Zaanstad: 14 partijen voor de gemeenteraad, VDP en PvdM haken af

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad doen 14 van de 15 partijen mee die nu in de raad zitten. Alleen Lokaal Zaans (LZ) heeft besloten niet mee te doen.

Nieuwe partijen hebben zich niet gemeld. De Vrije Democratische Partij van Burhan Gökalp heeft in december wel haar naam laten registreren maar heeft geen kandidatenlijst ingeleverd. Derk van Tongeren, de ‘voorman’ van de Partij voor de Minima heeft zich toch niet met een blanco lijst aangemeld.

ROSA heeft met 37 kandidaten de langste lijst ingeleverd, de PVV (3 zetels bij vorige verkiezingen) heeft met 6 kandidaten de kortste lijst. DENK (gaat volgens eigen zeggen voor 5 zetels) heeft 7 kandidaten. Nieuwkomer BvNL (ex PVV’ers Homme Heida en Koert Calkhoven) hebben 14 mensen op hun lijst.

Bij PvdA, PvdD en CU staan de lijsttrekkers van de vorige verkiezing (Songül Mutluer, Judit Raa en Rita Visser) nu op de laatste plaats. Bij GroenLinks wordt de lijst geduwd door de huidige fractievoorzitter Romkje Mathkor. Bij de VVD is oud-wethouder Dennis Straat lijstduwer. Bij D66 wordt die rol door gedeputeerde Ilse Zaal vervuld (raadslid Jan de Vries staat op de 29e plek). De POV heeft twee horeca-tijgers als lijstduwer: Ad de Lang (Babbels) en Fred de Wal (Chow Chow Bar).

ROSA’s lijsttrekker is wethouder Natasja Groothuismink, de lijsttrekker uit 2018 (en huidig fractievoorzitter) Ruud Pauw staat 7e. Piet Keijzer, oud-wethouder voor de SP is lijstduwer bij ROSA. Gerard Ram, lijsttrekker in 2018 bij de VVD (en korte tijd wethouder) staat nu 10e op de lijst.

De 14 partijen die meedoen met de verkiezingen in Zaanstad met de lijsttrekkers:

De Socialisten – de drie voormalige SP-leden – doen niet mee. LZ-fractieleider Marianne de Boer is overgestapt naar DZ. Tyler ter Meulen die aanvankelijk de lijst van Lokaal Zaans zou aanvoeren, wilde overstappen naar Forum voor Democratie waarna hij bij LZ aan de dijk gezet werd. FvD heeft aangekondigd niet mee te doen in Zaanstad. Er is een kersverse afdeling van Bij1 in de Zaanstreek, maar die partij gaf aan dit jaar nog niet te willen doen.

Lees ook: 2018-2022: zeven gemeenteraden in Zaanstad

Vrijdag worden tijdens een openbare zitting van het stembureau de lijstvolgorde en de definitieve lijsten bekend gemaakt. Bij sommige lijsten zijn nog kleine onvolkomenheden zoals niet gelijkende handtekeningen, verkeerde BSN of ontbrekende gegevens in de personalia.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *