16 snelle woonprojecten, deel 8: De Helden / Vrodest (50% meer)

In maart 2018 ging Zaanstad extra energie steken in 15 (later 16) woningprojecten. Binnen drie jaar moest daar gebouwd worden.

De Orkaan loopt ze langs. Zijn er vorderingen, is er een nieuw bestemmingsplan, wordt er bouwrijp gemaakt of wordt er al gebouwd?

Vandaag: De Helden / Vrodest, Mahoniehout, Zaandam (stand van zaken: contract getekend)

Het Vrodest-plan ging in oktober 2017 om 400 woningen. In het persbericht van Zaanstad waarin het contract tussen de gemeente en ontwikkelaars Stebru Ontwikkeling en Impact Vastgoed werd aangekondigd is dat ‘circa 600’ geworden. De verklaring: zie de Update onderaan.

De artist impression van 2017 verschilt ook nogal aan die van nu, de meeste lage blokken zijn verdwenen, hoogbouw (tot zo’n 20 verdiepingen) is de nieuwe standaard geworden.

Elke woontoren krijgt de naam van één van de molens uit het gebied. De enige houtzaagmolen die nog op zijn originele plek staat, de Held Jozua, is door de ontwikkelcombinatie aangekocht. Er komt een loopbrug over de Houtveldweg naar de molen.

Een deel van de woningen wordt fors kleiner. In 2017 varieerden de huur- en koop-appartementen van circa 70 tot 100 m². Nu is dat 45 tot 115 m². Naar verwachting kan de bouw in 2020 beginnen.

UPDATE: De Zaanse Helden telt uiteindelijk 161 sociale huurwoningen. Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen):

“Als college willen we niet alleen dat er veel gebouwd wordt, maar ook dat er genoeg sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarover gaan we ook in gesprek met ontwikkelaars, ook bij al lopende projecten. Met succes. In De Zaanse Helden was oorspronkelijk geen sociale huur opgenomen. Ik ben heel blij dat we nu hebben kunnen afspreken dat toch 27 procent van de appartementen sociale huur is.”

2017

2019

Bekijk hier de stand van zaken bij alle projecten in maart / april 2019.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *