Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: een hotel op de voormalige Kogelfabriek op het Hembrugterrein.

Wat? Waar? Wanneer?

Het plan dateert van 2017 als investeringsmaatschappij Amerborgh International de voormalige kogelfabriek op de punt van het Hembrugterrein koopt. De oude fabriek zelf moet een cultuurcentrum worden, op het dak is een hotel van 150 kamers met mogelijkheden voor ‘short-stay’ gepland. Er worden openluchtvoorstellingen en congressen aangekondigd. Bovendien zou er een dakterras en een nieuwe aanlegsteiger moeten komen. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas tekent voor het ontwerp.

Het is niet zomaar een hotel maar er wordt:

“een ‘liggend’ nieuw volume op het gebouw geplaatst waarbij een onderscheid tussen oud en nieuw gemaakt wordt, zodanig dat dit nieuwe volume ‘zwevend’ ligt op het bestaande gebouw. Door de ‘koppen’ van het gebouw via bijzondere ingrepen te activeren als entrees worden directe relaties gelegd met de openbare ruimte en wordt de langgerektheid van het gebouw en de toekomstige publieke programmering van de begane grond ingezet als verbindend element in de openbare ruimte.”

Op de fabriek zou een opbouw van zo’n 12 meter hoog komen, aan de oostkant gaat de opbouw ruim 20 meter overhangen.

Eigenlijk zou dat allemaal niet mogen volgens het bestemmingsplan (en omdat de fabriek een gemeentelijk monument was) maar in een zeldzaam vertoon van kruiperigheid honoreerde Zaanstad vrijwel alle bezwaren van Amerborgh zodat bouw niks in de weg zou staan. In december 2018 werd de omgevingsvergunning door Zaanstad verleend. De opening van Het Hem (en het hotel) werd al voor 2019 aangekondigd. Het kunst- en cultuurcentrum kwam er. En ook een restaurant.

En wat nu?

In mei 2020 kondigde Amerborgh aan dat ze zich terugtrok uit Het Hem. Het personeel werd naar ‘een minimum’ teruggebracht en activiteiten werden uitgesteld. Een crowdfunding-campagne zorgde ervoor dat Het HEM in juni 2020 weer open ging. Deze maand werd bekend dat het centrum bijna twee dicht gaat. Maar van een opbouw en een hotel werd niets meer vernomen.

Zo staat het er nog steeds – zonder doos.

Wat kwam er niet?

Onder: het gedroomde hotel.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door: Piet Bakker