De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2018.

Dat deden ze!

Tot aan 2019 worden we getrakteerd op snoep voor het oog…

Vandaag de 10 foto’s van Pascal Fielmich van DitisAssendelft.nl. Pascal werkt ook voor het Noordhollands Dagblad (Dagblad Zaanstreek). Dit jaar koos hij uit foto’s die daarin gepubliceerd werden.

  1. Molensteen van 9.000 kilo vervangen

ZAANDAM – Begin februari kreeg verfmolen De Kat op de Zaanse Schans een nieuwe molensteen. De originele steen uit 1781 was afgesleten van 67 centimeter tot 12 centimeter. In de afgelopen 150 jaar heeft geen enkele molen in de Zaanstreek een nieuwe steen heeft gekregen.

 

  1. Priksleeën bij ijsclub Davos

ASSENDELFT – Deelnemers Sander van der Hoorn (links met klompen) en Paul van Dijk (rechts) waren aan elkaar gewaagd tijdens de priksleewedstrijden op de Nauernasche Vaart bij Nauerna. Priksleeën was ooit een Paralympische sport, maar verdween na Nagano in 1998 van de kalender.

  1. Ontmoet de molenaar

WESTZAAN – Met een koolvlet werd er tijdens de Nationale Molendag in mei gependeld tussen molens de Jonge Dirk, De Schoolmeester en Het Prinsenhof. Bij de Jonge Dirk (foto) werd men verwelkomd door Hans Metsch met zijn accordeon.

4. Fortuna Wormerveer viert feest

WORMERVEER – Eerste Pinksterdag was het feest bij Fortuna Wormerveer. De ploeg had genoeg aan een gelijk spel, maar wist met 5-1 overtuigend te winnen van JOS Watergraafsmeer en daarmee het kampioenschap veilig te stellen.

  1. SamenLoop voor Hoop Zaanstad

KROMMENIE – 24 uur lang wandelen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, dat deden bijna 400 deelnemers tijdens de SamenLoop voor Hoop op het sportcomplex van Sporting Krommenie. Tijdens de 4e editie van de wandelmarathon werd maar liefst 62.000 euro opgehaald.

  1. Zwembad De Crommenije geopend

KROMMENIE – Een zeer geslaagd zomerseizoen voor het fonkelnieuwe zwembad De Crommenije. Bij het buitenbad stond men in de rij voor de duikplank en de duoracer, de glijbaan waar met twee banen naast elkaar wedstrijden kunnen worden gehouden.

  1. Welcome to the Future

OOSTZAAN – Ruim 20.000 feestgangers dansten in de stralende zon tijdens de 12e editie van het uitverkochte techno- en housefeest Welcome to the Future in recreatie- en natuurgebied Het Twiske.

  1. Verzetsstrijder Wim Blank 100 jaar

ZAANDAM – Oud-verzetsstrijder Wim Blank geniet volop tijdens zijn 100e verjaardag. Hij is de laatste nog levende verzetsman uit de Zaanstreek, was te zien in het tv-programma ‘Andere tijden’ en getuige, raadgever en figurant in het Zaanse documentaireproject ‘Monumenten spreken’.

  1. Oostknollendam loopt uit voor sloeproeiwedstrijd

OOSTKNOLLENDAM – Ongeveer de helft van de 500 bewoners stond, in de kermisweek, langs de kant van Zaan tijdens de sloeproeiwedstrijden. Het doel was zo snel mogelijk de afstand tussen twee boeien af te leggen en om een bal in elk van de drie opblaasbare zwembanden te gooien.

  1. Laatste editie van Wormer Live

WORMER – Harry Slinger sloot met zijn band Drukwerk de vijftiende en laatste editie van het gratis muziekfestival Wormer Live af, de achttiende wanneer je voorganger ’Zwet it Out’ meerekent.

Pascal 

Fotograaf Pascal Fielmich brengt het rustieke lintdorp Assendelft in beeld. Haar evenementen, (ondernemende) bewoners, karakteristieke architectuur en prachtige natuur in de polders, op de dijk en langs de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed). Daarnaast fotografeert hij onder meer voor het NHD.

Via Facebook vind je nóg meer van zijn werk.

______________________________________________

Meer zeggende 2018-foto’s