verwachten?
  Het lijkt me een taak van de media en politiek ook die kant te belichten, waarom komen de energie- en klimaatwetenschappers niet aan het woord die e.e.a. kunnen beamen?
  Energiebesparing (immers eindig – er is nog voor 140 jaar) prima, maar dan wel met de juiste maatregelen,
  geen windturbines, zonnepanelen en waterstof… (die slechts 2,2 % van de energievoorziening voor hun rekening nemen…)
  Laten we pleiten voor de ontwikkeling van thoriumtechnologie. Maar laten we in godsnaam de nieuwe kolencentrales open houden. Het zijn technisch de mooiste die er zijn, met vrijwel geen uitstoot van schadelijke stoffen. Nu ja, CO2 maar dat is niet schadelijk. Bepleit bij sluiting van een kolencentrale aan het eind van zijn levensduur een moderne kerncentrale. Die kunnen goedkoop en gevaarloos 60 – 80 jaar mee en ze produceren geen CO2. Stel dat al het geld dat nu in nutteloze windturbines, biomassacentrales, zonnepanelen en waterstof geïnvesteerd is naar de verdere ontwikkeling van kerncentrales en thoriumtechnologie gegaan zou zijn, dan zouden we die thoriumcentrales wellicht nu al gehad hebben…Vergeleken bij de kosten van de gasuitstap vallen die van kerncentrales in het niet.

 • Frank Peter

  Prachtige plas, supergoed viswater. Jammer dat het vernaggeld wordt, zou perfect zijn voor recreatie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *