2018 in 100 foto’s, deel 4: Ad van den Berg

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2018.

Dat deden ze!

Tot aan 2019 worden we getrakteerd op snoep voor het oog…

Vandaag de 10 foto’s van Ad van den Berg (70). Hij brengt sinds 2005 de activiteiten van Zaandijk Leeft in beeld. Eerst via de website kijkopzaandijk.nl en daarna via de eigen websites van Zaandijk Leeft. Deze stichting is verantwoordelijk voor de Zaandijkermarkten, Dromen over Feest en de Sinterklaasintocht.

  1. Deze woningen in de bomenbuurt  werden in 1948 opgeleverd.

2. Door de woningisolatie werd de leefomgeving van de vleermuis bedreigd. Houten kasten werden opgehangen om ze onderdak te verschaffen.

3. In de Rode Buurt worden een aantal woningen gesloopt.

4. Deze woning in de Domela Nieuwenhuis staat dit huis als symbool voor de verval van de Rode buurt.

5. De Zaandijkerkerk bleef behouden en wordt nu als woonruimte gebruikt. Het terrein voor de kerk heeft ook een woonbestemming.

6. Op het Hazepad werden vier woningen gebouwd.

7. De Spar keerde na tientallen jaren terug op de Guisweg, mede dankzij de aantrekkingskracht van de Zaanse Schans.

8. Rooswijk kreeg er een tweede rotonde bij. De stoplichten verdwenen en het verkeer stroomt nu beter door.

9. De Dr. Mulderstraat werd opgeknapt en fietsvriendelijk gemaakt. Ook de verlichting werd verbeterd.

10. Wachten voor de spoorbomen bij de Guisweg. Eind 2019 wordt een ‘Gezamenlijk Voorkeursbesluit’ en een ‘Rijk-regio bestuursovereenkomst’ over de aanleg van een tunnel verwacht.

Kijk op Zaandijk 2018

De landelijke intocht van Sinterklaas in het 524-jarige dorp zullen de bewoners niet snel vergeten. Een enorme politiemacht werd op de been gebracht om de veiligheid van de bezoekers en deelnemers aan de intocht te garanderen. De rechtstreekse uitzending werd door meer dan een miljoen mensen bekeken. Minder goed nieuws was er voor de bewoners van de “Rode Buurt”. Uit onderzoek bleek dat een aantal woningen moet worden gesloopt. Later dit jaar kregen de bewoners van de Bomenbuurt en met name die van de Acacialaan, Kastanjelaan, Eikenlaan en Tuinkade dat de geplande isolatie van hun woningen werd uitgesteld. Er zou eerst een funderingsonderzoek moeten plaatsvinden. Een eerder onderzoek begin deze eeuw wees uit dat het niet verantwoord was om de verkoop van de woningen aan de bewoners door te zetten wegens de aanwezigheid van palenpest.   Veel gebouwd werd er ook niet in Zaandijk. Vier koopwoningen op het Hazepad is het magere resultaat.

Ook op historischeverenigingkoogzaandijk.nl, facebook.com/hvkoogzaandijk en facebook.com/zaandijkleeft zijn artikelen en foto’s terug te vinden over Zaandijk en Koog aan de Zaan.

______________________________________________

Meer zeggende 2018-foto’s

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *