Burgemeester Hamming heeft het cameratoezicht bij een woning aan het Kuipersveld 2 in Westerkoog voor de derde keer verlengd, dit maal t/m 19 december van dit jaar.

In juli werd cameratoezicht voor twee maanden ingesteld nadat er explosieven waren gevonden, ruiten waren ingegooid, een vuurwerkbom was afgegaan en diverse auto’s in brand waren gestoken. De eerste incidenten waren al in januari 2021 gemeld.

Begin augustus werd het cameratoezicht tot eind september verlengd. In het begin van die maand waren er opnieuw incidenten (vuurwerkbom, autobranden) gemeld in de straat.

Aanhoudingen

Half augustus hield de politie een 35-jarige Zaandijker aan nadat er camerabeelden van een vuurwerkaanslag openbaar waren gemaakt.

Half oktober hield de politie drie verdachten aan wegens betrokkenheid bij incidenten rond het Kuipersveld.

Burgemeester Hamming meldt in een brief aan de gemeenteraad dat inmiddels ook een vierde verdachte is aangehouden.

“Gisteren heeft de rechtbank geoordeeld dat de drie eerder aangehouden verdachten nog 3 maanden langer vast blijven zitten. Van de vierde verdachte vordert het Openbaar Ministerie vandaag de voortduring van de voorlopige hechtenis.”

De bewoners vertrokken op 16 augustus vrijwillig uit de woning, dat gebeurde volgens Zaanstad

“in goed overleg met de gemeente en politie (..). Het uitgangspunt is dat het om een permanent vertrek gaat. De politie en gemeente begeleiden het gezin in dit traject.”

Cameratoezicht verlengd

Begin oktober werd het cameratoezicht opnieuw verlengd tot het einde van die maand. Volgens de gemeente zullen “ter handhaving van de openbare orde op het Kuipersveld de politie en gemeentelijke handhavers veelvuldig in het gebied aanwezig zijn.”

Burgemeester Hamming schrijft ook nu “dat nog te vroeg is om te concluderen dat de dreiging van verdere openbare ordeverstoringen voldoende is afgewend.”

“uit de bestuurlijke rapportage van de politie van 26 oktober 2021 blijkt dat er rondom een woning op het Kuipersveld Koog aan de Zaan meerdere incidenten hebben plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig is verstoord en waarbij meerdere personen in direct gevaar zijn gebracht.

dat het op basis van politie-informatie ;