De Smuiger wordt Slager aan de Schans

Brasserie De Smuiger aan de Lagedijk 7-9 (op de hoek tegenover molen De Bleeke Dood), heet vanaf vandaag Slager aan de Schans.

De naam verwijst naar de functie van slachthuis die het pandje in een ver verleden had, zo bleek uit een document uit 1733. In de 19e eeuw veranderde het pand in een slagerij. Daarna heeft het nog gediend als elektrotechnisch installatiebedrijf en rijwielhandelaar.

De Elout Wytema Stichting restaureerde het pand met de mooie smuiger, waarna het een horecabestemming kreeg.

Slager aan de Schans maakt deel uit van een groep restaurants waar ook Brouwerij Hoop (Zaandijk), d’Swarte Walvis (Zaandam) en Lab-44 (Zaandam) bij horen. Op de kaart zal niet alleen vlees staan, sterker nog, het streven is dat er voor elk vleesgerecht een niet vleesgerecht te bestellen is.

Foto Marjolein Lensink

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Nicky075

  Zeer aparte naam die he-le-maal nergens op slaat. “Rijwielhandel de Vries, voor de lekkerste broodjes beenham”. Omdat er 400 jaar geleden een fiets werd verkocht, een beetje in die lijn. En dan claimen “voor elk vleesgerecht een niet-vleesgerecht”. Hoe tegenstrijdig wilt u het hebben. Nou, ik ben er morgen, tot ziens!

 • Pieter Bleeker

  De naam moest even tot me doordringen maar na twee keer lezen het volgende. Wat was er mis met De Smuiger, een zo langzamerhand bekend begrip in de Zaanstreek e.o. Er wordt de nodige goodwill weggegooid. Plus dat vegetariërs het pand sowieso zullen mijden. Wie leest en begrijpt de uitdrukking “niet vleesgerechten”? En waaruit blijkt dat het om een restaurant gaat en niet om een slagerij. Over naamgeving vanuit de historie kun je van mening verschillen maar dit is toch wel over de top en niet erg slim.

 • Freek Willem

  Heeft de bedenker van deze naam misschien een drankprobleem?

 • Frank

  Leuke naam, goed bedacht
  Meer dan logisch om bij een nieuwe eigenaar/nieuw concept een nieuwe naam toe te passen.
  Een ‘niet vleesgerecht’ lijkt me duidelijk.
  Succes.
  Alleen jammer dat de site het niet doet maar dat komt vast snel goed.
  Succes!

  • G.Groot

   Hoe komt het toch ,dat mensen zo snel negatieve reacties plaatsen ? Ga het eerst een keer uitproberen en geef dan een mening. Misschien wordt je wel verrast.

 • Irene Dreuning-Wasseur

  Prima gegeten, prijs kwaliteit helemaal top en wat een gelul dat vegetariërs het pand zouden mijden, ze hebben een prima kaasfondue en vis op de kaart.
  Wij hebben er heerlijke garnalen kroketjes, bospaddenstoelensoep, steak en het kaasfondue gegeten en als toetje het omgekeerde appelgebak met peren ijs gegeten, we hebben gesmuld top restaurant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *