In de Zaanstreek zijn nu 96 patiënten geregistreerd met het coronavirus, 30 patiënten zijn opgenomen in het ZMC. Twee personen zijn aan het virus overleden.

De Veiligheidsregio heeft nieuwe richtlijnen bekend gemaakt over wat ondernemers kunnen doen als mensen zich in de winkel niet aan de maatregelen houden. Dat kan een winkelverbod betekenen.

Met de nieuwe noodverordening kan groepsvorming aangepakt worden. Zaanstad heeft aanvullende maatregelen voor ondernemers: belastingen zijn opgeschort, tot tenminste 6 april komen er geen aanmaningen, huur gemeentelijke panden wordt uitgesteld, uitstaande facturen van ondernemers worden snel betaald. Het ZZP-loket gaat maandag 30 maart open. Ook ondernemers in de non-food kunnen steun aanvragen.

Maatregelen voor scholen en horeca zijn nog verlengd t/m 28 april. Koningsdag, bevrijdingsfeesten en 4 mei vieringen gaan niet door.

Situatie 30 maart, 14.00 uur

Tot dusver zijn twee 80-jarige Zaanse corona-patiënten overleden: een man uit Zaanstad en een inwoner van Wormerland. In het ZMC zijn 30 patiënten met het coronavirus opgenomen (1 minder dan gister). Volgens het RIVM is het aantal besmettingen in de Zaanstreek 96 (gister 71) waarvan 75 in Zaanstad, 8 in Oostzaan en 13 in Wormerland. (onder de grafieken gaat het verhaal verder)

corona zmc

corona gemeenten 30 maart

Het aantal besmettingen is in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, dat gebeurt nu vooral bij “patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.” Volgens het RIVM is er wel een lichtpuntje:

“het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken.”

In Nederland zijn nu 11.750 positief geteste mensen (plus 884 sinds 29 maart), daarvan zijn 3.990 in het ziekenhuis opgenomen (of opgenomen geweest), 507 meer dan gister. In de afgelopen 24 uur zijn 93 patiënten overleden (minder dan gister) aan COVID-19 wat het totale aantal sterfgevallen sinds 6 maart op 864  brengt. De meeste positief geteste mensen wonen in Noord Brabant (zie kaart).

Bij de sterfgevallen in de laatste 24 uur zitten volgens het RIVM ook sterfgevallen van langer geleden, uit de cijfers met de precieze overlijdensdata blijkt dat het hoogste aantal op 26 maart (104) was. Verhaal gaat door onder grafiek.

corona nederland 30 maart

Tips van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

“was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt. Pas als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt moet je bellen met de huisarts of huisartsenpost.”

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen, sluitingen en acties in de Zaanstreek. Tips of aanvullingen? Mail De Orkaan.

Foto boven: restaurant Piri Piri Zaandam.

ZMC, verpleeghuizen en huisartsen

Bij het ZMC is een Triage-tent geplaatst:

“waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van Corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na beoordeling is er een aparte route voor patiënten zonder- en met verdenking het ziekenhuis in.”

Bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het Corona virus is geen bezoek toegestaan.

Het Zaans Medisch Centrum heeft een eigen desinfectie methode ontwikkeld om FFP1 mondmaskers te desinfecteren door middel van het gebruik van een UV-C robot.

De avondpoli bloedafname op dinsdagavond is dicht. Overdag (op werkdagen) is poli bloedafname op reguliere tijden open voor patiënten die niet hoesten, verkouden zijn, keelpijn en/of koorts hebben. Patiënten die deze klachten vertonen moeten op een andere tijdstip terugkomen.

In Topsporthal De Koog is inmiddels een huisartsenpost voor ‘reguliere zorg’ en griepgevallen ingericht. Hier moet eerst naar doorverwezen worden door de huisarts.

Bezoek is niet langer toegestaan bij verpleeghuizen.

Acties

Voorverpakte beschermingsmiddelen die mensen nog hebben liggen, kunnen worden afgegeven bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 07:30 – 17:00 uur, melden bij de receptie. Vanaf deze locatie worden ze herverdeeld onder zorginstellingen.

Wie z’n buren wil helpen (boodschappen, babbeltje) kan dit affiche achter het raam hangen (Corona buurthulp-pdf downloaden en uitprinten). Idee van Bas Sommeijer.

Buurtbewoners kunnen een Fronik Burenpakket voor een ander bestellen. Het pakket is er in twee varianten en bevat onder andere eieren, aardappels en een kaartje met daarop de tekst van de verzender.

Op Facebook is een Corona Hulp Groep Zaanstad gestart.

Winkels

Zaanstad heeft de markten in Zaandam en Wormerveer gesloten. Krommenie (dinsdag) en Wormer (vrijdag) gaan voorlopig door. Sommige marktkramen bezorgen ook.

Een aantal winkels (bijvoorbeeld Primark, C&A, KPN) zijn gesloten, alle kappers en nagelstudio’s zijn dicht. Bij Stadshart Zaandam zijn veel ondernemers overgestapt op bezorgen. Bakery Institute lanceert #ikbakthuis op Instagram en Facebook.

Winkels die open zijn vragen aan klanten om maximaal met enkele klanten tegelijk binnen te zijn, 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren en met PIN te betalen. De grens van contactloos betalen is nu € 50.

Bij AH is er ’s morgens een speciaal ouderen-uurtje (70+).

De Voedselbank vraagt “lang houdbaar voedsel. Breng je pasta, rijst, alles in blik, ontbijtkoek, en aardappelpuree op dinsdag, woensdag of donderdag van 10-13 uur op de Industrieweg 15C in Assendelft.”

Horeca

Alle gelegenheden waar je wat kan eten of drinken zijn voorlopig t/m 6 april gesloten.

Sommige horeca-zaken zijn overgeschakeld op thuisbezorging (dat zagen we bij Brouwerij Hoop, Lab-44 en D’Swarte Walvis, Ciao Foodbar) of heeft een take-away van hun zaak gemaakt. Bij coffeeshops spotten we meeneemwiet.

Openbaar Vervoer

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het bedrijf hanteert met ingang van dit weekend een weekendrooster waardoor er lijnen zijn uitgevallen en er minder bussen rijden. Omdat het is sommige gevallen toch te druk werd rijden er wel meer bussen in de ochtendspits. Ook wordt er vanaf maandag 30 maart een vroegere bus ingezet.

De NS heeft vrijwel alle intercity’s uit de dienstregeling gehaald, maar die tussen Den Helder en het zuiden van het land blijven rijden.

Het Fietsenpakhuis is gesloten. Ook het fietsendepot is beperkt open. Bij de Nietzovlotbrug zijn borden geplaatst om mensen bij het wachten op 1,5 meter afstand te houden.

Cultuur en sport

Theatervoorstellingen en evenementen gaan niet door, concerten zijn verschoven, er zijn geen kerkdiensten en geen vrijdaggebed in moskeeën, bioscopen zijn dicht. De Fabriek biedt online films aan.

Wouter Harbers speelt niet in Bullekerk maar streamt elke ochtend van 11.00 tot 11.20 uur een gratis koffieconcert via zijn live-stream.

Bij Danshotspot Van Kooten kan je online danslessen volgen.

Het Zaans Museum is gesloten. Op de Zaanse Schans zijn alle molens gesloten. Het Zaans Natuur en Milieucentrum is dicht, de Heemtuin is vanaf 23 maart ook dicht. ArtZaanstad is dicht.

ZaanPride (Zaanse Regenboogweek) is verplaatst van juni naar woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus.

Ook de Bieb is dicht maar jeugdleden kunnen vooraf bestelde boeken afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.

Alle sportwedstrijden zijn afgelast. Kantines zijn dicht en trainingen zijn afgelast. Ook sportverenigingen kunnen nu overheidssteun aanvragen.

Alle zwembaden in Zaanstad, de sporthallen en gymzalen zijn gesloten. Ook is er geen sportbuurtwerk, verenigingsondersteuning en zijn naschoolse activiteiten gestaakt.

Politiek en openbaar bestuur

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad is er een beperkte bezetting (stadhuis alleen op afspraak te bezoeken tussen 9.00 uur tot 13.00 uur). Ook in Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen (Zaanstad) zijn afgelast. Tot 1 mei zijn geen raadsvergaderingen in het gemeentehuis van Wormerland. In Oostzaan wordt zonder publiek vergaderd.

Voor getroffen ondernemers heeft Zaanstad een speciale website in het leven geroepen.

Hier de landelijke maatregelen (ook voor ZZP’ers)

Zaanstad roept op geen grof vuil weg te brengen vanwege de drukte bij het depot.

Onderwijs

Basisscholen en het middelbare onderwijs zijn t/m maandag 6 april gesloten; ook universiteiten en hogescholen zijn gesloten en hebben in een aantal gevallen aan gekondigd pas na de zomer op te gaan. Het centraal eindexamen gaat niet door, scholen kunnen leerlingen een diploma geven op basis van schoolexamens.

Ook de muziekschool is gesloten.

De redactie van De Orkaan Junior deed verslag van hun eerste digitale schooldag.

Wonen / Dieren

Huurders kunnen via mail en telefoon met vragen terecht bij de corporaties. Dat geldt ook bij dreigende achterstand met betaling van de huur. Waar mogelijk proberen de corporaties regelingen te treffen met huurders. Corporaties passen hun dienstverlening zodanig aan dat waar dat kan, direct contact wordt vermeden.

Dierenzorg Zaanstreek gaat werken met een halve bezetting op de Dierenambulance en rijdt alleen uit voor spoed én ongevallen.

Websites

Foto’s

casa piri piri

Borden bij De Windroos, foto: Willem Croese
Borden bij De Windroos, foto: Willem Croese
houd afstand brug zaandam maart 2020 orkaan
Afstand houden bij de Nietzovlotbrug

 

winkelcentrum kalf wim de jong maart 2020
winkelcentrum ’t Kalf (Wim de Jong)

 

huisartsenpost
huisartsenpost De Koog
onbekende mededeing s v westen
Fietsendepot, Zaandam (foto Siem van Westen)

 

Vakken bij de zelfscan-kassa's van AH. foto: Ton R. Vermij
Vakken bij de zelfscan-kassa’s van AH. foto: Ton R. Vermij

 

bart vd laan knollendam
(Foto boven: bord bij voetbalclub Knollendam in Oostknollendam, gemaakt door Bart van der Laan).

 

Foto: Edwin Wielenga
vis AH corona
deka hesjes
Dekamarkt-hesjes van personeel
ZCFC-terrein dicht (foto ZCFC)
ZCFC-terrein dicht (foto ZCFC)

 

triage tent zmc 20 maart 2020 orkaan 2

 

Primark dicht
Primark dicht

 

markt zaandam dicht gesloten maart 2020 orkaan
Laatste dag markt Zaandam

 

zaanse schans rustig maart 2020 orkaan
rustig op de Zaanse Schans