Koog a/d Zaan: Lagendijk 1 in de steigers

In maart 2018 kocht Stadsherstel panden aan de Lagendijk in Koog aan de Zaan: de voormalige Honig-villa waar nu apotheek Groesbeek en een huisartsenpraktijk zijn gevestigd en het houten huis met stenen gevel op nr 1.

Dat laatste huis, een voormalige postkamer, wordt nu gerestaureerd.

Lagendijk 1 is een rijksmonument en een typisch voorbeeld van Zaanse houtbouw. Het is oorspronglijk 17e-eeuws en bevat volgens Stadsherstel ook in het interieur nog diverse originele onderdelen. De voordeur is bijvoorbeeld waarschijnlijk nog origineel.

Het houten huis heeft aan de straatkant een gemetselde gevel. De kopse gevel is van hout. In de jaren 1973-1975 is de woning gerestaureerd onder leiding van architectenbureau J. Schipper. Helaas zijn toen de tegels van de schouwen (smuigers) gepikt.

Bij de aankoop was duidelijk dat de voorgevel naar achteren helde en dat de fundering vernieuwd moet worden. Dat wordt nu aangepakt (foto boven en helemaal onder). De foto meteen hieronder is van Stadsherstel en is genomen voor de werkzaamheden.

Stadsherstel kocht eerder ook het ‘geboortehuis‘, De Bullekerk, Honig-panden in Koog a/d Zaan, Westzijde 38, de Waakzaamheid, de Zuidervermaning in Westzaan, de Fronik-boerderij, Zaandijkerkerk, Lab44 op het Hembrugterrein en Fort Krommeniedijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *