Chic woonwijkje op Zaanse Schans… (filmpje)

Na jaren touwtrekken lijkt de kogel door de kerk: woningbouw op de Zaanse Schans. Niet in oude gerestaureerde en verplaatste panden, maar nieuwbouw.

De plek: het voormalige Jacob Vis-terrein aan het eind van de Zaanse Schans. Op woensdag 18 juli praten de architecten van Leeuwenkamp en de makelaars van Gerard Wijma Vastgoedadviezen met omwonenden.

Het gebied is in handen van Rito Holding van multimiljonair Ton de Boer uit Heiloo. De jarenlange strijd over de bestemming van het gebied betreft de vraag wat er moet komen. Rito wil woningbouw (Orkaan 18 augustus 2014), daar is het meeste mee te verdienen, maar heeft daar de toestemming van gemeente Zaanstad voor nodig: de bedrijfsbestemming moet namelijk omgezet worden in een woonbestemming.

Eerst een film van een minuut (met luchtfoto’s van Rachel Verhoeve van all-pictures.nl). De tekst gaat eronder door:

Maar er zijn veel alternatieve plannen geweest, het stuk markeert namelijk het eind van de Zaanse Schans, één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland, dus waarom niet in in sfeer gebleven: een scheepswerf (Orkaan 19 augustus 2014), het molenmuseum, een historische woonwijk…

Rito wil daar niet van horen en heeft gedreigd om er gewoon weer een bedrijfshal neer te zetten. Uiteindelijk is Zaanstad voor de intimidatie gezwicht en heeft na uitstel (Rito had onjuiste informatie verstrekt) en een eerste plan afgewezen te hebben, toch ingestemd met een nieuw plan.

Het eerste plan van Leeuwenkamp Architecten: (dat overigens nog steeds op hun site staat): “6 vrijstaande woningen, één 2-onder-1-kap woning en een geknotte molen (2 woningen).” Het hoogste gebouw, de ‘geknotte molen’, had vier bouwlagen. (verhaal loopt door onder afbeelding)

Later werden de plannen bijgesteld. Gezien het bedrag dat Rito wil vangen – eerder was al sprake van € 2,6 miljoen – zal het geen sociale woningbouw worden. Ook moet er een BnB en/of ‘herberg’ komen en zou het voetveer naar de Zaanse Schans daar aan moeten leggen (de vrijwilligers die het veer drijvende houden, zijn overigens niet in de plannen betrokken en hebben er eigenlijk ook helemaal geen zin in).

De luchtfoto boven is van Rachel Verhoeve van All-Pictures.nl

Deel dit artikel:

3 reacties

 • PollekevanDelft

  Onjuiste informatie (procedure fout)(kennelijk Opzettelijk)?

  Bestuursrecht

  Een procedure fout mag niet zwaarder wegen dan het vermeende
  verdachte feit zelf.

  Informatie eerder verkregen van afgestudeerde Heer van Hoge School Nyerode

  Conclusie is……

 • PollekevanDelft

  De omwonende kunnen mogelijk advies inwinnen bij Habitat Advocaten?

 • gerard

  Het huidige voorliggende plan van Rito is zeer zorgvuldig en in overleg met alle direct betrokkenen vormgegeven. De plannen dragen de goedkeuring van de erfgoedorganisaties en binnenkort is er een informatieavond voor alle omwonenden die hiervoor zijn uitgenodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *