Jan Hamming, nu burgemeester van Heusden, gefeliciteerd met de mooiste baan van Nederland in een stad met een rijke geschiedenis en een machtige diversiteit aan mensen, middelen en mogelijkheden.

Gisteren is het exact 5 jaar geleden dat we aankondigden dat u onze nieuwe burgervader zou zijn. Samen werden we 5 jaar ouder en hand in hand groeiden we door. In ‘uw tijd’ werden we de aangewezen lokale publieke media-instelling voor Zaanstad en Wormerland, maar vanaf het begin volgden we u op de voet.

We maakten een klein overzicht om dit heugelijke feit te vieren.

Indertijd was u burgervader in het Brabantse Heusden, maar u zei verliefd te zijn geworden op de Zaan, ondanks het vrij wanhopige wervingsfilmpje dat personeelszaken van Zaanstad had gemaakt: 

Uw voordracht viel in vruchtbare aarde. Niemand minder dan Ruud Pauw, voorzitter van de vertrouwenscommissie die voor u koos, zei over u:

“Hij stroopt zijn mouwen op springt op tafel en zegt: ‘aanvallen jongens, we gaan er nu tegenaan!’ Nou, en dan lopen de troepen achter hem aan”.

De troepen waren het opvallend met elkaar eens: ze noemden u een ‘enthousiaste man’.

In Den Bosch was de teleurstelling groot. Sjef van Creij die daar in de vertrouwenscommissie zat, en oud-wethouder Jos van Son lekten naar het Brabants Dagblad dat u daar ook de gedroomde kandidaat was. Maar de Oeteldonkers moesten het doen met nummer 2 (Jack Mikkers van de VVD) en wij kregen u!

Het voelde als een verliefdheid die beginperiode. Weet u nog? U vergeleek ons met Julia!

“Ik heb me heel lang gevoeld als een Romeo die onder het balkon met z’n gitaartje stond te spelen en te zingen, en uiteindelijk is die liefde beantwoord door Julia. En dat was Zaanstad.”

U wist zelfs Zaanstad op de kaart aan te wijzen!

Geslaagd!

De Orkaan-redactie verwelkomde u hartelijk en enthousiast. We zochten hard mee naar een geschikte woning in Zaanstad. En u vond een prachtig stekje in september 2018.

Bij uw installatie, als 8e burgemeester van Zaanstad, op 27 september 2017 maakten we ook kennis met uw lieve vrouw Roja:

Uw eerste week ging razendsnel voorbij!

In november 2017 bezocht u het Sinterklaashuis (in diezelfde maand vertelden we u hoe u Sinterklaas precies naar de Zaan zou kunnen halen), maar u bleek geen getalenteerde piet te zijn:

Uw goede voornemen voor 2018 was: meer crimefigten. U startte dat jaar met het sluiten van drie woningen die in verband werden gebracht met drugs:

“De Opiumwet biedt de mogelijkheid om particuliere woningen te sluiten na een drugsvondst. In Zaanstad werd daar tot nu toe terughoudend mee om gegaan. Maar dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om het afgeven van een stevig signaal: dit tolereren we niet”

Wij plaatsten indertijd het persbericht 1:1, omdat we liever aan het bier en aan de bitterballen gingen. In de jaren erna volgden nog ontelbaar meer van deze persberichten.

Als burgemeester had u ook te maken met het flinke dossier over het Cultuurcluster. Uw college wilde heel graag dat het er kwam, en er werd op kosten van Zaanstad een heus reclamefilmpje gemaakt. Daarin mocht niet meer gesproken worden over een ‘cluster’. Nee, het werd een cultuurHuis:

De gemoederen liepen soms hoog op, en u voelde zich zelfs genoodzaakt aangifte te doen wegens het lekken van geheime informatie. #geheim Uiteindelijk kwam het cluster er niet. Mocht u het hele verhaal nog eens terug willen kijken, dan vindt u hier een handige tijdlijn.

In oktober ontving u hoog bezoek! Koning willem Alexander mocht u de hand schudden bij zijn bezoek aan Groenland:

Foto: Natascha Looze

En, ja! Er was meer hoog bezoek! U boekte een groot succes en landelijke bewondering toen in 2018 Sinterklaas inderdaad naar Zaanstad kwam! Helaas gaf u De Orkaan die alles volledig voorkauwde aan uw ambtenaren geen ereplek op het bordes, maar dat kon de pret niet drukken! U koos ervoor demonstraties toe te staan en de intocht werd echt een feest!

In 2018 nam u zich voor om meer crime te fighten en ook voor 2019 leek dat uw voornemen. 1 januari begon met een flinke portie preventief gevoel aan mensen die toevallig op een plek liepen waarvan u had gesteld dat het een risicoplek was:

‘Een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben.’ 

Maar blij of niet en niet, de maatregel werd verlengd en bleef. En kwam later nog vaak ter sprake op De Orkaan. Als crimefighter gaat u sowieso best ver. U draaide er uw hand neus niet voor om, om xtc te snuiven.

Een terugkerend onderwerp is ook de bruggen van Zaanstad. Maar, hoewel u over de veiligheid gaat, was wethouder Gerard Slegers doorgaans het meest zichtbaar op dat dossier.

Jort Plomp

Ook ettert het nog altijd op de Zaanse Schans. Wij maakten in 2019 een analyse voor u, en we hopen dat de belanghebbenden en u er eindelijk onder het genot van een glaasje molenbitter dit jaar een keer uit zullen komen.

U feliciteerde een hoop oude mensen met hun verjaardag of huwelijk en deelde meerdere erepenningen uit. Waaronder ook aan de nestor van de Zaanse raad Ruud Pauw, die kort daarna overleed.

U ligt goed bij de jeugd. Voor Monumenten Spreken stond u voor de klas. De leerlingen waren zeer te spreken over uw didactische kwaliteiten:

En ook de kinderen van de Zaanse theaterschool zagen in u een toptalent. U spatte van het podium in uw kleurige regenboogpak:

Ook aan Zaanstad ging vanaf 2020 corona niet voorbij. U had uw handen vol met de maatregelen, de inrichting van teststraten, priklocaties, gedupeerde ondernemers, handhaving van de regels, en u riep op om naar elkaar om te blijven kijken:

Intussen voerde u de Luilakvuren geruisloos via de achterdeur af, en regelde u forse financiële steun voor onze achterstandswijken. en u ging het gesprek aan met ‘de gebruikers’ van Het Veldpark, en in oktober 2020 kwam de crimefighter in u weer naar boven: u vaardigde een messenverbod uit, waaraan nogal wat juridische kanttekeningen zitten volgens de jurist die De Orkaan ernaar vroeg. Ook werd de stoep voor uw huis door volwassen kleuters beklad en besloot u dat Sint Maarten op 1,5 meter afstand gewoon gevierd mocht worden. Sinterklaas viel echter buiten de boot, de sluiting van Ornina werd teruggedraaid, er was iets met een avondklok, u bent fan van camera’s en van camera’s, Roya werd gevaccineerd (en uzelf ook!), u Keti-Koti’de, en u opende ’the street of music’ in de Klauwershoek (die inmiddels weer op haar gat ligt):

Ook hield u in die 5 jaar een heleboel geheim.

Het is geen toeval dat het beroep van ‘Zwartlakker’ dankzij Zaanstad tegenwoordig officieel is opgenomen in de Nationale Beroepengids.

Voor de opvang van vluchtelingen maakt u zich hard. Zowel op de boten in de Achtersluispolder als op de cruiseschepen aan de Havenstraat maakte u ruimte voor mensen die het nodig hebben. We interviewden u over de opvang van mensen uit Oekraïne:

In oktober 2021 maakte u een foutje: u ondertekende het VNO-NCW-manifest waarin ‘ontwikkelruimte’ voor Schiphol wordt gevraagd. Terwijl de meerderheid van de raad van Zaanstad tegen groei van Schiphol is. Daar vond Henk Visser iets van. U schreef een brief aan Jacco Vonhof van VNO-NCW om de boel recht te zetten.

Begin dit jaar maakte u bekend dat er een 3e coffeeshop in Zaanstad kan komen. En wel in Zaanstad Noord. Er moest een loting en een selectieprocedure gestart worden. De loting pakte nogal grappig uit, en de procedure loopt. Intussen pleitte u voor opening van de horeca en de cultuursector bij het kabinet, terwijl u wel moest handhaven op de nachtopening.

De bouw en het ambtelijke apparaat kraakte en piepte de afgelopen periode, waardoor het verlenen van vergunningen, en het bouwen vertraging opliep. Ook moest u reageren op ‘het feit’ dat een Zaans raadslid geïntimideerd is door een lid van het College van B&W. Wie wie intimideerde is ons niet duidelijk geworden.

Uw laatste wapenfeit is dat u de boerenblokkade zonder geweld, maar in goed overleg tot een einde wist te brengen in Zaandam.

Beste burgemeester Hamming, terugkijkend op die 5 jaar: het is omgevlogen! We hopen dat u nog altijd verliefd bent op ons en dat u zich de komende 5 jaar met evenveel enthousiasme blijft inzetten voor de stad aan de Zaan.