De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2018.

Dat deden ze!

Tot aan 2019 worden we getrakteerd op snoep voor het oog…

Vandaag de 10 van een van onze snelle helden: Michel Schermer van Facebookpagina Wormerveer (ook leuk voor niet-Wormerveerders).

  1. De Zaan

Ieder jaar worden er talloze foto’s aan de Zaan gemaakt. Het blijft één van de mooiste locaties om foto’s te schieten in Wormerveer. Of het nou overdag is of ’s avonds soms staan er meerdere mensen naast elkaar foto’s te maken.

  1. Wilhelminapark – Magnolia Grandiflora Gallisoniêre

Tijdens de NL Doet dag in maart 2018 is een bijna 120 jarige Magnolia omgekapt in het Wilhelminapark in Wormerveer. De traditie is dat elke burgemeester van gemeente Zaanstad een boom terugplaatst in het park. Het was daarom dit jaar de eer aan burgemeester Jan Hamming om een Magnolia Grandiflora Gallisoniêre terug te planten.

  1. Overval Supercoop

Naast de leuke evenementen gebeuren er helaas ook minder leuke dingen in Wormerveer. Ook hiervan maak ik regelmatig foto’s en doe ik verslag op facebook Wormerveer. In het voorjaar vond er in de vroege ochtend een overval plaats bij de Supercoop aan de Krommenieërweg in Wormerveer.

  1. Slag om de Zaan

Er zijn ieder jaar verschillende evenementen op de Zaan. Dit jaar vond bijvoorbeeld voor de 15e keer de Slag om de Zaan plaats. De sloeproeiwedstrijd van ruim 16 kilometer gaat natuurlijk ook over de Zaan langs Wormerveer. Bij de heren eindigde onze lokale favoriet De Huysman Wormerveer op een zesde plaats.

  1. Oliekelder van Oliemolen De Nagtegaal

Achter het station Wormerveer stond tot het begin van dit jaar het karakteristieke gebouw genaamd “The Pin-up Club”. Vroeger stond op deze locatie oliemolen De Nagtegaal van 1628 tot 1852. Nadat “The Pin-up Club” tegen de vlakte is gegaan, is de oliekelder van de Oliemolen éénmalig opgegraven.  Een bouwhistoricus heeft namens Gemeente Zaanstad de oliekelder bekeken en alles gedocumenteerd.

  1. Sloop Brokking

Van het pand uit 1930 blijft slechts een deel bestaan. In de toekomst komen hier circa 180 woningen en appartementen in. Dit jaar is gestart met de sloop en het verwijderen van een groot deel van de voormalige veevoederfabriek.

 

  1. Sloop van zwembad De Watering

In december 2017 was de laatste mogelijkheid om te zwemmen in zwembad De Watering. In de afgelopen 47 jaar hebben heel veel mensen uit Wormerveer hier hun eerste baantjes getrokken. Dit jaar is ook dit bijzondere pand gesloopt. In de toekomst komt op deze plek een school voor speciaal onderwijs.

  1. Huttenbouw Wormerveer

In augustus 2018 was er weer de jaarlijkse Huttenbouw in Wormerveer. Dit jaar waren er 120 kinderen om hutten te bouwen. Na een inspectie door wijkagent Jeroen Meeldijk mochten de kinderen op de laatste dag overnachten in de door hun zelf gebouwde hutten.

 

  1. Instorting parkeergarage Dekamarkt

In september 2018 stortte een deel van de parkeergarage boven de Dekamarkt in. Circa 360 m2  parkeerdek van de 2e etage kwam hierbij op de 1e etage terecht. De landelijke media kwam hier in groten getale op af. Het houdt de gemoederen nog steeds bezig.

 

  1. Sinterklaas intocht 2018

Ook dit jaar kwam Sinterklaas weer met zijn Zwarte Pieten met de pakjesboot aan in Wormerveer. Twee van zijn Zwarte Pieten zijn daarbij vanuit de kerktoren op de Marktstraat naar beneden komen abseilen.

Michel 

Michel bedrijft hyperlokale journalistiek, zoals je het alleen kan als je hart hebt voor de plek die je zichtbaar maakt. Zijn liefde is Wormerveer. Hij is bescheiden aanwezig op de juiste momenten en hij schiet raak: #held.

______________________________________________

Meer zeggende 2018-foto’s