De vijfde keer dat MijnOverheid langskomt, deze keer met een aanbod van Gemeenten (en het Waterschap!) om geld terug te storten.
Banken, online diensten, WeTransfer, woningnet, Vattenfall, belastingdienst, postNL, McAfee, Rabo, Apple, KvK, Handelsregister, Overheid, DigiD, Netflix, BOL.com, cloud-opslag, telefoon-aanbieders, Facebook, credit-cards, Interpol, PostNL, MijnOverheid… geen bedrijf of instelling ontkomt aan pogingen van criminelen om klanten van deze diensten (veel) geld af te troggelen.
Deel 50: De afzender: ‘dagelijksezaken’, gehost op het Zonnet-domein (die adverteren met ‘Uw website en e-mail optimaal beveiligd tegen hackers, spam en virussen?), de url is howtorelaxmorefun.com. Twee aanwijzingen dat het mis zit met deze mail. Het gaat over teruggave 2024. Maar niet heus. Ook leuk is de waarschuwing: de Berichtenbox van MijnOverheid heeft een storing, dus je moet het wel in je browser lezen. Niet klikken dus.
Eerder deze week kregen we ook een andere Rabo-nepper, die kwam van het snelnet-domein en verwees naar een .com-adres. Allemaal foute boel dus.

Eerder schreven we al over de volgende phishingpogingen:
- Corona-phishing
- Woningnet-phishing
- ING-phishing
- Rabo en SNS-nepmail
- KvK-phishing
- PostNL-phishing
- WeTransfer-phishing
- DigiD-phishing
- ICS/creditcard-phishing
- MijnOverheid (Energietoeslag)-phishing
- Mail-account (limiet overschreden)
- iCloud-phishing: ‘gratis’ 50 GB
- WeTransfer-phishing (II)
- Credit Card-phishing (II)
- T-Mobile phishing
- Netflix-phishing
- Controle Handelsregister? Nee, phishing!
- EHerkenning waarschuwing? Nee: online fraude!
- In het vizier bij Interpol? Nee: Oplichting!
- Bunq
- McAfee©-Phishing
- BOL.com
- Vattenfall
- Belastingdienst-phishing
- RABO (II)
- MijnOverheid (QR-code)
- Cloud-opslag
- FedEx
- ICS-sms
- Bunq II
- Mail-wachtwoord
- BOL.com (II)
- Belastingdienst (II)
- Ziggo
- Belastingdienst (III)
- Netflix (II)
- ANWB
- Woningisolatie
- PostNL (II)
- Credit Card (III)
- Rijksoverheid: Noodpakket
- KvK (II)
- DigiD (II)
- MijnOverheid (III)
- MijnOverheid (IV)
- RABO (III)
- MijnOverheid (V)
Hoe herken je phishing? De boodschap bevat een dreigement (account afgesloten of opgeschort, een boete of aanslag) of beloning (prijs, korting, geld terug) en meestal wordt gevraagd om snel te reageren (laatste waarschuwing). Spelling en stijl vertonen tekortkomingen. De afzender (mailadres) komt niet overeen met de domeinnaam van die zogenaamde afzender. De mail (of sms) bevat het verzoek om persoonsgegevens te controleren of bij te werken. De links in de mail (zichtbaar maken door er met de muis overheen te gaan) verwijzen vaak naar vreemde websites en domeinen (niet klikken dus), ook een verkorte link (bit.ly) is verdacht.
Door Piet Bakker, info uit phishing-mail.