5 jaar Hamming: Beste burgemeester Hamming,

Jan Hamming, nu burgemeester van Heusden, gefeliciteerd met de mooiste baan van Nederland in een stad met een rijke geschiedenis en een machtige diversiteit aan mensen, middelen en mogelijkheden.

Gisteren is het exact 5 jaar geleden dat we aankondigden dat u onze nieuwe burgervader zou zijn. Samen werden we 5 jaar ouder en hand in hand groeiden we door. In ‘uw tijd’ werden we de aangewezen lokale publieke media-instelling voor Zaanstad en Wormerland, maar vanaf het begin volgden we u op de voet.

We maakten een klein overzicht om dit heugelijke feit te vieren.

Indertijd was u burgervader in het Brabantse Heusden, maar u zei verliefd te zijn geworden op de Zaan, ondanks het vrij wanhopige wervingsfilmpje dat personeelszaken van Zaanstad had gemaakt: 

Uw voordracht viel in vruchtbare aarde. Niemand minder dan Ruud Pauw, voorzitter van de vertrouwenscommissie die voor u koos, zei over u:

“Hij stroopt zijn mouwen op springt op tafel en zegt: ‘aanvallen jongens, we gaan er nu tegenaan!’ Nou, en dan lopen de troepen achter hem aan”.

De troepen waren het opvallend met elkaar eens: ze noemden u een ‘enthousiaste man’.

In Den Bosch was de teleurstelling groot. Sjef van Creij die daar in de vertrouwenscommissie zat, en oud-wethouder Jos van Son lekten naar het Brabants Dagblad dat u daar ook de gedroomde kandidaat was. Maar de Oeteldonkers moesten het doen met nummer 2 (Jack Mikkers van de VVD) en wij kregen u!

Het voelde als een verliefdheid die beginperiode. Weet u nog? U vergeleek ons met Julia!

“Ik heb me heel lang gevoeld als een Romeo die onder het balkon met z’n gitaartje stond te spelen en te zingen, en uiteindelijk is die liefde beantwoord door Julia. En dat was Zaanstad.”

U wist zelfs Zaanstad op de kaart aan te wijzen!

Geslaagd!

De Orkaan-redactie verwelkomde u hartelijk en enthousiast. We zochten hard mee naar een geschikte woning in Zaanstad. En u vond een prachtig stekje in september 2018.

Bij uw installatie, als 8e burgemeester van Zaanstad, op 27 september 2017 maakten we ook kennis met uw lieve vrouw Roja:

Uw eerste week ging razendsnel voorbij!

In november 2017 bezocht u het Sinterklaashuis (in diezelfde maand vertelden we u hoe u Sinterklaas precies naar de Zaan zou kunnen halen), maar u bleek geen getalenteerde piet te zijn:

Uw goede voornemen voor 2018 was: meer crimefigten. U startte dat jaar met het sluiten van drie woningen die in verband werden gebracht met drugs:

“De Opiumwet biedt de mogelijkheid om particuliere woningen te sluiten na een drugsvondst. In Zaanstad werd daar tot nu toe terughoudend mee om gegaan. Maar dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om het afgeven van een stevig signaal: dit tolereren we niet”

Wij plaatsten indertijd het persbericht 1:1, omdat we liever aan het bier en aan de bitterballen gingen. In de jaren erna volgden nog ontelbaar meer van deze persberichten.

Als burgemeester had u ook te maken met het flinke dossier over het Cultuurcluster. Uw college wilde heel graag dat het er kwam, en er werd op kosten van Zaanstad een heus reclamefilmpje gemaakt. Daarin mocht niet meer gesproken worden over een ‘cluster’. Nee, het werd een cultuurHuis:

De gemoederen liepen soms hoog op, en u voelde zich zelfs genoodzaakt aangifte te doen wegens het lekken van geheime informatie. #geheim Uiteindelijk kwam het cluster er niet. Mocht u het hele verhaal nog eens terug willen kijken, dan vindt u hier een handige tijdlijn.

In oktober ontving u hoog bezoek! Koning willem Alexander mocht u de hand schudden bij zijn bezoek aan Groenland:

Foto: Natascha Looze

En, ja! Er was meer hoog bezoek! U boekte een groot succes en landelijke bewondering toen in 2018 Sinterklaas inderdaad naar Zaanstad kwam! Helaas gaf u De Orkaan die alles volledig voorkauwde aan uw ambtenaren geen ereplek op het bordes, maar dat kon de pret niet drukken! U koos ervoor demonstraties toe te staan en de intocht werd echt een feest!

In 2018 nam u zich voor om meer crime te fighten en ook voor 2019 leek dat uw voornemen. 1 januari begon met een flinke portie preventief gevoel aan mensen die toevallig op een plek liepen waarvan u had gesteld dat het een risicoplek was:

‘Een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben.’ 

Maar blij of niet en niet, de maatregel werd verlengd en bleef. En kwam later nog vaak ter sprake op De Orkaan. Als crimefighter gaat u sowieso best ver. U draaide er uw hand neus niet voor om, om xtc te snuiven.

Een terugkerend onderwerp is ook de bruggen van Zaanstad. Maar, hoewel u over de veiligheid gaat, was wethouder Gerard Slegers doorgaans het meest zichtbaar op dat dossier.

Jort Plomp

Ook ettert het nog altijd op de Zaanse Schans. Wij maakten in 2019 een analyse voor u, en we hopen dat de belanghebbenden en u er eindelijk onder het genot van een glaasje molenbitter dit jaar een keer uit zullen komen.

U feliciteerde een hoop oude mensen met hun verjaardag of huwelijk en deelde meerdere erepenningen uit. Waaronder ook aan de nestor van de Zaanse raad Ruud Pauw, die kort daarna overleed.

U ligt goed bij de jeugd. Voor Monumenten Spreken stond u voor de klas. De leerlingen waren zeer te spreken over uw didactische kwaliteiten:

En ook de kinderen van de Zaanse theaterschool zagen in u een toptalent. U spatte van het podium in uw kleurige regenboogpak:

Ook aan Zaanstad ging vanaf 2020 corona niet voorbij. U had uw handen vol met de maatregelen, de inrichting van teststraten, priklocaties, gedupeerde ondernemers, handhaving van de regels, en u riep op om naar elkaar om te blijven kijken:

Intussen voerde u de Luilakvuren geruisloos via de achterdeur af, en regelde u forse financiële steun voor onze achterstandswijken. en u ging het gesprek aan met ‘de gebruikers’ van Het Veldpark, en in oktober 2020 kwam de crimefighter in u weer naar boven: u vaardigde een messenverbod uit, waaraan nogal wat juridische kanttekeningen zitten volgens de jurist die De Orkaan ernaar vroeg. Ook werd de stoep voor uw huis door volwassen kleuters beklad en besloot u dat Sint Maarten op 1,5 meter afstand gewoon gevierd mocht worden. Sinterklaas viel echter buiten de boot, de sluiting van Ornina werd teruggedraaid, er was iets met een avondklok, u bent fan van camera’s en van camera’s, Roya werd gevaccineerd (en uzelf ook!), u Keti-Koti’de, en u opende ’the street of music’ in de Klauwershoek (die inmiddels weer op haar gat ligt):

Ook hield u in die 5 jaar een heleboel geheim.

Het is geen toeval dat het beroep van ‘Zwartlakker’ dankzij Zaanstad tegenwoordig officieel is opgenomen in de Nationale Beroepengids.

Voor de opvang van vluchtelingen maakt u zich hard. Zowel op de boten in de Achtersluispolder als op de cruiseschepen aan de Havenstraat maakte u ruimte voor mensen die het nodig hebben. We interviewden u over de opvang van mensen uit Oekraïne:

In oktober 2021 maakte u een foutje: u ondertekende het VNO-NCW-manifest waarin ‘ontwikkelruimte’ voor Schiphol wordt gevraagd. Terwijl de meerderheid van de raad van Zaanstad tegen groei van Schiphol is. Daar vond Henk Visser iets van. U schreef een brief aan Jacco Vonhof van VNO-NCW om de boel recht te zetten.

Begin dit jaar maakte u bekend dat er een 3e coffeeshop in Zaanstad kan komen. En wel in Zaanstad Noord. Er moest een loting en een selectieprocedure gestart worden. De loting pakte nogal grappig uit, en de procedure loopt. Intussen pleitte u voor opening van de horeca en de cultuursector bij het kabinet, terwijl u wel moest handhaven op de nachtopening.

De bouw en het ambtelijke apparaat kraakte en piepte de afgelopen periode, waardoor het verlenen van vergunningen, en het bouwen vertraging opliep. Ook moest u reageren op ‘het feit’ dat een Zaans raadslid geïntimideerd is door een lid van het College van B&W. Wie wie intimideerde is ons niet duidelijk geworden.

Uw laatste wapenfeit is dat u de boerenblokkade zonder geweld, maar in goed overleg tot een einde wist te brengen in Zaandam.

Beste burgemeester Hamming, terugkijkend op die 5 jaar: het is omgevlogen! We hopen dat u nog altijd verliefd bent op ons en dat u zich de komende 5 jaar met evenveel enthousiasme blijft inzetten voor de stad aan de Zaan.

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Frans Kwast

  Tsja…een moeilijk ambt, in moeilijke tijden, in een moeilijke stad. Ik geef het je te doen.
  Hamming, tijd om na te denken of je nog 6 jaar in dat zaanse gezeik wil gaan werken. Goed doe je het hier in Zaanstad nooit.

 • hans van rheenen

  Zó, deze melding van De Orkaan staat als een (Zaans) huis … een beetje gestapeld op de on-gedempte Gracht.

  Jammer, dat we nu juist in een heftige fase van onverdraaglijke groeipijn zitten, bij de gemeente, bij de hardwerkende ambtenaren en bij alle bestuurders en uitvoerenden plus de bewoners en ondernemers die zouden moeten aanpakken.

  Landelijk, zèlfs Europees moet er een groot roer om … en zolang blijven we maar pijnpoeders slikken, want dáár gaat geen burgemeester over. Het lijkt op een betaalt PR-bericht, maar De Orkaan is … een onafhankelijk medium, toch?

  Bloemen sturen? Ik wacht nog even!

  • De Orkaan

   Hoi Hans, je suggestie dat er voor dit stuk betaald zou zijn door Zaanstad is ietwat vreemd. Als je de moeite neemt te lezen, staan er duidelijk kritische noten in.
   Verder begrijpen we je reactie niet zo goed. Een roer dat om moet waar geen burgemeester over gaat? ‘… een heftige fase van onverdraaglijke groeipijn’?
   Maar, inderdaad, wat ons betreft (die 5 jaar aan berichtgeving nalopend) slaat de weegschaal positief uit. Er zijn punten om aan te werken, maar we ervaren de burgemeester als betrokken, duidelijk (ook op punten waar we anders over denken), zichtbaar en… enthousiast.
   Als onafhankelijk medium hopen we dat hij (met Roya!) nog even blijft.

   • hans van rheenen

    Beste Merel, beste Piet,

    Het is altijd een moment van oppassen, wanneer een redactie ineens zoveel lof uitschut, maar we weten dat de gemeente geen geld heeft en hiervoor niet zal gaan betalen, trouwens, reflecteren jullie meteen … en maakt de suggestie net zo snel weer ongedaan!

    Erg opmerkzaam dat er wordt stilgestaan bij het feit, dat deze burgemeester al vijf jaar lang aan het “meesteren” is.

    Burgemeesters in het land moeten vooral óók op de grote politiek letten en `op bevel` bij voorbeeld cruiseschepen inhuren, waarmee gezegd is, dat ze niet alléén aan het roer zitten.

    Jullie enthousiasme kan zomaar overslaan (ook fijn dat Roya van jullie langer mag blijven) ;-))

  • Kees Nugter

   Jammer dat in het overzicht totaal voobij gegaan wordt aan het Peperstraat debacle en het totale gebrek aan participatie van bewoners en omwonenden. Niet belangrijk Orkaan?

 • Fred Blijestein

  Vergeet niet zijn vrouw te feliciteren, die is onvermijdelijk aanwezig wanneer er weer eens iemand gefeliciteerd moet worden.

 • Eric Greuter

  En na 5 jaar nog steeds datzelfde pak…….. Roya, neem hem eens mee naar Suit Supply!

 • Bob Wennekendonk

  Van mij mag hij blijven. Top burgemeester, want zicht- en aanspreekbaar!

 • Jullie hebben deze burgemeester te veel eer gegeven. Heel jammer . Hij is de burgemeester van Zaandam en niet voor de overige Zaangemeenten. Hij voert slap beleid uit en neemt dikwijls vreemde standpunten in. Als ik zijn stukjes in het Stadsblad lees dan denk ik man je kent de Zaanstreek helemaal niet, weet je wel waar Krommenie ligt. En al die foto’s met zijn vrouwtje, vreselijk. En inderdaad laat je eens goed adviseren over je kleding, het ziet er niet uit.

  • De Orkaan

   Annelies, ook voor jou geldt: als je het stuk leest zal je versteld staan van de kritische noten die we kraken. Een burgemeester in Zaanstad kan het niet snel goed doen. De stukjes in het Stadsblad lezen we niet, en dat lijkt geen gemis als we jou moeten geloven.
   Waar we de burgemeester op beoordelen is op dat wat we zelf hebben gezien en hebben opgetekend. Dat je stelt dat hij de Zaanstreek helemaal niet kent klopte bij zijn aantreden (we hopen niet dat hij de streek aan de hand van het lullige wervingsfilmpje heeft leren ‘kennen’), daarna hebben we hem gespot in alle uithoeken. Met de term ‘zijn vrouwtje’ vinden we dat je jezelf diskwalificeert. Wat betreft de kleding van de burgemeester: we hebben liever dat hij zich met de inhoud bemoeit.

 • Maar zien is nog niet kennen. Een paar jaar geleden heeft de burgemeester een uitnodiging gekregen om op een namiddag op een terras aan de Hammen in Krommenie bij iemand wat te komen drinken. Dit nav de vreselijke herrie van al die bootjes met jongeren in de Kerksloot. En verder eens te luisteren naar de herrie van de vliegtuigen die over Krommenie vliegen. De uitnodiging was allerhartelijkst maar er is nooit een antwoord opgekomen. Heel , heel slecht burgemeesterschap vind ik dat. Zeer onbehoorlijk.

 • Dirk Schoonderbeek

  Lijkt me beter om niet te reageren op kritiek op de Gemeente of de burgemeester ,beste mensen van de Orkaan. Probeer objectief en onafhankelijk te blijven.

 • Henk Visser

  Een gedegen gebalanceerde analyse van 5 jaar Hamming.
  Pro’s en Cons op de gevoelige weegschaal gelegd.
  Welke kant de balans uitslaat mag u zelf beoordelen. Al naar gelang uw politieke voorkeur
  of maatschappelijk sociale status. Of ervaring.
  Pijnlijk te lezen was de reactie van Annelies op het feit dat de burgemeester was uitgenodigd om de overlast van Schiphol en anarchistische jeugd met hun racebootjes met eigen ogen en oren te ervaren en nul op het rekest gaf. Alléén op dit thema ga ik met haar mee.
  In die zin is Jan Hamming niet anders dan zijn voorganger, Geke Faber.

  Al sinds de samenvoeging van de 7 Zaangemeenten in 1974 is Zaandam de ‘hoofdstad’ waar het beleid rond geconcentreerd wordt. Moet er bezuinigd worden, dan zijn de randgemeentes altijd de klos. Openbare afvalbakken worden verwijderd met toenemende vervuiling als gevolg. Handhaving op vaarwegen concentreert zich voornamelijk rond de Zaan. Dat kan ook niet anders met slechts 8 FTE voor alle wateren in de Zaanstreek. Goede initiatieven als registratie van bootjes met motoren, gekoppeld aan een streng handhavingsbeleid, wordt al jaren bepleit door diverse politiek partijen.

  Terwijl Zaandam in twee decennia is uitgegroeid tot een perverse kloon van Zaanse glorie in fake façades om globale toeristen te trekken die met het vliegtuig over Krommenie en Assendelft met veel gegier ons land binnenkomen, vergeet de burgemeester even het welzijn van deze bewoners.
  Vergeet het in de ondertekening van het VNO-NCW manifest. ‘Vergeet’ persoonlijk polshoogte te nemen bij de onderwonenden in Krommenie Noord en Assendelft.
  Niet dat Hamming daar enige invloed op heeft, net zo min als de wethouder luchtvaart, maar het zou een gebaar van solidariteit zijn. Als burgervader te mengen onder burgers. Onder het electoraat.
  De dialoog aangaan in inspreekrondes in buurthuizen e.d. Brandende vragen beantwoorden.

  Maar misschien is dat alleen mogelijk als we eindelijk los komen van een benoemde burgemeester uit verwegistan. En zelf onze 1ste burger mogen kiezen via verkiezingen. Een man of vrouw uit onze eigen Zaanse gemeenschap. Die we ook kunnen wegstemmen bij gebroken beloftes. Die alle deelgemeentes moet doorkruisen om te luisteren naar de stem van de burgers. Gedwongen wordt de daad bij het woord te voegen om herverkozen te worden. Dat is democratie.

  • l. Boonstra

   En dus zet je de gemeenteraad buiten spel. Het gaat je dus alleen maar om een mannetje/vrouwtje die zelf alles mag beslissen zonder tegenspraak van een tegengeluid.

   • Nico Smit

    Ik ben bang dat de gemeenteraad zich zelf al een tijd buitenspel heeft gezet, met een verkiezingsopkomst van nog geen 45 procent en het weer laten opzadelen met wethouder Slegers.

    • l. Boonstra

     Ik geloof niet in de schuld van de gemeenteraad aan die 45% , veel meer in een onverschilligheid en gemakzucht van de kiezer die wel wil klagen op FB of hier maar vooral niet wil kiezen

    • Eric Greuter

     Elk volk krijgt uiteindelijk het bestuur dat men verdient.

 • Bert Versteeg

  Jan Hamming is een goede burgemeester voor Zaanstad, vele malen beter dan zijn voorgangster Geke Faber die totaal onzichtbaar was.
  Een goede burgemeester staat boven de partijen en is neutraal, dit is tegenstelling tot zijn Amsterdamse collega Halsema.
  Logisch dat hij zicht niet bemoeit met de publieke discussie omtrent onze nationale trots Schiphol.
  Het is namelijk zo dat een relatief kleine groep mensen zich druk maakt om de vermeende overlast van vliegtuigen.
  Onze burgemeester treed hard op tegen de illegale teelt van wiet etc en ontmoedigd dit door panden tijdelijk dicht te spijkeren.
  De man laat zich zien in de stad en heeft bijvoorbeeld ook geregeld dat de nationale Sinterklaas Intocht in 2018 naar Zaanstad kwam.
  Het idee van een gekozen burgemeester kan wat mij betreft zo het putje in, als een burgemeester niet functioneert dan kan hij ontslagen worden net zoals ieder ander.
  Voor belangrijke zaken zou het goed zijn dat er een bindend referendum komt maar hier gaat een burgemeester niet over.

  • hans van rheenen

   “Het is namelijk zo dat een relatief kleine groep mensen zich druk maakt om de vermeende overlast van vliegtuigen”.

   @Beste Bart Versteeg, het is namelijk zó, dat je hier een reuze kennisachterstand hebt wat betreft de problemen m.b.t. de luchtvaart in het algemeen en in het bijzonder in Krommenie en Assendelft.

   Wij èn de burgemeester èn de gemeente mogen per meteen best een tandje gaan bijzetten om onze stadgenoten te ondersteunen bij hun problemen, die, zoals het is in te schatten nog steeds groter zullen worden, waarvan je ècht niet meer kunt slapen … je weet toch waar het over gaat, of niet soms?

  • R. Kreuger

   Dat Geke Faber een beroerdere burgemeester was dan Jan Hamming nu is, maakt hem niet automatisch ‘goed’

 • Bert Versteeg

  @ hans van rheenen:

  U behoort dus tot die relatief kleine groep druktemakers?
  Ik ken diverse mensen die in Saendelft wonen en die zich totaal niet storen aan de vliegtuigen.
  Veel mensen zijn gaan wonen onder de aanvliegroutes dus dan moeten ze ook niet zeuren.
  Het is nu éénmaal zo dat als je in een stad vlakbij een luchthaven woont je de vliegtuigen kan horen.
  Overal is wel wat aan te merken, woon je in de buurt van een spoorbaan dan hoor je treinen, woon je aan de Zaan dan hoor je schepen en woon je aan de Provinciale Weg, Heijermanstraat, Kepplerstraat of een andere drukke weg dan hoor je het verkeer, die mensen hoor je toch ook niet klagen?

  • hans van rheenen

   Beste Bert,

   Nee, ik woon zelfs niet eens in de buurt, maar heb te doen met deze geteisterde bewoners (solidariteit), die steeds meer onrust ervaren en mede door de toenemende druk gestrest en soms ook werkelijk ziek raken. De polderbaan zal straks méér gebruikt gaan worden om elders de overlast te beperken.

   Er worden nu actueel ook nieuwe aanvliegroutes bedacht en een aangepaste vlieghoogte waardoor de ene plek ontlast (Uitgeest) wordt en de ander juist meer betroffen raakt. Feit blijft, dat het hier primair steeds over de herrie gaat, terwijl het gevaar óók in de luchtkwaliteit ligt.

   Wanneer je ergens geboren wordt en om gezondheidsredenen moet verhuizen, door welke overlast ook, màg en moet je je kunnen weren. Dat je mensen die last van andere problemen hebben overigens helemaal niet hoort klagen, kan ook daaraan liggen dat ze geen andere keuze hebben, zèlfs wanneer ze weten, dat hun gezondheid en levensduur op de tocht staan.

 • Paul Hoekveld

  En ik maar denken dat hij alleen maar wakker werd als er iemand 100 wordt of als er een pand dichtgetimmerd moet worden omdat er wat verkeerde planten staan.

 • Hans Nijpels

  Een stuk waar de loftrompet wel heel luid door de onafhankelijke redactionele regels heen klinkt.
  Alhoewel onafhankelijk…hoeveel subsidie krijgt de Orkaan op jaarbasis van deze door de burgemeester aangestuurde gemeente.

  • De Orkaan

   Wij kunnen niet ontkennen dat we nu en dan een deuntje op de loftrompet blazen voor deze burgemeester. Want wat een vak, zeg, ga d’r maar aanstaan.
   Ook kunnen we niet ontkennen dat we sinds februari van dit jaar aangewezen zijn als de lokale nieuwsvoorziener met bijbehorend (ietwat karig vinden wij) budget (https://www.deorkaan.nl/7-vragen-over-de-de-orkaan-rtv-zaanstreek-transitie ). We kregen die aanwijzing op basis van ons beleidsplan (https://www.deorkaan.nl/zaans-nieuws-professionele-journalistiek), en daarin staat nadrukkelijk niet dat we die loftrompet ter hand moeten nemen. We genieten volledige redactionele vrijheid, net zoals we dat de jaren ervoor hadden.
   Die vrijheid geeft ons de mogelijkheid op te schrijven waar wij vinden dat het niet goed gaat, maar ook waar het wel goed gaat.
   Als je bovenstaand overzicht doorloopt, dan zie je dat de kritische noten en de mooie melodieën elkaar afwisselen. Je moet het alleen wel lezen.

 • hans van rheenen

  Een terugblik …

  Wat werd er van de toekomstige burgemeester vóór de benoeming eigenlijk verwacht, toen hij/zij nog niet vast stond?

  https://www.deorkaan.nl/burgemeester-zaanstad-een-zaanse-jan-schaefer-graag/

  De Orkaan geeft de gekozen burgemeester nu na vijf jaren zowel peper als (iets meer) veren …
  Ere wie ere toekomt, al blijven de “aanhangers” typisch wantrouwende Zaannikkers en dùs erg zuinig met de veren.

 • Francine Boers

  Geke Faber was een Burgemeester waarbij Zaanstad geen vooruit gang heeft geboekt.

  Jan Hamming is een uitstekende Burgemeester die de titel ‘Burgervader’ verdiend.
  Hij is betrokken en veel te zien in de Zaanstreek.

  Ik hoop dat hij nog heel lang blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *