Corona a/d Zaan: 59 patiënten, noodverordening, huurders, ondernemers…

In de Zaanstreek zijn nu 59 patiënten geregistreerd met het coronavirus, 20 patiënten zijn opgenomen in het ZMC. Twee personen zijn aan het virus overleden.

Woningcorporaties gaan oplossingen zoeken als huurders een betalingsachterstand dreigen op te lopen. Raadsvergaderingen worden geannuleerd of zonder publiek gehouden. De nieuwe noodverordening is officieel ingegaan.

Zaanstad heeft aanvullende maatregelen voor ondernemers genomen: gemeentelijke belastingen zijn opgeschort, tot tenminste 6 april komen er geen aanmaningen, betaling van huur gemeentelijke panden wordt uitgesteld, uitstaande facturen van ondernemers worden zo spoedig als mogelijk betaald. Het ZZP-loket gaat maandag 30 maart open.

De maatregelen voor scholen en horeca (sluiting t/m 6 april) zijn nog niet verlengd. Koningsdag, bevrijdingsfeesten en 4 mei vieringen gaan niet door. Sportevenementen zijn afgelast.

Tot dusver zijn twee Zaanse corona-patiënten overleden: een 80-jarige man uit Zaanstad en een eveneens 80-jarige inwoner van Wormerland. In het ZMC zijn inmiddels 20 patiënten met het coronavirus opgenomen. Volgens het RIVM is het aantal besmettingen in de Zaanstreek 59 waarvan 46 in Zaanstad, 7 in Oostzaan en 6 in Wormerland.

Het aantal besmettingen is in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, dat gebeurt nu vooral bij “patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.” Volgens het RIVM is er wel een lichtpuntje:

“het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen (afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen) werken.”

In Nederland zijn 8.603 positief geteste mensen, daarvan zijn 2.500 in het ziekenhuis opgenomen (of opgenomen geweest). In de afgelopen 24 uur (tot 27 maart, 14.00 uur) zijn 112 patiënten overleden aan COVID-19 wat het totale aantal sterfgevallen sinds 6 maart op 546 brengt. De meeste positief geteste mensen wonen in Noord Brabant, daar zijn 13 gemeenten met meer dan 100 gemelde patiënten per 100.000 inwoners, in de Zaanstreek ligt dat getal tussen de 30 in Zaanstad (46 patiënten) en 72 in Oostzaan (7 patiënten).

Bij de 112 sterfgevallen in de laatste 24 uur (het hoogste tot nu toe) zitten volgens het RIVM ook sterfgevallen van langer geleden, uit de cijfers met de precieze overlijdensdata blijkt dat het hoogste aantal op 25 maart (77) was.

Tips van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

“was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt. Pas als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt moet je bellen met de huisarts of huisartsenpost.”

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen, sluitingen en acties in de Zaanstreek. Tips of aanvullingen? Mail De Orkaan.

Foto boven: Winkelcentrum Drielse Wetering in ’t Kalf in Zaandam (Wim de Jong)

ZMC, verpleeghuizen en huisartsen

Bij het ZMC is een Triage-tent geplaatst:

“waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van Corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na beoordeling is er een aparte route voor patiënten zonder- en met verdenking het ziekenhuis in.”

Bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het Corona virus is geen bezoek toegestaan.

De avondpoli bloedafname op dinsdagavond is dicht. Overdag (op werkdagen) is poli bloedafname op reguliere tijden open voor patiënten die niet hoesten, verkouden zijn, keelpijn en/of koorts hebben. Patiënten die deze klachten vertonen moeten op een andere tijdstip terugkomen.

In Topsporthal De Koog is inmiddels een huisartsenpost voor ‘reguliere zorg’ en griepgevallen ingericht. Hier moet eerst naar doorverwezen worden door de huisarts.

Bezoek is niet langer toegestaan bij verpleeghuizen.

Acties

Voorverpakte beschermingsmiddelen die mensen nog hebben liggen, kunnen worden afgegeven bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 07:30 – 17:00 uur, melden bij de receptie. Vanaf deze locatie worden ze herverdeeld onder zorginstellingen.

Wie z’n buren wil helpen (boodschappen, babbeltje) kan dit affiche achter het raam hangen (Corona buurthulp-pdf downloaden en uitprinten). Idee van Bas Sommeijer.

Buurtbewoners kunnen een Fronik Burenpakket voor een ander bestellen. Het pakket is er in twee varianten en bevat onder andere eieren, aardappels en een kaartje met daarop de tekst van de verzender.

Op Facebook is een Corona Hulp Groep Zaanstad gestart.

Winkels

Zaanstad heeft de markten in Zaandam en Wormerveer gesloten. Krommenie (dinsdag) en Wormer (vrijdag) gaan voorlopig door. Sommige marktkramen bezorgen ook.

Een aantal winkels (bijvoorbeeld Primark, C&A, KPN) zijn gesloten, alle kappers en nagelstudio’s zijn gesloten.

Winkels die open zijn vragen aan klanten om maximaal met enkele klanten tegelijk binnen te zijn, 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren en met PIN te betalen. De grens van contactloos betalen is nu € 50.

Bij de DekaMarkt en Dirk van den Broek is bij de kassa’s beschermend plexiglas geplaatst. Medewerkers van de Dekamarkt dragen hesjes met waarschuwingen. Bij AH is er ’s morgens een speciaal ouderen-uurtje, bij de kassa’s zijn vakken gemaakt waarin niet meer dan één persoon zich mag bevinden (foto’s onderaan).

De Voedselbank vraagt “lang houdbaar voedsel. Breng je pasta, rijst, alles in blik, ontbijtkoek, en aardappelpuree op dinsdag, woensdag of donderdag van 10-13 uur op de Industrieweg 15C in Assendelft.”

Bakery Institute lanceert #ikbakthuis op Instagram en Facebook: brood bakken met François en jam maken met Janet.

Horeca

Alle gelegenheden waar je wat kan eten of drinken zijn voorlopig t/m 6 april gesloten.

Sommige horeca-zaken zijn overgeschakeld op thuisbezorging (dat zagen we bij Brouwerij Hoop, Lab-44 en D’Swarte Walvis, Ciao Foodbar) of heeft een take-away van hun zaak gemaakt. Bij coffeeshops spotten we meeneemwiet.

Openbaar Vervoer

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het bedrijf hanteert met ingang van dit weekend een weekendrooster waardoor er lijnen zijn uitgevallen en er minder bussen rijden. Omdat het is sommige gevallen toch te druk werd rijden er wel meer bussen in de ochtendspits. Ook wordt er vanaf maandag 30 maart een vroegere bus ingezet.

Het Fietsenpakhuis is gesloten. Ook het fietsendepot is beperkt open (foto onder).

De NS heeft vrijwel alle intercity’s uit de dienstregeling gehaald, maar die tussen Den Helder en het zuiden van het land blijven rijden.

Cultuur en sport

Theatervoorstellingen en evenementen gaan niet door, concerten zijn verschoven, er zijn geen kerkdiensten en geen vrijdaggebed in moskeeën, bioscopen zijn dicht. De Fabriek biedt online films aan.

Wouter Harbers speelt niet in Bullekerk maar streamt elke ochtend van 11.00 tot 11.20 uur een gratis koffieconcert via zijn live-stream.

Het Zaans Museum is gesloten. Op de Zaanse Schans zijn alle molens gesloten. Het Zaans Natuur en Milieucentrum is dicht, de Heemtuin is vanaf 23 maart ook dicht. ArtZaanstad is dicht.

ZaanPride (Zaanse Regenboogweek) is verplaatst van juni naar woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus.

Ook de Bieb is dicht maar vanaf dinsdag 24 maart kunnen jeugdleden van De Bieb vooraf bestelde boeken afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.

Alle sportwedstrijden zijn afgelast. Kantines zijn dicht en trainingen zijn afgelast.

Alle zwembaden in Zaanstad, de sporthallen en gymzalen zijn gesloten. Ook is er geen sportbuurtwerk, verenigingsondersteuning en zijn naschoolse activiteiten gestaakt.

Politiek en openbaar bestuur

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken) en is er een beperkte bezetting (stadhuis alleen op afspraak te bezoeken tussen 9.00 uur tot 13.00 uur). Ook in Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen (Zaanstad) zijn afgelast. Tot 1 mei zijn geen raadsvergaderingen in het gemeentehuis van Wormerland. In Oostzaan wordt zonder publiek vergaderd.

Voor getroffen ondernemers heeft Zaanstad een speciale website in het leven geroepen.

Hier de landelijke maatregelen (ook voor ZZP’ers)

Onderwijs

Basisscholen en het middelbare onderwijs zijn t/m maandag 6 april gesloten; ook universiteiten en hogescholen zijn gesloten en hebben in een aantal gevallen aan gekondigd pas na de zomer op te gaan. Het centraal eindexamen gaat niet door, scholen kunnen leerlingen een diploma geven op basis van schoolexamens.

Ook de muziekschool is gesloten.

De redactie van De Orkaan Junior deed verslag van hun eerste digitale schooldag.

Wonen / Dieren

Huurders kunnen via mail en telefoon met vragen terecht bij de corporaties. Dat geldt ook bij dreigende achterstand met betaling van de huur. Waar mogelijk proberen de corporaties regelingen te treffen met huurders. Corporaties passen hun dienstverlening zodanig aan dat waar dat kan, direct contact wordt vermeden.

Corporaties treden waar mogelijk huurders tegemoet die in verband met coronavirus in de (betalings-) problemen komen. Per situatie wordt door elke corporatie met de huurder overlegd over een mogelijke betalingsregeling.

Dierenzorg Zaanstreek gaat werken met een halve bezetting op de Dierenambulance en rijdt alleen uit voor spoed én ongevallen.

Websites

Foto’s

winkelcentrum kalf wim de jong maart 2020

winkelcentrum ’t Kalf (Wim de Jong)

 

huisartsenpost

huisartsenpost De Koog

Bakery Institute, Verskade (foto Edwin Wielenga)
Bakery Institute, Verskade (foto Edwin Wielenga)
onbekende mededeing s v westen
Fietsendepot, Zaandam (foto Siem van Westen)

 

Vakken bij de zelfscan-kassa's van AH. foto: Ton R. Vermij
Vakken bij de zelfscan-kassa’s van AH. foto: Ton R. Vermij

 

bart vd laan knollendam
(Foto boven: bord bij voetbalclub Knollendam in Oostknollendam, gemaakt door Bart van der Laan).

 

Foto: Edwin Wielenga
vis AH corona
deka hesjes
Dekamarkt-hesjes van personeel
ZCFC-terrein dicht (foto ZCFC)
ZCFC-terrein dicht (foto ZCFC)

 

triage tent zmc 20 maart 2020 orkaan 2

 

Primark dicht
Primark dicht

 

markt zaandam dicht gesloten maart 2020 orkaan
Laatste dag markt Zaandam

 

zaanse schans rustig maart 2020 orkaan

rustig op de Zaanse Schans

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Gre Luttik

    Draaideur ZMC? Gaan meer mensen in een vak. Ik moet naar de dagbehandeling. Lift in het ZMC? Mogen drie personen tegelijk in. Nergens ontsmettingsmiddelen. Gestolen door onverlaten word me verteld. Ik hoor tot een risicogroep. Veilig gevoel? Nee. Angst na dit avontuur? Ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *